Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Predator – Vérözön

(novellák)

2018. december 22. - BBerni86

Harcos, túlélésért küzdős, idegen lényes.

Két Predator érkezett a bolygóra. Egy legendás harcosra akarnak lecsapni, aki évekkel korábban legyőzte a népüket. Ugyan az egyikük elégedetlen: már öregember, milyen kihívás van a levadászásában? Ám Sloane a feleségével az oldalán most is felveszi a harcot, és bizonyítja, öregember nem vénember. (Visszavágó) Fix egykori katona, akinek a legkisebb gyereke súlyos beteg, pénz kell a gyógyítására. Ezért vállalja a Játékvilág predator.jpgkihívását, ahol a harcosoknak génmódosított szörnyekkel kell szembeszállni. Neki valami mást ajánlanak: egy idegen lénnyel, egy fogságba esett Predatorral kell kiállnia. (Játékvilág) Jackson, a déli tábornok a legjobb embereivel a csata előtti este még terepszemlét tartana. Ám a mezőn az uniós seregnél halálosabb ellenfélre bukkan. (Stonewall utolsó csatája)

Most döbbentem rá, mekkora franchise lett a Predator is. Ha jól számolom, eddig láttam 3 filmet belőle, plusz az első Alien versus Predator mozit. De ennél sokkal több minden létezik: több regény, sőt, még képregény sorozatot is ihletett eme sci-fi szörny. Mivel a legutóbbi Predator film nekem jó szórakozás volt – a keménymagvas rajongók sok mindenen kiakadtak rajta, de mivel nekem ilyen gyökereim nincsenek, én simán jól szórakoztam rajta – kicsit szétnéztem a könyvpiacon is.

A Vérözön egy novellagyűjtemény, amiben több szerző Predator története került bele. A legtöbben nálunk ismeretlenek, egy akadt, aki azért a hazai könyvpiacon is ismerős lehet: Mira Grant, akinek már jelent meg horror regénye. De attól függetlenül, kik a szerzők, vannak jó történetek ebben a gyűjteményben. Kicsit hullámzó a minőség, de melyik gyűjteményben nem akad jobb és rosszabb történet is?

Ami közös lesz mindenben, a harc és a vadászat. Ezeket alapvetően három típusra lehet bontani: a történelmi múltba visszatekintők, amiben olyan legendás harcosok mérik össze magukat a Vadászokkal, mint a vikingek. Az amerikai polgárháborús volt talán ezekből a kedvencem. De valahol ezek a legnehezebben emészthetőbb történetek is: mennyi esélye van az embernek pl. egy bunkósbottal egy Predator ellen?

A második csoportba azokat tenném, amelyek mai viszonyok között játszódnak. Itt már sok jó is van, főleg, ahol az ember nem csak a harcászati képességeit és a fegyvereit veti be, hanem az eszét is. Külön érdekesek azok is, amelyekben a Predator gondolkodása, világa nyílik meg kicsit jobban. Jót mosolyogtam pl. azon, amelybe az orosz fogságba esett amerikai pilóta azt hiszi, hogy egy kínai pilótával morzézik a falon, aztán a szökéskor kiderül, hogy egy Predator lett a társa az oroszoktól való menekülésben…

Végül, a jövő, amikor már az emberiség is a világűrt járja és gyarmatosítja. Itt a legerősebb a sci-fi mag. Akadtak benne kifejezetten ötletes sztorik, de olyan is, ami sokkal jobban idézte meg az Alien történeteket, mint a Predator világot.

De alapvetően pörgős, akciódús történet mind, jó szórakozás a kötet.

Erős, harcos emberek a főszereplői, és nekem jól átjött a Predator gondolkodásmód is.

Azt kicsit sajnálom, hogy ilyen-olyan utalásokat kivettem, de nem értettem. De hát ennyit tesz az, hogy csak egy kis szeletét ismerem a Predator franchise tagjainak.

 

Predator – Vérözön - Mint akció: 75% változatos korok, hősies harcosok és sci-fi mag. Jobb és egyszerűbb is akad.

Szubjektíven: 80% ugyan éreztem, hogy vannak hiányosságaim, de jól szórakoztam a kötettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4914507674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása