Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Weir: Aragóniai Katalin, az igazi királyné

Hat Tudor királyné 1.

2018. december 13. - BBerni86

Történelmi, uralkodós, házasságos, küzdős.

A spanyol királylány, Katalin rég tudta, hogy az angol trónörökös, Arthur felesége lesz. Fel is készítették, hogy egyszerre szolgálja majd új és szülőföldjét is. A fiatal lány igyekszik helytállni férje mellett, de házasságuk nem lehet igazi. A herceg már akkor súlyos beteg, amikor egybekelnek, és gyorsan romlik az állapota. A fiatal özvegy Angliában marad, arra kapott ígéretet, hogy Henrik herceg felesége lehet. Már a herceg házasodhatna, de mégse aragoniai_katalin.jpgkelhetnek egybe: közben az angol király szinte semmit nem juttat a lánynak. Aki kitart, és jutalma a király halála után Henrik szerelme és a királynéi cím lesz. 5 éven át szinte tökéletes boldogság jutott neki: egy szerető férj, aki hallgatott rá. De Henrik tanácsadói, és a gyermekeik csecsemőkori elvesztése lassan éket ver a pár közé, és Henrik hűtlenné lesz.

Rendszeresen jelennek meg történelmi regények, amelyek a Tudor-kort vagy a Rózsák háborúját dolgozzák fel. A másik Boleyn lány sikere óta ez a téma kikophatatlannak tűnik. Most is elindult egy új sorozat: Alison Weir VIII. Henrik feleségeinek történetét írta meg több kötetben. Az első természetesen az első feleség, Aragóniai Katalin története.

Ami tetszett, és ami miatt újnak érezhettem a cselekményt akkor is, ha már tucatnyi kötetet olvastam e korszakról és e szereplőkről, hogy teljesen Katalin van a fókuszban. Az írónő csak arról mesél a korszakból, amit e nő látott belőle, amiben ő is benne volt. Ezzel nagyon személyessé tudja tenni a történelmi eseményeket is, mert egyszer sem azt érezzük, hogy a történelemnek miért fontosak az adott esetek, hanem mert a nő szubjektív szemszögéből nézhetjük a történéseket.

A külpolitikát remekül meg tudta ragadni azzal, hogy a spanyol származású Katalin lányi kötelességből mindig úgy igyekezett befolyásolni a férjét, hogy az angol korona a spanyol érdekeket is szolgálja. Hiszen a lányát is spanyol frigyben szerette volna látni többek között.

Henrik feleségeinek botránya is igencsak egyedi látószögből elevenedik meg. Nekem kifejezetten tetszett, ahogy Katalin itt teljesen gyanútlan, és nem veszi észre, mi zajlik körötte. Ott van Boleyn Anna, ott vannak a férje korábbi hódításai, és egyszerűen elképzelni nem tudja, hogy Henrik mire lesz képes. Nagyon sokáig tart neki az is, mire rájön, hogy a férje Anna miatt akar válni.

Tetszett az is, hogy talán most először volt Aragóniai Katalin nekem szimpatikus szereplő. Ahogy Weir a címben is megelőlegezte, az igazi királyné volt itt. Egy művelt, érzékeny teremtés, aki nagyon szerette a férjét. Talán ez volt nekem a döntő: eddig mindig inkább éreztem Arthur párjának, mint Henrik feleségének. De Weir nagyon tudja ábrázolni, mi volt ennek a kettősnek meg, és a férfi vágya egy fiú örökös után hogy rombolt mindent szét. Ami különösen tragikus azért, mert Katalin több fiút is szült, csak túl korán elvesztették mind.

Széles történelmi tablót fest az írónő, és bár a szereplőkön van a hangsúly, a korszak is megjelenik és élettel teli. Ékszerek, ruhák, sportok, a királyi háztartás is a történet része.

Weir stílusa kifejezetten olvasmányos. Gregory talán történelmileg hitelesebb, de Weir a jobb mesélő, nekem az ő Katalin-története tetszett jobban.

Erősen női regény, de történelminek is jó. Nekem tetszett.

 

Weir: Aragóniai Katalin, az igazi királyné – Mint történelmi: 75% emberivé tett hősök, életszerű, és megszeretteti a hősnőjét.

Szubjektíven: 70% tetszett, hogy sok mellékszálat is belevett, teljesen Katalin oldaláról.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6914476052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása