Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dawson: Kegyes hazugságok

2019. március 23. - BBerni86

Orvos – beteg viszonyos, manipulálós, hazudós.

Alexandra elkövetett egy hibát. Miután a férje megcsalta, a barátnőivel elment Ibizára nyaralni. Egyik este nagyon berúgott, és felszedett egy férfit a bárban. Bevallotta otthon, bocsánatot kért, el kellett volna rendeződnie az ügynek. Amikor állásinterjúra ment, az ajánlattevők középiskolás fia hazaért az iskolából. Alex döbbenten ismerte kegyes_hazugsagok_1.jpgfel benne az ibizai kalandot. Még csak 17 éves! Jonathan a nő rendelőjében is megjelenik, és megzsarolja. A botrány robban, amikor a fiú nyilvánosan vádolja meg, hogy szexuálisan zaklatta a háziorvosa. Jonathan szerint hónapokig viszonyuk volt, miután egy sérülését Alex látta el. Ő szakítani akart, de Alex nem engedte. Ki mond igazat? A családok kiállnak a szeretteik mellett, de lassan senki nem tudja, ki itt az áldozat és az elkövető.

A második Lacy Dawson kötet magyarul a Kegyes hazugságok. Aki még nem olvasta az elsőt, érdemes ezzel kezdenie. Mert ez a jobb a kettő közül. Bevisz egy-két brutális gyomrost, miközben példaszerű női thriller.

A legnagyobb vonzereje, hogy az olvasó sem tudhatja, kinek higgyen. Dawson felváltva meséli a történetet Alexandra és Jonathan szemszögéből, a végére pedig a rokonok és egy-egy ismerős is megkapja a maga fejezetét. Alexandra fejezeteiben a nő igaza az abszolút, míg Jonathan részeiben Alexandra az, aki hazudik. Te kinek hiszel? Mert ez a trükk. Neked, kedves olvasó, neked kell valakiben bízni és hinni neki!

Majd a vége. Ami brutális. Kiderül, ki a hazug és mennyi mindenben. Maradjunk annyiban, hogy sokkal mocskosabb a kép, mint menet közben bármikor is a látszat. Itt nincs semmiből jött új szereplő, nincs villámcsapásként érkezett meglepetés. Az igazság jön, ami önmagában sokkolóbb, mint bármely elképesztő, őrült új ötlet lenne.

Ugyanakkor pont a vége az, ami fájt nekem. Mint thrillervég? Csodálatos, tanítani lehetne. Még az utolsónak hitt csavar után is jön egy újabb felismerés, és az állad már hiába keresnéd a padlón akár, sokkal mélyebbre esett. Mint etika és emberségbe vetett hitt? Ha a konkrét cselekmény nélkül akarom minősíteni, akkor azt mondanám, hogy az emberek rosszak. Nem is egyszerűen rosszak, démoniak. Egy-egy ilyen befejezés és leleplezett szereplő után gondolkodom rajta, hogy tényleg jönnie kellene a zombi apokalipszisnek, mert még az agyevők világa is erkölcsösebb, mint amit ez a civilizáció fel tud mutatni.

Ebből következik, hogy a karakterek titkokat rejtegetnek. Hiszed őket valamilyennek, de akkor vagy okos, ha mindent megkérdőjelezel. Ne légy naiv és kedves! A jóság álca, ember embernek farkasa. Dawson azért ügyes, mert amikor a végén jön a leleplezés, egyszerre lepődsz meg és mégsem. Nem várod tőlük ezt a szennyet, de el tudod hinni. (Én pl. senkit nem kedveltem meg, ellenszenvesek voltak végig.) Mert hiteles így is. Pszichésen működik.

A stílusa kifejezetten olvasmányos. Könnyed, érthető, szórakoztató. Irodalmi mélysége nincs, de nem is kell. Ez csak kikapcsolódásra való, arra nagyon jó is.

Tanulság? Itt jön a sötét világkép, amit fentebb már fejtegettem. Nincs igazság, csak szörnyű emberek és hazugságok. Feltételezz mindenkiről rosszat, az lesz az igaz! Szomorú ez a világ.

A másik könyve a Temetetlen múlt. De ez a jobb, a negatív világábrázolással együtt is.

 

Dawson: Kegyes hazugságok - Mint thriller: 80% végig rejtélyes és feszültséggel teli, ülnek a csavarok. Olvasmányos.

Szubjektíven: 60% még emésztem a végét. A szereplőit nem szerettem, de a sztori jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5614709549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása