Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018.

2018. október 02. - BBerni86

Kalandos, túlélős, varázsos, áldozatos, harcos.

A felhúzható babák tevékenyen élik mindennapjaikat, mert be kell osztaniuk az aznapra kapott húzásaikat. Zee rugója erős, sokkal több fordulata van másoknál. Szerelmes lesz, kalandokra vágyik, de egy nagyon gyenge gyermek átértékelteti vele a világot. (Kilences karnevál) Világvége a küszöbön, az utolsó jelentős építész egy milliárdos segítségével emlékművet emel a Marson az emberiségnek. De elég egy túlélő, hogy a remény és az az_ev_legjobb_sci-fi_es_fantasynovellai.jpgemberiség jövője megint hihető legyen. (A marsi obeliszk) Az inas már a mestermunkáját készíti, de húga betegsége miatt csalnia kell és manókkal alkudni. Nem sejti, milyen szörnyű árat kell majd fizetnie a testvére egészségéért. (A kesztyűkészítők tiszteletre méltó társasága)

Kifejezetten hálás vagyok, hogy már harmadik éve a Gabo nálunk is megjelenteti ezt a novellagyűjteményt. Mert ez tényleg ütős, és láthatjuk belőle azt is, milyen az aktuális trend a fantasy és sci-fi világban, amely aztán majd regényekben is észrevehető lesz.

Ami a 2018-as kötetből nekem nagyon hamar nyilvánvaló lett: a szerzők valami rosszat éreznek a világban, és ez nagyon rányomja a történeteikre is a bélyegét. Rengeteg végződik tragikusan, sokat foglalkoznak a világ végével, és még a líraian szép történeteket is áthagyja a feloldhatatlan tragédia.

Talán ezek is fogtak meg jobban, mert volt benne happy end is, de azok a sztorik gondolkodtattak el legjobban, melyeknek keserédes a vége. A tehetséges kesztyűkészítő inas a húgának egészséget tud alkudni, de ezért minden saját álmát és jövőjét kell feladnia. Az építész megint reménykedik a jövőben, kész az emlékmű lebontására is, de racionálisan nézve csak pár évet nyernek az elkerülhetetlen végig. A felhúzható baba felelősségteljes életet élt másokért, jó volt, és az álmait teljesen fel kellett, hogy adja ezért.

Mindegyik tudott fájni, még akkor is, ha az erények diadalmaskodtak. Miért kell, hogy a jó győzelme tragédiával járjon? Tulajdonképpen azok jártak jól, akik rugalmasan kezelték a szabályokat, és az elveket ravaszságra cserélték. Nem is tudom, mi rosszabb: hogy ezekről olvasok, vagy, hogy tudom, a világunk is ilyen, ezek csak ennek a leképezése.

A történetek különben tele vannak kreativitással és ötletekkel. Nekem a fantasy történetek jobban tetszenek, a kedvencem is közülük került ki, de vannak benne jó sci-fik is. Olyan, ami majdnem a mi világunkban játszódik, de komoly űropera is akad a kínálatban.

A sokszínűség különben most is kipipálható, minden történet más és másképpen színes, érdekes. Talán nincs is benne olyan, amiben ne találtam volna valamit, amiért érdemes volt elolvasnom.

A stílusokban is megvan ez a sok szín, a szinte tudományostól kezdve a mesésen színesen át a lírai fájdalomig terjed a paletta. Kinek mi tetszik, itt rábukkanhat a neki való történetre.

A válogatásba bekerült szerzők között most elég sok a nálunk még ismeretlen szerző, érdeklődve várom is, hogy fognak-e kiadni tőlük önálló regényt a közeljövőben nálunk. De akad egy-egy ismerős szerző is, mint Gladstone vagy Lynch. Ami nincs, az általuk teremtett világokba illeszkedő novella. Ez mind önálló sztori.

Örülök, hogy kijött, már várom 2019 legjobbjait is!

 

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018. - Mint antológia: 90% széles merítésű, izgalmas kötet, amibe aktuális trendek is követhetőek.

Szubjektíven: 75% egy-egy nagyon megfogott, de néhány sci-fi nem az én világom.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9214275955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása