Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Connelly: Fekete jég

Harry Bosch 2.

2018. november 29. - BBerni86

Drogos, családi titkos, alvilágos, nyomozós.

Harry Bosch a Los Angeles-i gyilkossági osztály egyik legeredményesebb, de nem a legkönnyebb nyomozója. Neki az igazság számít, se politika, se a törvény, se a felettesei nem tudnak hatni rá. Így amikor egy rendőrtársa öngyilkos lesz, Bosch az egyetlen, aki nem akarja gyorsan zárni az ügyet, meg akarja érteni a miérteket. Egy fekete_jeg.jpgmásik kolléga nyugdíjba készül, és Harry kapja a megoldatlan eseteit. Miközben Cal ügyén is dolgozik, ezeknek az eseteknek is nekiáll, és nem várt összefüggéseket fedez fel. Cal múltjában lappang egy titok, és valahogy minden kapcsolódik egy új droghoz, a fekete jéghez, mely Mexikón keresztül áramlik az Államokba. Mivel Bosch kötődni kezd Cal özvegyéhez, akkor is végigviszi az ügyet, amikor mindenki le akarja állítani, és Mexikóban szembenéz a kendőzetlen valósággal.

Kinek kell még Harry Bosch nyomozót bemutatnom? Mivel már magyarul is tucatnyi regény hőse, és a könyvekből készült Netflix sorozat is elérhető nálunk, szerintem a krimi rajongók pontosan tudják, kicsoda Michael Connelly hőse.

Aki mégsem, neki remek lehetőség, hogy a Könyvmolyképző a sorozat elejétől adja ki a szerző köteteit. Még én is örülök ennek, pedig talán egy kivétellel olvastam a már magyarul megjelent Connelly regényeket. De a sorozat első részei most jelennek meg először, így a régi olvasóknak is újak lesznek ezek a történetek. A Fekete jég a második rész, de nyugodtan elmenne első résznek is.

Van egy érdekes ügy, amiben több szálon halad a nyomozás, de Connelly a végére mindent szépen összefüggésbe hoz. Logikusan, összeillően, és jó érzést hagyva az olvasóban. Egy régi vágású, de nagyon tisztességes krimi ez, amiben életszagúnak tűnik a rendőri munka, ha Harry módszerei némelykor nem is éppen mintaszerűek.

Jó tempója van a könyvnek, miközben nem is rohanósak az események. Mindent van ideje kibontani a szerzőnek, de nem hagyja leülni az eseményeket. Akciósnak azért nem mondanám, de a krimi vonala folyamatosan épül és halad előre, egy-egy váratlan, vagy éppen nagyon logikusan illeszkedő elemmel bővülve.

Nagyon meghatározó a regény atmoszférája is. Engem nagyon a noir filmek hangulatára emlékeztetett, de akár egy modern western is lehetne rendőrös környezetben. Ahogy a történet meg van írva, amilyenek a szereplők jellemei, maga a főhőse is illeszkedik abba a stílusba. Harry magányos farkas, nagyon erős erkölcsi kódexszel, sok sötétséggel a múltjában. Jó ember, de van benne egy nagyon erős él is. Mint regényhős kiváló, de az életben nem lehet könnyű a barátjának lenni. Okos, fegyelmezett, és végtelenül hideg. De pont ettől olyan izgalmas figura, vannak megfejtésre váró rétegei a személyiségének.

Mivel utólag olvasom a sorozat elejét, nekem az is plusz élmény volt, ahogy a később kibomló szálaknak már itt elveti a magjait Connelly. A Haller-szál kezdete már itt van! Ha a filmeknél érték az univerzumépítés, akkor ugyanezért Connelly is kaphatna pacsit. Nagyon kreatív abban, hogy hozzon erős és önálló történettel is bíró karaktereket Harry világába.

Talán nem ez a legemlékezetesebb Bosch történet, de már nagyon jól látszik belőle, milyen Harry Bosch és a nyomozásai. Connelly azért is jó, mert tartja a szintet.

 

Connelly: Fekete jég – Mint krimi: 75% erős jellemű főhős, jól összeálló történet, hard krimi, már szinte noir.

Szubjektíven: 70% nekem fura az elejét a vége ismeretében olvasni, ettől függetlenül bírom.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6814402274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2018.11.30. 19:51:07

A fekete jég szerintem az egyik legjobb a Bosch regények közül (a másik meg a Kilenc sárkány). Mondjuk nekem sokat adott a hangulatához, hogy láttam a sorozatot.
Köszi az ajánlót!

ekat 2018.12.02. 09:45:35

Nagyon szeretem őket, egy ideje angolul olvasom, sajnos a megjelenés napján muszáj megvennem őket. :) Most 'indult' egy új hősös sorozat, Renee Ballard, ha jól emlékszem az írásmódra, nagyon jó volt az első könyv, de a 2.-ilyen könyvben már ő is Bosch-sal együtt nyomoz. :)
süti beállítások módosítása