Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Mese reboot

2019. január 08. - BBerni86

Avagy klasszikus mesék új köntösben.

5: Flinn: A szörnyszívű - modern Szépség és Szörnyeteg, YA sztoriként. Kyle élete minden téren csodásnak r5_7.jpgtűnik. Nagyon jóképű fiú, aki örökölte nem csak vonzó apja markáns vonásait, de a vagyon is rá vár. Kihasználja az embereket, elveszi, ami kell neki. Egyszer azonban rossz emberrel szúr ki, egy boszorkánnyal. Átkot tesz a fiúra, akinek az arca és teste eltorzul. Az apja mindent megpróbál, de mivel a fia ilyen marad, elrejti vidéken, felvesz mellé egy vak tanárt és igyekszik elfeledkezni róla. Lindy ugyanabba az iskolába járt: kedves, okos és helyes lány, egy szenvedélybeteg apával. Amikor az apja miatt bajba kerül, a szörnnyé alakult Kyle menti meg és viszi magával. Befogadják, és Lindy lassan a torz vonások mögé lát, és a szerelme megmentheti a fiút, akit már Kyle-ként is évekig szeretett titkon. Ez egy jó YA mese, nem egy jó ötlettel. Filmesítették is, bár az lehetett volna jobb is.

4: Novik: Rengeteg - ez is népmesékből merít, de az orosz világgal keveredik mindez el benne. A történet szerint r4_7.jpgvan egy közösség, ahol pár évente (10, ha pontos akarok lenni) a Sárkány elragad egy lányt. De ez a sárkány nem egy gyík, hanem egy varázsló, akinek ez a varázslóneve. Ebben az évben Agnyeska lesz a kiválasztott, aki nem a szokásos szelíd szépség. Ő kutakodni kezd, és tanulni akar, így Sárkány lassan tanítványául fogadja. Miközben egyre barátibb és mélyebb szálak kötik a párost össze, egy nagy küzdelem is előttük áll. Mert valami sötét terjeng, van egy csúnya összeesküvés is, és nekik kell mindenkit megmenteni. Szép mese, humora van, és Novik stílusa is remek. 

3: Maas: Tüskék és rózsák udvara sorozat - Szépség és a Szörnyeteg, de ez fantasy marad és tündérekkel r3_8.jpgdobja fel a mesét. Az Üvegtrónnal (ami különben a Hamupipőke alaphelyzetét is felvonultatja) befutott Sarah J. Maas ebben egy lány meséjét mondja el, aki egy álarcos tündér fogságába esik, majd szerelmes lesz, és a szerelemért képes lesz komoly átkokat törni mindenkit megmentve. De Maas híres arról, hogy meglepi az embert, így a 2. kötetre akkorát csavar a történeten, hogy az ember álla leesik, és újabb sötét kalandra hív mindenkit. Még nagyobb szerelem, még nagyobb hősök, és olyan vég, hogy a jövő héten érkező 3. részt már nagyon várom. Jelenleg ezt sokkal jobban szeretem, mint az Üvegtrónt.

2: Virág: Hétvilág sorozat - a magyar népmesék keverve a mai korral. Három történet, több szereplő, akik a r2.pngvégére együtt mennek egy nagy kalandra, de külön-külön minden kötet megáll a maga lábán. Az egyikben egy mesevilágból a magyar hétköznapokba csöppen egy sárkány, akit követ egy lovag is, hogy hazavigye az állatot. Van egy lány, aki még nem is sejti, hogy boszorkányvér folyik az ereiben, és egy igazi boszorkányúr rég érte küzd. De lesz lidércbe beleszerető lány is, aki egy nagyon idegesítő, csövesnek nézett kidobott boszorkányban lel párra. És a tündérről még nem is meséltem, aki feltámad egy átokból, és mindenki próbálja megállítani. Humora van, jó stílusa, és nagyon jól keverednek benne a mese- és valóságelemek.

1: Card: Bűvölet - a mese alapja a Csipkerózsika. Van egy fiú, aki apja után nyelvésznek tanul. Nagyon komoly, r1-2_3.jpgde r1_5.jpgsportos is, futó. Gyerekkora óta kísérti egy álom, benne egy alvó lánnyal. Most végre szerelmes, jól halad a tudományos pályája, amikor kisétál egy mezőre, szinte az álmaitól vezetetten. Egy medve őrzi, akit kicselez. És ott van egy alvó, gyönyörű lány, akit megcsókol. A lány feléled, és azon a középkori nyelven beszél, aminek a fiú és apja a doktora. Egy elátkozott hercegnő, aki nem is kicsit csalódott, hogy egy nyelvész mentette meg egy lovag helyett. Hogy vigye haza magával a múltba megmenteni a királyságot az őt elátkozó boszorkánytól? De előbb a jelenben kell túlélniük. Ahogy lenni szokott, a fiatalok között lassan szerelem ébred, és a középkorban is képesek lesznek megvívni a csatáikat. Egyszerre mai, de mese is. Jól működik minden eleme, szerethetőek a szereplői, akik fejlődnek is. Itt nincsen szerelem első látásra, és tényleg hiteles, ahogy egymásra találnak hőseink. Az orosz mitológiás háttere a medvével, ahogy a mágia működik benne - Card nagyon kitalálta ezt. Nekem nagy kedvencem, aki még nem olvasta, és a kalandok, romantika, mesék hívószavak felkeltik a figyelmét, kötelező!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr10014542126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása