Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Solomons: Szuperhős lett a bátyám!

2018. október 22. - BBerni86

Kamaszos, hősös, világot mentős, testvéres.

Luke 11 éves kiskamasz, aki megszállottan rajong a képregény hősökért, és az a legnagyobb álma, hogy egy napon belőle is hős válhat valamilyen remek képességgel. Pár évvel idősebb, a tanulásért és matekért lelkesedő bátyja nem is a kedvence. Hosszú idő óta először szerveznek közös programot, Zackkel a faházukban éjszakáznak, amikor Luke beszalad a WC-re. Mire visszaér, bátyja különös történettel fogadja: itt járt egy űrlény, adott neki 6 természetfeletti képességet, hogy mentse meg mindkettejük világát Nemeszisztől. Luke majd szuperhos_lett_a_batyam.jpgbelepusztul, hogy nem ő lett a kiválasztott. De mivel bátyja egyedül nem boldogul, Luke tanítja ki, hogyan viselkedik egy hős, és még a küldetésekben is segít, míg próbálnak rájönni, ki az a Nemeszisz, és mik a Szupersrác kapott képességei.

Mégis, hogy akadt ez a kezembe, amikor nagyon más zsánerben keresem az olvasmányaim? Egyszerű. Rákattantam egy film beszerzésére, ami nálunk nem jelent meg, és ami Solomons regényéből készült. Ha már a film begyűjtése nehézkes, utána néztem a szerzőnek, és magyarul két kötete jelent meg. Zack és Luke két kalandja. Mivel éppen nagyon le voltak értékelve a Libriben, ezeket gyűjtöttem be és álltam neki olvasni.

És megállapítottam, hogy össze kell szednem a filmet is, mert bejön nekem Solomons humora!

A történet egy gyerekregény, de tele van csomó mindennel, ami miatt az idősebbeknek is szórakoztató lehet.

1: a rengeteg popkulturális utalás. Mivel régebbi a regény, nem teljesen a mai kínálatra utalgat, de így is tele van olyan képregényes utalásokkal, amelyeket a DC és Marvel univerzumok kapcsán jól ismerünk és megszerettünk. (Ok, DC fronton nálam nem az univerzum, hanem Nolan a mérvadó, de az itt emlegetett Batman történetekkel is elvoltam.) Ez most nagyon divatos, és a Marvel erre ráőrjítette a világot. Nem fogom tagadni, engem is. Már alig várom a Bosszúállók folytatását, de Marvel kapitányt is… és Luke ugyanilyen megszállott, alapos képregényes háttértudással.

2: pörög a cselekmény. Egy szuperhős, hát még a segédje, mindig elfoglalt és ez a testvérpáros folyamatosan benne van valamilyen helyzetben. Embereket mentenek, nyomoznak Nemeszisz után, és Luke még egy általa nem kedvelt lánnyal is barátkozni kezd, hogy megakadályozza annak a Szupersrác leleplezésére tett kísérleteit.

3: jó a humora. Nagyon sokat vigyorogtam rajta, mert sok mindent kipróbál a szerző. Helyzetkomikum, vicces beszólások, nyelvi humor – lehet válogatni, kinek mi jön be.

De mindezek mellett gyerekkönyv, nekik való szedéssel és olyan szereplőkkel, akikkel könnyű azonosulni. Nekik való nyelvezet, számukra is érthető humor és cselekmény.

A karakterek talán ezért egyszerűbbek is, de a humora ezt is feledteti. A Luke elmesélte történet beránt, sodor magával a narrációja.

Pozitív az üzenete, tetszett az ötlet, hogy nem az a srác a főszereplő, aki a szuper képességeket kapja. Hanem az öccse, aki az eszével és a tudásával maga is hős lesz.

Szórakoztató, humoros, ötletes – soha rosszabb gyerekkönyvet!

 

Solomons: Szuperhős lett a bátyám! - Mint gyerekkönyv: 90% vicces, jól illik a mai divatfilmek mellé, és eléggé pörgős is.

Szubjektíven: 95% bejött a humora, a sok utalása, még a cselekménye is tetszett. Folytatás?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6914312089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása