Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Reeve: Csillagvonatok

2019. január 11. - BBerni86

Kamaszos, összeesküvős, kalandos, robotos, jövőbeli.

Zen egy súlyosan paranoiás anya fiaként nőtt fel, akinek rendszeresen költöznie kellett, mert az anyja állandóan attól félt, hogy levadásszák őket. Most a nővérével közösen próbál gondoskodni az asszonyról: lopkod, miközben élvezi a csillagvonaton tett utakat, mely világokon halad keresztül. Ám egyszer egy robotlány, Nova egy különös csillagvonatok.jpgférfihoz vezeti el, aki megbízza egy nagy lopással. A császári múzeumvonatról kell egy dobozt elhoznia. Zen képes bejutni, hisz ő maga is a császári család tagja, csak a béranya megszerette a benne növekvő magzatot, és megszökött vele. Zen most hazatér, szembe kell néznie egy másik világgal, és egy titokkal, amit a világot uraló mesterséges intelligenciák nagyon rejtve akarnak tartani – és Zen vállán a súly, hogyan legyen tovább.

Már most látszik, nem lesz szerencsém a Philip Reeve regényekkel. Ugyanis a Ragadozó városok nem szerepel túl jól a moziban, akkor nem folytatják a filmeket, és akkor a regényekre is hiába várok. A Móra közben megpróbálkozik a szerző egy másik sorozatával, a Csillagvonatokkal. Ami korrekt gyerekkönyv, de van egy olyan sejtésem, hogy a mozis siker nélkül ez is abba fog maradni, és csak az első kötet lesz beszerezhető magyarul.

Ugyan más történet, mint a Ragadozó városok, de tagadhatatlan, hogy egy szerzőnek a munkája. Ugyan meg vannak változtatva a karakterek, az egész világkép, és mégis, ugyanaz van ennek is a mélyében. Egy jövőkép, csak ez élhetőbb. Szuper technikák vannak, mesterséges intelligencia istenek, embernek is elmenő robotok, olyan világok közt utazó vonatok, melyeknek személyisége van. Itt is van egy felső, zsarnoki hatalom, aki eltitkolja az igazat. Itt is egy az eseményekbe belekeveredő fiú és egy harcias lány, akivel egymásba is szeretnek, változtatnak meg mindent maguk körül.

Alapvetően cselekményközpont a történet, így az események gyorsvonatként száguldanak a szereplőkkel és az olvasóval. Egy élelmesebb szerző akár három regényt is kikerekített volna ennyi eseményből: a szegény fiú kinevelése kémmé és tolvajjá, az akció, egy terv a félresikerült helyzet rendbetételére, csavar, nagy összecsapás. Közben van itt mentőakció és támadás, de menekülés is a csillagvonattal. Szegénynegyed, és a császári család gazdagsága a mindenféle ármányokról nem is beszélve. A mellékszereplők történetei, köztük egy epikusan nagy szerelem, amiből aztán a világot megváltó lázadás robban ki – és ez nem Nova és Zen szerelme, hamar hozzá is teszem.

Mert Reeve nem ír erős szerelmi szálakat, szinte Star Wars szinten van. Szeretlek. Tudom. Itt a kalandok és a veszélyhelyzetek dominálnak, ami szerintem a célközönségnek sokkal jobban meg is felel. Még kicsit csavarosabb is, mint egy átlag gyerekkönyv.

Nincsenek hosszú leírások, a világot is kalandok közepette mutatja be. Van benne sok jó ötlet, ha ez-az ismerős is volt komolyabb sci-fi történetekből – csak itt a gyerekverzió szerepel.

A szereplők is gyerekkönyvesek: könnyen besorolhatóak a jó és rosszak kategória köré, egy-egy kivételtől eltekintve, ami passzol a regény végi csavarhoz, amit a felnőttek várnak, a gyerekek meg szerintem meglepődnek rajta.

Tehát, korrekt gyerekkönyv, folytatása is van – kérdés, hogy magyarul olvasható lesz-e.

 

Reeve: Csillagvonatok - Mint gyerekkönyv: 70% eredeti ötletek, kalandos, gyerekeknek szánt világ, de némi csavarral.

Szubjektíven: 55% olvasmányos, a világa érdekes, de a főszereplőket nem szerettem meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3014536298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása