Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Liu (összeállító): Láthatatlan bolygók

2019. május 27. - BBerni86

Jövőbeli víziós, háborús, más világi, gondolkoztató.

Az egyetemisták jó része csak húzza a diplomázást, mert utána nem tudni, mi lesz velük. Most van egy más lehetőség: beállhatnak a seregbe a génmódosított, elszabadult patkányokra vadászni. A fronton azonban nem az várja őket, amire számítanak. (A patkány éve) Az állam minden áron el akar fojtani minden lázadozást – ehhez a lathatatlan_bolygok.jpgnyelvi eszközöket csökkenti le. Meghatározza, milyen szavakat szabad használni. Arvardan valami mást akar, csatlakozik egy titkos csoporthoz. (A csend városa) Űrhajók tűntek fel az égen, rajta sok öregember. Valaha ők indították el a földi életet, de megöregedtek, és most igényt tartanak a földiek gondoskodására. A kezdeti pozitív hozzáállás nagyon hamar csap át ellenséges és háborús viszonyok közé. (Isteni gondoskodás)

A novellás kötetek kezdenek újra divatba jönni, aminek felettébb tudok örülni. Szívesen olvasok ilyesmiket, zsánertől függetlenül. Az Agave rendszeresen ad ki jó novellás köteteket, és lehet köztük egészen különlegeseket is találni.

Ken Liu saját jogon is sikerszerző, bár most nem a saját munkáival jelentkezett. A kínai gyökerei miatt is rendszeresen fordít angolra kínai novellákat, és összeállított egy olyan kötetet, melyben neves kínai szerzők sci-fi, néhol fantasy, máskor disztópia történetei szerepelnek. Valamint akad benne tanulmány is, de van egy olyan érzésem, hogy a novellák tartanak majd nagyobb érdeklődésre számot.

A szerzők között találunk olyan nevet, mint Cixin Liu, akitől már magyarul is jelent meg kötet, de sok a számunkra most először olvasható szerző is. Ki tudja, ha sikeres lesz a kötet, talán hallunk majd róluk önálló kötet kapcsán is. Van olyan, akitől szívesen olvasnék többet is. Jó ez a válogatás, tényleg a megfogó, izgalmas történetek kerültek bele, amelyek felkeltik a szerző felé a figyelmet.

Lehetne beszélni arról, hogy mennyire fontos, hogy ezek kínai novellák. Mivel a kínai hétköznapokban, politikában nagyon tudatlan vagyok, nekem leginkább a fülszöveg és tanulmányok súgtak, milyen jellegzetességeket kellene keresnem. A patkány évét olvashatnám az oktatási válság kivetülésének, ahogy a csend városából felfedezhetném a kínai állam cenzúrájának kritikáját. Nekem ezek voltak a kevésbé fontos szempontok, egyetemesen vagy szórakozás céljából inkább figyeltem őket.

Jellemzőnek nevezik, hogy a nagy fejlődés milyen érzeteket kelt az emberekben. Van, akit halálra rémít a tudományos fejlődés, és pusztuló képeket fest a jövőre. Mások bizakodnak, hogy megoldódnak a jelenlegi problémák. (Nagyon ötletes jövőképek vannak a kötetben.)

Ugyancsak visszatérő motívum a hagyományokkal való szembenézés. Mintha egy köztes ponton lennének, ahol még a lábuk a múltba ágyazódik, de már nyúlnak a jövő felé, amit el is érnek. Szerintem ez nem csak kínai jellegzetesség, az egész civilizáció ilyen. Csak legfeljebb a kínai gyökerek mélyebben vannak.

Világépítésben remek történetek sora bomlik ki, bár akad egy-egy hős is, aki annyira erős figura, hogy meg lehet jegyezni. De általánosságban sehol sem a személy a lényeg.

Izgalmas, érdekes kötet ez, amelyről ennél sokkal többet lehet beszélni. Tartalmas.

 

Liu (összeállító): Láthatatlan bolygók - Mint sci-fi: 90% ötletes, elgondolkoztató, több stílusban és változatosan, gondos válogatás.

Szubjektíven: 95% a kínai vonatkozások nekem nehezebben jöttek le, de szórakoztat és agyas.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4114862580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása