Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Malerman: Madarak a dobozban

2018. december 17. - BBerni86

Világvégés, túlélős, menekülős, veszélyes.

Malorie tudja, hogy ideje útra kelnie. A gyerekek már elég nagyok, és megtanította őket, hogy hallgassanak a fülükre. Bekötik a szemük, beszállnak a csónakba, és elindulnak lefelé a folyón, miközben őrült emberek, vadállatok, és egy elmondhatatlan rettenet leselkedik rájuk. De menniük kell, jobb életet érdemelnek, mint a madarak_a_dobozban.jpgmagányt és kísértetekkel teli házat. Út közben Malorie emlékei is sorra jönnek elő: hogy az elején szkeptikus volt, nem hitt abban, hogy van odakint valami, amitől megőrülsz és gyilkossá, majd öngyilkossá leszel. Jobban aggasztotta saját nem tervezett terhessége. De a nővérét így vesztette el, és a valóság pofon csapta. Egy újsághirdetésben menedéket ígértek, oda menekült el. Barátokra, reményre lelt, míg be nem költözött hozzájuk is a rettenet.

Pár éve megjelent már a Madarak a dobozban, de a Netflix filmesítette idén karácsonyra, így a könyv is megkapta az ilyenkor megszokott filmes borítót. De! A Fumax szerencsére ennél többet is tett. Egyrészt, újraszerkesztették a kötetet. Másrészt, beletettek egy novellát, amit eddig nem olvashattunk a szerzőtől. Így annak is kedve lehet megvenni a kötetet, akinek megvan az első kiadás.

A történet még mindig borzongató, pedig én már olvastam. Mindenkinek megvan, mitől fél legjobban. Az én félelmeim királya a vakság. Ebben a regényben pedig a jelen arról szól, hogy egy kis család vakon, csak a hallásukra hagyatkozva nekivág az ismeretlennek. Annak is para, akinek más a félelem csúcsa, de nekem ez még rátett egy lapáttal.

Malerman mesterien adagolja az ijesztő effekteket. Soha annyira nem féltél még egy lehulló falevéltől, mint ebben a kötetben. Csak a zajokkal, de leképezi a világot, és minden sarkon ott rejtőzhet az iszonyat. Kíváncsi is leszek a filmre, mert csak ez a pokoli hajózás vakon, emberek és vadak által fenyegetve is elég lenne egy filmre.

De a regény többet is tud. Több idősíkon játszódik, és míg a regényben drukkolunk a kis családnak, megismerjük az utat is, Malorie hogy vált azzá a nővé, aki már anyaként nekivág í gyerekekkel a folyónak. És az egész máshogy horror, mint amit a folyó nyújt. Az ismeretlentől való félelem, ahogy a társaid is megbolondulnak körötted, az egésznek a feszültsége falatja a fejezeteket.

A múlt, az idegenekkel egy fedél alatt és a túlélési ötletekkel, de a folyón haladás is a horror remek képviselője.

Mindezt remek karakterekkel előadva. Malorie hatalmas utat jár be, amíg egy életét éppen csak elkezdő fiatal nőből kemény anyává válik. A mellé tett emberek is karakterek, Tom jóságát például remekül ellenpontozza Don mogorvasága. Emlékezetesek, megvan a saját kálváriájuk, tőlük is működik a történet.

Na, meg attól, hogy mi se tudjuk, mi az, amitől félni kellene. Az ismeretlen az egyik legijesztőbb, és a szerző erre remekül rájátszik.

A Bobby bekopog pedig egy új nézőpont. Csak egy novella, de benne van e világ összes félelme, és Bobby által azt is megtapasztaljuk, amit Malorie nem mesélhetett el. Durva.

Aki minőségi horrort akar olvasni napjainkban, ezt a kötetet mindenképpen szerezze be!

 

Malerman: Madarak a dobozban - Mint horror: 100% eredeti, rafináltan ijesztő, jó karakterekkel és halálpontos szerkezettel.

Szubjektíven: 100% nem először olvastam, de még mindig a frászt hozza rám. Ütős könyv.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9914491214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása