Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Holocaust

2018. december 04. - BBerni86

5: Morris: Az auschwitzi tetováló - igaz történet, arról, hogy a szerelem a pokolban is az emberre találhat, ésr5_6.jpg segíthet túlélni. Lale önként jelentkezett munkatáborba, hogy a családját mentse. De tábor helyett Auschwitzba vitték, kemény munkára. A fiatalember mindenkibe igyekezett tartani a lelket, majd mikor ő került bajba, a tetováló vette maga mellé, és így megmentette az életét. Már tetoválóként Lale felfigyelt egy lányra, és Gita lett számára a szerelem, akivel egymásért küzdöttek. Romantikus regény ötletének is elmenne, de ez tényleg megesett. A szerző ráadásul nem dokumentumregényt, hanem regényt írt, melynek az alapja valós, de nem a dokumentumokra és a tényekre teszi a hangsúlyt, hanem az emberekre.

4: Leyson: A lehetetlen valóra vált - az egyik legismertebb holocaust történet, ahonnan r4_6.jpgszinte mindenki ismeri az auschwitzi tábort, a Schindler listája. Leyson arra vállalkozott, hogy egy más szemszögből mutassa be, mit tett Oscar Schindler, és kiket sikerült megmentenie a haláltól. Ez is igaz történet alapján íródott, mesélős stílusban megírva, de tényeken és interjúkn alapul. A vége meg egyszerűen szívbe markoló. Tudjátok, ki az egyetlen nem zsidő, akit Jeruzsálembe helyeztek örök nyugalomra? Igen, Schindler az. Ezt is ebből a regényből tudom. Mert minden hibája és emberi gyarlósága ellenére hős is volt. Neki köszönheti az a kisfiú az életét, akinek a története ez a regény.

3: Holden: Túlélőnek születtünk - szintén igaz történetek jelentik az alapját, szintén elég mesélősen van megírva, de ebben már erősebben dominál a dokumentum regényr3_6.jpg jelleg is. Szélesebb képet nyújt a főszereplői történeténél, a kort és a történelmet is megismerteti. A történet is olyan hihetetlen, hogy csak az élet írhatta. Voltak nők, akik terhesen kerültek az auschwitzi táborba. Akinek rájöttek az állapotára, a gázba vagy orvosi kísérletekre kárhoztatott. De volt, akinek sikerült a jó sorba kerülnie, és rejtegetnie az állapotát. Ez a regény olyan nők története, akik nem csak megszülni tudták a kicsinyük, de életben is maradtak a babákkal. Szép szerelmes történetek szereplői voltak más.más társadalmi osztályból, majd rengeteget vesztettek, de élni akartak és az élettel győzték le a nácikat.

2: Loridan-Ivens: És te nem jöttél vissza - memoár, de ha úgy tetszik, r2_5.jpgszenvedélyes vallomás és búcsú. A szerző, Marceline Loridan-Ivens az apjának írta meg ezt a regényt, aki soha nem olvashatta el. Hiszen már a cím elárulja, az apja nem jött haza. Auschwitzból. Ahova zsidó, francia lányként Marceline is került, de neki sikerült túlélnie. Rendkívül érzelmes, és valóban önterápia jellegű. Le mer írni olyanokat, amelyek teljesen érthető érzelmek, egyszerre fájdalmat és dühöt, amiért az apja nem élte túl. A történetből megelevenedik a család története, apa és lánya kapcsolata, Auschwitz utáni élet, de a tábori rémségek is. Az elbeszélés technikája nagyon modern: az emlékezés mentén haladva idősíkok kavalkádján keresztül bontakozik ki a cselekmény, miközben a szöveg is jó.

1: Gárdos: Hajnali láz - sikeres regény lett ez a magyar kötet, mely szintén igazr1_4.jpg történeten alapul. A filmrendező Gárdos Péter a szülei padlásán talált leveleket, melyből megismert egy soha el nem mondott történetet. Melyből megtudta, hogy mindkét szülője túlélte a haláltáborokat. Hogy az apja halálos betegen, miközben a tábor után egy kórházban küzdöttek a meggyógyításáért, elhatározta, hogy ő élni fog, hazamegy és családot alapít. Zsidó lányoknak, hozzá hasonló r1-2_2.jpglányoknak írt, hogy megtalálja a leendő feleségét. Volt egy, akiről hamar megállapította, hogy ő, vagy senki. Udvarlás, intrikák zajlanak a túlélők között is, így a szerelemnek olyan akadályokat is le kell győzni, mint a féltékeny barátnő vagy az orvosi tiltások. Gárdos jó érzékkel adagolja a szerelmes pillanatokat, az emberi drámákat, egy-egy holocaust emléket, de a humoros pillanatokat is. A stílusa is egyedi, szép a szövege, és van benne patina. Amit még muszáj kiemelnem, hogy ebből a kötetből árad az élni akarás, a hit, valami olyan pozitív erő, amit receptre lehetne írni. Sajnos, a belőle készült film ennyire nem tetszett, de a regényt érdemes elolvasni. Annak is, aki csak a filmet látta, és nem volt oda érte. A kötet sokkal jobb.

+1: A Maxim újdonságát, a Karolinát még nem olvastam, de ha jó lesz, annak is helye lesz itt. Tündérmesét keverni a holocaust témához? Majd elmesélem, milyen lett!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3214420130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása