Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Nyáry: Írjál és szeressél

125 szerelmes levél és történet

2019. január 01. - BBerni86

Szépirodalmi, szerelmes, anekdotás.

Örkény István már 30-on felül, elvált emberként látott meg egy fiatal lányt egy buszon. Leveleket kezdett írni Nagy Angélának, aki aztán felesége és tanítványa is lett később. Ady Endre és Lédája héja násza mindenkinek ismerős lehet, és a két ember a leveleikben is legalább olyan szenvedélyes volt, mint az életben. Krúdy Gyula és a nők – nem véletlen lett ő a Kék Macska íróhőse, imádták a nők, ő is őket, rengeteg szerelmes levelet kapott és írt is. Levélben kérte meg neje kezét Mikszáth Kálmán, fogságból küldte szavait Radnóti Miklós és Déry Tibor is irjal_es_szeressel.jpghazafelé. A nagy korkülönbség sem volt akadály: Jókai ugyanúgy írt Nagy Bellának, ahogy Kossuth Lajos sem volt képes visszafogni magát Zeyk Sarolta irányába.

Nyáry Krisztián lassan az irodalom órák hőse lesz a szememben. Kezeket fel, ki érezte úgy, hogy teljesen felesleges a szerzők életútjával tömni nebuló fejünket! De Nyáry teremtett egy alternatívát, amivel érdekessé tudja tenni a szerzők életét és hozzákötni a műveikhez. Személyessé, emberivé, és ami nagyon fontos, érdekessé tette őket sokaknak.

Kármán és a Fanni hagyományai, elvileg gimnáziumban mindenkinek kötelező. Kérdem én, hányan olvasták el tényleg? Szenvelgős, szomorú, nem is mondható mai nyelvezetűnek. De ha ismerjük hozzá Kármán botrányos szerelmét a nála idősebb grófné felé, máris pikánsabb apropót kap az egész mű. És valahol szomorú vagyok érte, hogy így kell figyelmet kelteni egy klasszikus felé, de legyünk őszinték! Örülni kell mindennek, ami miatt ma valaki hajlandó klasszikusokat olvasni. Ecsetelhetem én Jókai szókincsének gazdagságát, a leírásai erejét, a nagy romantikus hőseinek jellemét, szerintem a diákokat sokkal jobban megfogja annak a nemes fiúnak a képe, aki azt merte mondani a nemzet színésznőjének, egy idősebb és gyereket nevelő asszonynak, hogy szereti, és szembe száll érte baráttal és családdal, majd idősen képes volt újra, immár egy országnak nekimenni a szerelemért. Kellenek a jó sztorik és Nyáry szállítja ezeket sorba.

Már nála is érzem az univerzum építését, de mivel ezt a magyar történelem és irodalom terén teszi, még örülök is neki. Az Írjál és szeressél az Így szerettek ők kötetekkel rokon. Abban műveken és anekdotákon keresztül mutatta meg írónk szerelmi életét, most beleshetünk a leveleikbe is, megint vannak anekdoták, és megvan az összekötés, a másik kötetekben hol találunk róluk többet.

Gondosan szerkesztett kötettel állunk szembe, amiben kiemelésre kerül pár botrányosnak is nevezhető kapcsolat, de olyan témákat is találunk, mint a lánykérés, a szakítás, vagy éppen a fogságból írt levelek. És Nyáry nem szépít, nem ferdít. Nem akarja nekünk eladni az illúziót, hanem az igazi szerzőket teszi érdekessé. Radnóti Miklós, egyike azon kevés költőnek, akinek szeretem a verseit. Gimnáziumba a fejembe akarták verni, hogy mennyire oda volt Fanniért, és milyen szép verseket írt neki. Idealizáltak. Pedig nem kellene – sokkal emberibb, és hozzám közelebb álló az a Radnóti, akit Nyári Krisztián húzott felém közelebb.

Még mindig nagyon anekdotás, jó a stílusa, a levelek irodalmi jelentősége sem vitatható.

Bár a klasszikusokra nehezebben áll rá az ember agya, nem szabad őket feledni. Értékek vannak az irodalmunkba, jó történetek, és jó ezeket ismerni, felidézni, emlékezni.

 

Nyáry: Írjál és szeressél – Mint dokumentumregény: 75% forrásbő, hiteles, keretei mesélősek, közel hozza irodalmunk.

Szubjektíven: 70% a történetek tetszettek, jók mellette a levelek, ha annyira nem is a stílusom.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3614515316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása