Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sinisalo: A nap magja

2019. március 27. - BBerni86

Alternatív világos, női helyzetes, illegális paprika termesztős.

A finnek egy tanulmány alapján építették fel a társadalmuk. Minden, ami élvezetet okoz, pl. kávé, számítógép, tilos. A nőket ugyanígy idomították és tenyésztették, mint korábban az állatokat. Így létrejöttek az eloi nők, akik szépek, engedékenyek és nagyon buták. Ő a férfiak társai, szolgálói, az anyák. A morlock kategóriába sorolt nők okosak, akiket meg kell törni. Sterilizálják őket, alantas munkákat végeztetnek velük. Vanna és Manna a_nap_magja.jpgkisgyermekként árvultak meg, és kerültek nagyanyjuk gondnoksága alá. Mindkét kislány helyes, szőke, mint az eloi lányok. Ám a nagyi felismeri, hogy Vanna morlock. Úgy neveli, hogy erre más ne jöhessen rá, megvédi. Felnőnek, Manna eloi életet él. Mikor eltűnik, a nővérének az önvád marad, és míg meg akarja fejteni a húga történetét, egyre jobban alámerül az illegális paprika üzletben, ami nem csak a szerelmet, függőséget, de a válaszokat is megadhatja neki.

Mit jelent a modern világban nőnek lenni? Hogyan csinál a társadalom másodrendű állampolgárokat a gyengébb nemből? Hogyan használják ki őket? A #metoo mozgalom előtt, de utána is születnek ilyen regények. Már klasszikus a Szolgálólány meséje, és az újak között biztos említeném a Hatalmat.

A legújabb e témát boncolgató regény A nap magja. Amiben ötvöződik a disztópia a sci-fivel. A fentebb említett két regény, de Philip K. Dick munkássága is beugrott róla. Ahogy az emberek rá voltak kattanva a drogra a Kamera által homályosabb című regényben, itt valami hasonlót vált ki a chili. Bár nem értem, miért pont e paprika és hogyan lesz a legkelendőbb drog e képzelt világban, nem is ez a lényeg.

Egyszerre képes bemutatni egy kitalált világot, rengeteg utalással a mi mindennapjainkra, és egy krimiszerű történetet is elmesélni. A krimit az szolgáltatja, hogy a testvérpár egy tagja, Manna rejtélyesen eltűnik. Vanna gyanítja, hogy a húga férje végzett a meddőnek bizonyuló lánnyal, de bizonyítani még nem tudja. Bűntudata van, gyötrődik, és nagyon rá akar jönni, mi történt. Természetesen, a végére meglesznek a válaszok. Még kis csavar is jut, mert nem pont az történt, amit menet közben gondolhattunk. Ez a rész tetszett.

A világa kifejezetten ötletes. Nagyon eltalálta a szerző, honnan kell ihletet meríteni. Miközben megrajzol egy világot, ahol a nőket a férfiak babáivá degradálták, használ HG Wells utalásokat, amiket egy-egy bevezetőben meg is magyaráz. A fülszövegben már használt kifejezések (morlock, eloi) Wells találmányai. Itt új jelentést kapnak. A meseátiratok is jók.

A világa egyszerre jól felépített, összetett és mégis egyszerű, könnyen megérthető. A hasznosnak tartott nők butítása, a külsejük tökéletesre csiszolása (ma: szépség ideálok, a reklámokból ránk ömlő elvárások) és az okosak teljes ellehetetlenítése (ma: aránytalan bérek, a férfiak többet keresnek ugyanazért; szexuális visszaélések) is megtalálható a mi világunkban, csak ki kell olvasni a sorok közül. De ha nem akarjuk ezt, akkor simán szórakoztató regénynek is megfelel a kötet, szerelmi szállal, testvérek közti viszonyokkal és a fentebb már említett krimivel. Peregnek az események, szórakoztat és gondolkoztat egyszerre.

A karakterek kellően mélyítettek, elsősorban a női szereplők.

Egyedül a chili – drog szál nem tetszett, különben egy meglepően intelligens regény.

 

Sinisalo: A nap magja - Mint disztópia: 85% átgondolt, jól szerkesztett, már szinte példázat a nők megítéléséről.

Szubjektíven: 75% a chilit leszámítva lekötött, a Wells utalások kifejezetten tetszettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8014713513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása