Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cooke: Az elvadult küldetés

Scarlet akták 2.

2019. április 13. - BBerni86

Állatmentős, titkos küldetéses, gyerekes, tolvajos, varázslatos.

Scarlet McCall visszatér a rendes hétköznapokba, már ami számára átlagosnak számít. Túlélni az iskolát, és segíteni az apjának a lopásoknál. Szenved is attól, hogy az apja még mindig kezdőként kezeli, hiszen a felejtő pornak hála nem tudja, hogy mentette meg legutóbb a lánya, és milyen képességekre tett szert az azték az_elvadult_kuldetes.jpgkarkötőnek hála. Most egy azték, áldozati tőrt igyekeznek visszaszerezni a készítő leszármazottjának. Scarlet bajt kever, amikor elhozza a tőrt, ráadásul látomásokat is kap. A tőr rossz célt szolgál, és a milliomos Delgado is gonosz célra szánja – egy ritka, fehér jaguárt rabolt el, és akar végezni vele. Scar barátjával, Ethannel önállósítja magát, és elindulnak kimenteni az állatot, megleckéztetni Delgadót. Ha meg szorulna a hurok, Scarlet állati fele előtör…

A gyerekkönyvek között akadnak kifejezetten fiús, de lányos kötetek is. Az Alex Rider könyvek a fiúkat célozzák, míg nem tudom elképzelni, hogy nekik szólnának a kis balettos vagy hercegnős sorozatok. Akadnak azonban olyanok is, ha nem is ezeket érzem többségben, mely mindkét nemnek szórakoztató olvasmány lehet.

A Scarlet akták első blikkre lányosnak tűnne. A főszereplő egy általános iskolás lány, aki képes állatokká is átváltozni. Egy karkötőnek hála. (Ezt, ahogy leírtam, rájöttem, hogy van ennek fiús változata is: a Ben10.) De vissza Scarlet történetéhez. Aki bajlódik az apjával, az iskolában a gonosz osztálytársnőkkel is. Lányos még ez is. A nagy állatszeretet, remélem, unisex, de valami azt súgja, ez is inkább lányos téma.

De! Scarlet tolvaj, mint a családja. Igaz, hogy mások jogos tulajdonát lopják vissza, de törvény szerint ez is bűncselekmény. Ezért is kell annyira titkolni, és vigyázni. A barátja, abszolút nem romantikus értelemben barát: Ethan pedig hacker. Ő is a jó cél érdekében használja a képességeit, és segíti Scarlet ügyeit. Ez már fiúsabb.

Mert a történetnek szerves része, hogyan törnek be ide-oda, vagy milyen trükkökkel hatástalanítják a káros elemeket. Most szigorúan védett birtok, egy illegális divatbemutató is a célpontok között van. Lesz, amikor menekülniük kell. Lopnak autót, hazudnak a családnak. Kalandos, pörgő regény a végeredmény. Még akkor is, ha helyenként lassítja a cselekményt Scarlet nagyon lányos nyavalygása.

Hiszen itt Scarlet és Ethan valóban a koruknak megfelelően, gyerekként viselkednek. Ethan talán felelősségteljesebb, de ők ketten messze nem olyan szuperügynökök, mint a már emlegetett Alex Rider. Ez egyszerre dicséret és panasz. A gyerek olvasóknak sokkal könnyebb így azonosulni velük, hitelesebb, hogy a gyerek gyerekként viselkedik. De annyira rossz felnőtt fejjel azt olvasni, hogy egy 12 éves hogyan idegeskedik, gyötrődik, és olyasmiken aggódik, amin felesleges… Hiába, gyerekkönyv. Nem véletlenül. Nekik még más a nagy traumát okozó döntés, mint az idősebbeknek.

A szereplők és a misztikus vonal nagyon mesések. Jó – rossz ellentétpárba állítható az összes szereplő, nincsenek árnyalatok. Ezért nincsenek is mély jellemek, csak vázlatosak.

De állatszeretetre, a jó melletti kiállásra nevelnek, így az üzenete korrekt.

Vagyis, határozottan gyerekkönyv, de akár fiúk, akár lányok is nyugodtan olvashatják.

 

Cooke: Az elvadult küldetés – Mint gyerekkönyv: 85% kalandos, humoros, és a gyerekszereplők tényleg gyerekesek.

Szubjektíven: 65% kinőttem már ebből. Scarlet néha túl gyerekes, a kalandok túl mesések.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2314752167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása