Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Scarrow: A Caesarok napja

Egy vakmerő római kalandjai a hadseregben 16.

2018. november 25. - BBerni86

Ármányos, trónért küzdős, helyezkedős.

Claudius császár halott, éljen az új uralkodó! De ki is az? A császár özvegye mindenre kész, hogy saját fia, Nero fejére kerüljön a babér. Ám a halott császár fia, Britannicus, akit az uralkodásra neveltek, nehezen törődik bele, hogy mostohája mindenből kiforgatja. Mindenki tudja, még az élete is veszélyben van. A Rómába érkezett Macro a_caesarok_napja.jpgés Cato sem tudnak kimaradni az eseményekből. A fia életével zsarolják Catót, akire egy gyilkosságot is rá akarnak verni, és mindkét fiatalember tábora számít rá. Apósa Britannicus oldalán van, zsarolója Nero uralmát akarja. Amikor kitör a polgárháború, a két katonának sok mindent kell mérlegelni: a letett esküket, a családjuk biztonságát és Róma érdekét is az oldalválasztáskor.

Azért meglepett, ahogy kiszámoltam, hányadik résznél jár már Cato és Macro. Nem tűnik annyinak, talán mert jó ütemben vannak a regények kiadva – piros pont a Gold Book kiadónak. De nem is ez most a lényeg, hanem: a sorozat most végre valami mást tudott nyújtani, mint amit megszoktam Scarrow eme sorozatától.

Amit eddig kaptam: minimális magánélet, áldozatok a barátság nevében, rengeteg harc – köztük nagyobb taktikai, de sok kézitusa is. És a háttérben mindig volt egy kis politika is, szinte olyan jelleggel, hogy lássuk, már akkor virágzott a korrupció és a kapcsolati tőke hasznosítása. Kötetről kötetre ki lehet ezeket mutatni a sorozatban.

Most is benne vannak, de nekem jobban tetszettek az arányok. A tényleges harcászat, ha úgy tetszik, a fizikai háború csak a regény utolsó pár fejezetébe került be. Az a szokott színvonalú, de bevallom, engem nem tud lekötni. Sokkal inkább, ami most sokkal nagyobb súlyt kapott: a politikai machinációk és helyezkedés. Betekinthetünk a császári világ kulisszái mögé, és Scarrow jól érzékelteti, hogy milyen feszült lehetett ez a helyzet.

Sikerült a portréja mindkét fiatalembernek. Különösen izgalmas ezt úgy olvasni, hogy tudjuk, mi lesz a történet vége. Mennyivel jobb uralkodó lett volna Britannicus, és mennyire nem számított ez semmit. Már itt látszik, milyen karakter Nero, előrevetítik a későbbi őrületet. A regény egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor egy vacsorán Nero összeveri a mostohatestvérét – talán meg is erőszakolja – és ezt a vacsorázók végighallgatják, senki nem mer közbelépni. Ennél az se durvább, amikor végül Nero végez Britannicusszal. Komolyan sajnáltam a srácot, nagyon meg tudtam érteni, miért lázadt és vele a nemesek egy része is.

Olvasói szemmel az is érdekes volt, hogy tudja a hőseit úgy mozgatni ebben a történetben, hogy ne váljanak az őrült Nero követőivé, szimpatikusak tudjanak maradni, de nem lehetnek Britannicus oldalán sem, mert akkor a lázadás leverésekor nekik is annyi lenne. Érdemes elolvasni, mit talált ki erre a szerző!

Ami behozza a magánéleti szálat. Szerelmi szálban nagyon gyenge Scarrow, de most az apa-fiú kapcsot kell kibontania, amit sokkal több érzéssel és szerethetően meg tudott tenni. De különben megint ez a vonal a legkevesebb, még Macro és Cato barátsága is több jelenetet és súlyt kap, mint az önálló dolgaik.

Határozottan férfias stílusú, nagyon realista regény, kevésbé mesélős, mint egy Cornwell.

A sorozat olvasóinak nem kell külön ajánlgatni, de itt újak is könnyen becsatlakozhatnak.

 

Scarrow: A Caesarok napja – Mint történelmi: 70% a politikai hangulat és udvari élet rajza találó, építi a szerző a sorozatot.

Szubjektíven: 65% az udvar jobban bejön, mint a háború. Ebben volt ötlet, nekem tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314391190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása