Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Grylls: A hajsza

Will Jaeger 3.

2018. október 16. - BBerni86

Kalandos, nácik terveit meghiúsítós, akciós, családi gondos.

Will Jaeger véghezvitte a lehetetlen küldetést, és nem csak a nácik terveit hiúsította meg társaival, de fiát és feleségét is visszakapta. Mégsem felhőtlen a boldogsága: Luke könnyen visszailleszkedett angliai életébe, de Ruth azóta is zavart, dühkitörései vannak, és Jaeger nehezen ismeri be magának, hogy ez a nő már nem az, akit szeretett. Irina Narov iránt viszont komoly érzései vannak, amit igyekszik elnyomni. Irina közben az életét is a_hajsza.jpgkockáztatva bizonyítékot gyűjt, hogy Kammler életben van. Mire megszerzi, Jaeger is veszélyt fedez fel egy német bunkerbeli kirándulásakor, és Ruth is eltűnik. A csapat újra összeáll, hogy megakadályozzák Kammler tervét, mely a világból nukleáris temetőt faragna. Közben az egykori SAS különleges osztagos arra is rádöbbenhet, melyik nő mit jelent a számára.

Annyira zártnak tűnt nekem Will Jaeger története a második kötet végén, hogy nem is kicsit lepett meg, amikor felfedeztem, hogy kijött az újabb rész. Azért volt egy tippem, hogy megint küldetésre indul Will, egy új szálat nyitva a cselekményben.

Ehhez képest Bear Grylls valami olyat csinált, amit nem szeretek regények esetében. Szépen fogta magát, és újranyitotta azokat a szálakat, amelyeket már szépen lezárt. Történt valami az előző végén? Most jön belőle egy kiút. A főgonoszt a tengerben láttuk utoljára, vérezve, cápákkal körülvéve. Most kiderül, melléúszott egy tőr, és kivágta magát az életveszélyből. Will boldognak tűnt az újra megtalált feleséggel és fiával, erre kiderül, hogy a nő szellemileg komolyan terhelt, és nagyon megváltozott.

A szerencse az, hogy nem nagyon magyarázza az újranyitásokat, a szereplőket meg sem próbálja érzelmileg kielemezni. Szinte azonnal beveti őket az akciók közepébe, és azokra teszi a hangsúlyt. Adrenalinnal pörget, és nem kell a logikát számon kérni tőle. Csak a magamfajta agyalósnak zavaró, hogy új történet helyett a régit folytatja, visszaerőszakolt szereplőkkel és konfliktusokkal.

Akciójelenetekben pedig erős a kötet. Az akciók, a különféle szálak hitelesnek hatnak, és természetesen megvannak azok a kiszólások is, melyeket még én is nagyon a szerzővel azonosítok, pedig a tévés műsorait nem nézem, és ezt a sorozatot leszámítva az ifjúsági sorozatait követem figyelemmel. De a kis tanácsok, vészhelyzetekre tett megjegyzések és tippek nagyon felidézték bennem, ahogy Beck is kezeli az életét és a vészhelyzeteket.

Stílusában is sokkal eltaláltabb, érettebb, mint a szerző más sorozatai. Ugyan rendszeresen megjegyzem, hogy a dzsungel könyvés és a Túlélés: teljesítve sorozat is rengeteget fejlődött az évek folyamán, de ez a regény, és ez a sorozat az, ami a leggördülékenyebb és talán a legizgalmasabban van megírva. Az, hogy nem érzem a törekvést arra, hogy a nyelvezetbe is vigyen valami ifjúságit, sokkal gördülékenyebb prózát is eredményez.

Mivel ez egy cselekményközpontú regény, a karakterekből kapunk kevesebbet. Jaeger ugyanaz, aki eddig is, ahogy a többiek is. Túlzottan fekete-fehér minden szereplő, és nagyon egyszerűek az indítékaik, így a konfliktusaik is. Még az üzenetét is össze tudom foglalni annyiban, hogy a nácik rosszak és rosszat akarnak.

De az akció a lényeg, abban ütős a könyv, korrekt kis kalandos, akciós Will Jaeger kaland.

 

Grylls: A hajsza – Mint akcióregény: 80% végig pörög, a szereplők egyik éles helyzetből mennek a másikba.

Szubjektíven: 70% kalandos, izgalmas, de az előző zárása után kissé erőltetettnek éreztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9314301723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása