Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Saenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

2019. május 25. - BBerni86

Kamaszos, halállal szembenézős, önmagukat keresős.

Sal boldog gyerek volt, de most egyre több kérdés merül fel benne. Az egyetemre meg kellene írnia a felvételi esszét, de elbizonytalanodik, ki is ő. Egy örökbefogadott fehér gyerek, akit szerető, meleg és mexikói nevelőapa nevelt fel egy népes családban. Most levelet kap a szülőanyjától, amit nem mer kibontani. Ki ő? Ráadásul eletem_kifurkeszhetetlen_logikaja.jpgszeretett nagyanyja a rákkal küzd, és mindenki tudja, nem fog nyerni. Nem csak neki, a barátainak is hasonlóan nehéz élethelyzeteket kell túlélni. Mindannyian szembesülnek ebben az évben a halállal, és csak magukra számíthatnak, hogy erősen kerüljenek ki a megpróbáltatásokból.

Kimondatlan szabály az ifjúsági, kamasz könyvek esetében, hogy kötelező bennük a nagyon sok lelki probléma boncolgatása. Érzelem központúnak kell lennie: ha a hős szerelmes, akkor oldalakon át arról olvasunk, mit érez és hogyan éli meg a boldogságot. Ha valami baja van, akkor azt kell nagyon alaposan kielemezni.

Ha sikerül eltalálni, hogy éppen milyen generációs kérdés az, ami a korosztályt leginkább foglalkoztatja, akkor a siker sem marad el. Azért, vannak biztos befutó témák. Az első szerelem és a szex, a pályaválasztás, az önazonosság kérdésköre, ami most megkérdőjeleződik. A szülőkkel való kapcsolat. Benjamin Alire Saenz is egyike azoknak a szerzőknek, akik kifejezetten ilyen történeteket komponálnak.

Az Életem kifürkészhetetlen logikája Sal története, aki egy nagy adag konfliktust kap a cselekményben. De ezek mind belső kérdések, amelyeket inkább gondolkodással és érzésekkel kell megoldani, nem cselekvéssel. Szembenézni azzal, ki volt az anyja, és milyen örökséget hagyott rá. Szembenézni azzal, hogy a férfi, aki apjaként felnevelte, vérségi kapcsolattal nem kötődik hozzá. Melyik a fontosabb: a vér vagy a szeretet, amivel felnevelték? Bűn az, ha szereti a nevelőapját, mégis érdekli a vér szerinti családja? A halállal is meg kell birkóznia. Az anyjáéval, ami elvileg múltbeli seb. A nagyanyáéval, aki most készül meghalni.

Saenz meg sem próbálja az eseményeket pörgetni, a háttérben szépen eltelik egy év, de ez kevés dologból észrevehető. Belülről közelít a szereplőihez, a problémáikhoz is. Beszélgetnek, töprengenek, éreznek, és az idő közben halad. Akinek bejön a nagy átélés, a szereplők érzelmi életének alapos és aprólékos megismerése, le se fogja tudni tenni. Azok, akik hozzám hasonlóan cselekménypártiak, meg szenvedhetnek. (Durván hangzik, de egy-egy ponton már a nagyi haláláért is drukkoltam, csak történjen már valami. Ne csak beszéljenek róla, mit éreznek és mi lesz.)

Azt azért tudtam értékelni, hogy a szerző nem az egyszerű, kényelmes megoldásokat választja. Nagyon adta volna magát, hogy Sal és Sam a történetben összejönnek, és legjobb barátokból nagy első szerelem lesz. Sok-sok ifjúsági sztori megjátssza ezt, Saenz nem. Nem volt célja szerelmes regényt írni, nem is tette.

A stílusa olvasmányos és könnyed, még én is gyorsan haladtam a fejezetekkel, pedig kifejezetten irritált a kézzel fogható cselekmény hiánya.

Agyilag tudom, miért jó könyv, de nem a zsánerem, nekem nem tetszik. Sorry.

 

Saenz: Életem kifürkészhetetlen logikája - Mint ifjúsági: 70% kamasz gondokat jár körbe, alapos és érzelmes, bele lehet élni magukat.

Szubjektíven: 20% nem az én stílusom. Minimális cselekmény, sok érzelem átbeszélés.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7114860764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása