Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ludányi-novellák

Yanna titka és A fantom

2024. április 07. - BBerni86

Fülszöveg: yanna_titka.jpg

Yanna titka - Függőség 1,5

Yanna Kormou függő, nyolc éve józan. A legjobb barátnője, Niki Varela, egyben a mentoráltja is. Együttes erővel harcolnak a vágy ellen, úgy tűnik, sikeresen. Egyik nap azonban Yanna különös dolgokat tapasztal barátnője, Niki körül. Arra gyanakszik, hogy újra inni kezdett, ezért nyomozni kezd. Ám amire rájön, sokkal szörnyűbb, mint hitte volna.

A fantom - Nyomodban 1,5

„Fantomnak születtél és az is maradsz…"Oliver Walsh, az austini bűnszervezet egyik vezető tagja egy piszkos átadásra készül. A Fantomok kirabolták a 6. utcai Wally Workman Galériát, elloptak egy tucat festményt, amelyet Európába fognak szállítani.Kezdetben úgy tűnik, hogy minden simán megy, de aztán hirtelen rosszra fordulnak a dolgok és megjelenik a rendőrség.Vajon hogyan kezeli Oliver a helyzetet? Milyen felelősség hárul egy vezető bűnözőre? Mi mindent kell megtennie egy Fantomnak a bandáért?

Szerintem: 

Yanna titka:

A Függőség kiegészítő novellája, és

igazság szerint egy nagy bajom van vele. Nem ad az eredetihez hozzá semmit.

Vagyis: tudjuk a regényből, hogy mi van Nikivel és mi lesz Yanna sorsa. Itt meg egy olyan fejezetet kapunk, ami akár a regényben is elfért volna, színesíteni a sztorit. Ahogy Yanna gyanakodni kezd, hogy a barátnőjével nem stimmel valami. De ennyi. A cselekményhez nem ad hozzá semmit, ahogy a szereplők jelleméhez sem.

Nagyon kiragadott is. Egy ilyen plusz novellától vagy azt várom, hogy tényleg valamivel egészítse ki az eredeti sztorit, vagy álljon meg a saját lábán és legyen története. Itt egyik sincs meg. Nem ad új elemet, és teljesen a regény világában létezik. Önállóan alig értelmezhető, és nagyon befejezetlen is. Az eredetit ismerve kell nézni, akkor tudjuk elhelyezni a két nőt. A történetet.
Pedig lehetne több is, mint egy morzsa a rajongóknak.

Ami viszont megvan, az a hangulatkeltés. Ludányi szépen hozza a feszültséget és érzékelteti, hogy valami baljós közeleg. Női, érzelmekkel megírt, belülről megfogott. A szerző stílusából sokkal többet megmutat, mint különben a Függőség sorozatból.

Vagyis: a történet nem tudott mit nyújtani nekem, de szerettem a novella hangulatát és jól hozza Ludányi Bettina stílusát. Önálló létjogosultsága szerintem nincs.

a_fantom_1.jpgA fantom: 

A kiegészítő novelláknak valami ilyesminek kellene lennie. Fura, hogy még egy szerzőnél is találok olyat, aminek nem sok értelme volt, máskor meg pont olyat ad ki, ami passzol az elvárásaimhoz.

Egyrészt, ez a történet megállna a maga lábán. Bemutat egy testvérpárt, akik közül a fiú megárvulásuk után beállt egy bandába, hogy a lánynak minden lehetőséget meg tudjon adni. Sikerrel is járt: jó egyetemről jó diplomája van, már vállalkozó és megvan a maga világa. Ő is megtalálta a Fantomok között a helyét, valahol érzi is, hogy erre született.
Majd egy bandaakciót követünk nyomon – lopott festményeket szállítanak, és Oliver a felelős az átadásért. Valamint, ő az, aki ki van jelölve, hogy probléma esetén fel kell adnia magát a rendőrségen. Lehet sejteni, hogy lesz probléma.

Amit egy novellába cselekményként bele lehet tenni, benne van. Nincs túlírva, kerek és a testvérek kapcsolatával, Oliver személyével a szerzőre jellemző lélektani elemek is bekerültek. Így még az is áll rá, hogy ad képet arról, hogyan ír Ludányi Bettina, milyen cselekmény és ábrázolásmód jellemző rá.

Plusz, a Nyomodban első részének előzményeként is jól olvasható, csak Oliver szemszögéből. Így még az is megvalósul, hogy értelmesen kapcsolódik a regényhez. Azt nem állítom, hogy tartamban sok újat tudna mondani, de a szereplő jellemét aláhúzza, és ki van emelve, mi fontos neki és hogyan él.

Úgyhogy, ez a novella bejött. Ha nem olvastam volna a regényt, most még érdekelne is, innen miképpen haladunk majd tovább.

Idézet: 

Persze sokszor az indok inkább a nagyravágyásban keresendő: csak dőljön a lé, más nem számít. Fenn kell tartani a gazdagságot, mert ha az ember egyszer megízleli, teljesen függővé válik. Olyannyira, hogy bármit képes megtenni érte. Ha egy bűnszervezet kell hozzá, akkor bandataggá válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4818370871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása