Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Martin: Éjvadászok

Történetek az Ezer Világból

2019. január 19. - BBerni86

Világűrős, kalandos, halálos veszélyes.

Cyrain mára Tudássá vált, a lénnyé, aki az elme játékát vezeti. Melyben mindenki ellophatja annak a testét, akinélejvadaszok.jpg erősebbnek bizonyul. Idén azonban egy különleges játékos is érkezik, egy robot testében, magát egy több száz éves hősnek mondva. Hosszú ideje először érzi úgy Tudás, hogy kihívóra akadt, és a gyilkos játék elindul. (Az üvegvirág) E bolygón a gomba uralkodik. Parazitaként megszállja az élő szervezeteket, és átveszi az uralmat felettük. Egy kis bázis tudósai kutatják a működését, amikor egy katonai egység gépe zuhan a bolygóra. Félő, hogy a gomba őket megszállva lerohanja őket. Mit tegyenek? Mentőakciót indítsanak, vagy a harcra készüljenek? Nem sejtik, hogy a gomba terve is készen áll. (A Greywater – állomás személyzete) Egy tudósokból álló csapat egy különös idegen faj felkutatására indul, da hajójukon egyre jobban elszabadul az őrület, valaki a halálukat akarja. (Éjvadászok)

George RR Martin neve a legtöbb embernek a Trónok harca miatt lesz ismerős. Mondhatom, egyszerre tudjuk áldani és átkozni a szerzőt. Mert, amit kitalált, az egyik legnépszerűbb történet napjainkban, de amilyen tempóban készül… megérjük még a végét? De Martin sok mással is megérdemli a figyelmet. Az Égi Ászok sorozatát is nagyon szeretem, amit társszerzőkkel jegyez, és most az Agave megismertet minket az Ezer Világgal is.

Ez egy komplex univerzum, ahol az emberiség már a világűr felfedezésével és a gyarmatosítással van elfoglalva. Nem egy nagy történetet szőtt köré Martin, hanem novellákból építkezik. Rengeteg bolygó, milliónyi hős és túlélni akaró karakter várja, hogy megkapja benne a saját történetét. E sorba van a kötet címadó kisregénye is, az Éjvadászok, amelyből sorozat is készült.

A kötet 6 történetet tartalmaz, a kisregény és leghosszabb Éjvadászokat, mellette 5 rövidebb-hosszabb novellát. Bár a sorozat miatt az Éjvadászok lett a címadó, a végigolvasása után azt kell mondanom, messze nem az a kötet legizgalmasabb története.

Martin képzelete hatalmas, és a 6 történet 6 egészen más, és érdekes világot mutat be nekünk. Nagyon bejött a gyilkos gomba bolygója, ahol az emberek oly reménytelenül és mégis, küzdenek az életükért. De a Féreg világa se semmi, amiben komplex társadalmat, kamasz lázadást, de egy eljövendő apokalipszist és a múlt meghamisítását is belenyomja a szerző laza 50 oldalba, amibe még egy Barlangot idéző horror kaland is belefér. De ott van Sötét, sötét alagutakban is, mely csak egy rövid elbeszélés, de leképezi, hogy az emberiség mennyire korlátolt és empátiában szegény létező, ami elpusztítja, ami kicsit is más, és ezzel ássa a maga sírját is.

Martin e világban sem happy end történeteket gyárt, sokan szenvednek bennük. De van bennük mondanivaló, elgondolkoztatnak. Néha az emberek természetéről, máskor a halhatatlanságról, vagy a tudományról. Mindez nem megy a cselekmény rovására, mert miközben komplex világokat és rendszereket is bemutat, pörgő cselekményű, a sci-fi és a horror határán mozgó kalandos történetekkel szórakoztat.

Tetszik a borítója is, de az Agave ebben is kifejezetten igényes.

Jót vártam, de még annál is jobb lett. Olvasnék többet is, amíg érkezik az új GoT.

 

Martin: Éjvadászok – Mint sci-fi: 100% erős horror gyökerű, kreatív és izgalmas történetek, emlékezetes szereplők.

Szubjektíven: 100% jó a világábrázolás, lekötöttek a történetek, és borzongattak. Tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5814569150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása