Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Dokumentumregény vol.1.

2018. október 16. - BBerni86

5: Hamilton: Titkos verseny – a biciklis sport megkerülhetetlen figurája volt Lance Armstrong, akinek akkor is letoltes_2_1.jpgismerte az ember a nevét, ha különben nem követte a biciklis sport eseményeit. Hamilton az ő egyik versenytársa volt, saját jogon is név a sportban, olimpiai bajnok. De ő is a dopping csapdájába esett, és ebbe a kötetbe mindenről mesél. A csalás módszertanától kezdve a versenyekig, a nyomásról és Armstrongról is. Regényszerű, érdekes, mesélős.

4: Lee: A lány hét névvel – Lee Észak-Koreában született és cseperedett fel. Az élet nehéz volt, covers_361498.jpgde mivel csak ezt ismerte, elfogadta. Nem is szökni akart, csak átruccant a határon túlra, de visszajönni nem tudott, később pedig nem lehetett – az egész családja szenvedett volna, ha visszaszökik. Újra kellett kezdenie, önerőből, és rá kellett döbbennie, milyen elnyomásban éltek addig. Amikor évekkel később lehetősége lett, a családját is kimentette onnan. Vallomásos, de regényszerűen, és európaiként sokkolóan, hogyan élnek a világ azon felében.

3: Brown: Egy csónakban – Washingtoni Egyetem, 1936. Nyolc fiú a szívét is kiteszi a közös letoltes_1_1.jpgcélért. Szegény fiúk, ösztöndíjasok, akiknek az egyetemre bejutni is harc volt, és ők akarnak lenni az olimpiai válogatott. Iszonyatos munka, egy karakteres edző, majd Berlin. Joe Rantz lett központi szereplőként a fókusz, de az evezős társai, az edzések, versenyek is kiemeltek. Izgalmas sztori, amelybe sikerült beletenni a versenysport izgalmát, a tényanyagokat és az olimpia hangulatát, amely sportesemény mellett politikai demonstráció is volt.

2: Hillenbrand: Rendíthetetlen – Louis Zamperini olasz amerikai fiatalember volt, akit a letoltes_4.jpggyerekkori rosszaságok megkezdte rossz útról a sport térített le. Az egyik legjobb távfutó, aki kijutott Berlinbe, felvillant, és 1940-re simán éremesélye lett volna. De kitört a háború, és a versenyek helyére a sereg jött. Bombázótisztként harcolt, míg a gépe le nem zuhant. A semmibe sodródást a japán hadifogság követte egy szadista tartótiszttel, aki élvezettel gyötörte az egykori olimpikont. Brutális könyv, elképesztő szenvedésekről, és mégis hittel teli. Regényszerű, a tényanyagokat is szórakoztatóan építi be.

1: Carlo: A Jeges – Richard Kuklinski (szakmai fedőneve volt a Jeges) nevét nem emlegetik egy 5r5_4.jpgsorban Mansonnal, az Unabomber gyilkossal, pedig több emberrel végzett náluk. Csak neki a gyilkosság nem belső kényszer volt, hanem szakma. A maffia bérgyilkosaként saját bevallása szerint 200-nál több emberrel végzett és tüntette el őket. 30 év a bűnben, míg rendőrkézre került. És a történeteiből megszületett ez a kötet, amit az olvasónak elég felfogni. Abszolút regényes, anekdotás a stílusa, a története pedig elképesztő. Néha horror, miket ki nem talált a Jeges az áldozatok megölésére és eltüntetésére. Miközben jó pszichopata módjára a környezete elől jól rejtette az igazságot magáról: háromgyerekes családapa, kertvárosi idill. Mi pedig levonhatjuk a tanulságot: soha nem lehet tudni, a kedves szomszéd mennyire kedves igazából.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414283727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása