Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kate: Megbocsátás

Egy Fallen regény

2018. december 08. - BBerni86

Szerelmes, pokoljárós, alkus.

Daniel és Luce elnyerték azt, amire mindig is vágytak. Megszabadultak, és nem választottak oldalt. Egy emberi életet kaptak, amelyben egymásra találhatnak. Cam, a bukott angyal örül nekik, de a saját fájdalma is újult erővel tör fel. Egyszer ő is volt szerelmes, de nem élhette meg. Lilith emberi lány volt, akinek nem merte felfedni, ki ő. Inkább ellökte magától a lányt, akit barátai példája miatt most szeretne megtalálni. Döbbenetére a zenei zseni, tiszta Lilith nem a mennybe, a pokolba került. Cam meg akarja menteni, és ezért kész alkut kötni Luciferrel. Ő is alászáll a pokolra, és megpróbálkozik a lány kiszabadításával. Lucifer 2 hetet ad neki, hogy legyőzve a lány megbocsatas.jpgévezredek óta növekvő gyűlöletét és fájdalmát, újra egymásba szeressenek. Cam és Lilith közt felizzanak a szikrák egy zenei versenyre készülve, de Lucifer is tartogat pár trükköt a tarsolyában.

A Fallen című sorozat angyalos, szerelmes YA sorozat volt, amelyben több részen át lehetett olvasni, hogyan nyerte el két bukott angyal végül a megérdemelt jutalmuk. Lehet, hogy megint felkapják majd Lauren Kate sorozatát, akár még nálunk is, ugyanis az első részből forog a film.

Az írónő ki is használta az alkalmat, hogy azzá tegye a sorozatot, ami napjainkban minden alkotó álma: nekiállt univerzumot építeni. Fogta azt a mellékszereplőt, aki a főszereplők mellett közönségkedvenc volt, és írt neki egy saját történetet. Így születhetett meg a Megbocsátás, vagyis Cam története.

Adni akartam neki egy esélyt, mert tudok olyan sorozatot, ahol sokkal jobban tetszett a mellékszereplő önálló regénye, mint az alapsorozat. (A Mercy Falls farkasai trilógiát követő Sinner, a bűnös.) Itt is láttam erre esélyt, mert ez a sorozat túl nyálas és tipikus volt nekem, ami az Alkonyatot követő természetfelettis, szerelmes YA hullám meglovagolásának gyengébb terméke volt a szememben.

De sajnos a megbocsátás sem tud többet. Ugyanezeket a jellemzőket tudom ide írni: nyálas, tipikus, divathullámot meglovagló. Angyalos sorozatból sokkal jobbak születtek ennél, főleg, ha YA helyett urban fantasy sorozatokat is ide veszek.

Már maga az, ahogy a szerelmét akarja megváltani a főhős. Olyan irodalmi toposz, amit nagyon régre vissza lehet vezetni. Hogy mást ne mondjak, már a görög mitológiában is pokolra szállt Orpheusz, hogy kedvesét megmentse.

Ezzel még ki is lennék békülve, a toposzok újraírását még szeretem is. De hogy az ókori zsidó lány, Lilith pokla egy olyan dimenzió legyen, ahol minden nap iskolába kell járni, és senki nem ismeri fel, milyen jó zenéket szerez… most komolyan? És akkor jön a jóképű új fiú, aki biztatja, hogy menjen el a versenyre, segít neki bandát alapítani, oda van érte és van egy titka? Ennyit az eredetiségről, dobjuk is ki az ablakon!

De aki szereti az ilyen ismerős, szerelmesen édes történeteket, elégedett lesz ezzel is. A hangulata, a végzetesen nagy szerelem benne van, csak ez nem az én zsánerem.

Stílusában is tipikus YA, semmi extra, de könnyen olvasható, könnyed.

Jól illeszkedik a sorozatba is, és nem lennék meglepve, ha további kötetek érkeznének.

 

Kate: Megbocsátás – Mint YA fantasy: 50% az ötlet érdekes, de a szereplői és a vége nagyon tipikus, átlagos.

Szubjektíven: 30% ugyan Cam korábban érdekes volt, most untatott az egész. Nekem nyálas.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1014453812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása