Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Böszörményi & Machó: EzoPara 1-3.

2019. június 01. - BBerni86

Kamaszos, rejtélyt megoldós, varázstárgyas, nyomozós.

Hat fiatal különös meghívót kap: egy temetésre. Egy olyan emberére, akit nem is ismertek. Más-más indokból, de mindannyian elmennek. Van, akit a szülei küldenek, más kíváncsiságból, van, aki egy örökség reményében. Ott azonban különös dolog történik: egy Árny parancsol rájuk, hogy hozzák vissza neki a Tárgyat. Csak éppen fogalmuk sincs, mi az a Tárgy. Hol keressék? Miért futnak bele folyton Kispál és a Borz zenékbe? Az Árny ezopara.jpgazonban elég félelmetes ahhoz, hogy az egymást nem ismerő srácok összefogjanak, és nyomozni kezdjenek. Lassan rájönnek, hogy a Tárgy alakváltó, és elkezdi rendbe tenni annak az életét, akihez kerül. Követik a fővároson keresztül, majd egy szegedi táborba. Végül kiderül az is, ki az Árny és miért kell neki a Tárgy, ami igazából egy…

Egyszer volt, hol nem volt, még a Budapest Rádió előtt, de már Gergő kalandjai után, amikor Böszörményi Gyula egy gyerekeknek szóló sorozatot rakott össze. Akadt segítője is, Machó Zsófia személyében. Ez a sorozat kevésbé lett ismert, mint a másik kettő emlegetett, pedig ez is megérdemelné a figyelmet, egy nagyon humoros és jópofa sorozatról van szó.

A kialakítása abszolút gyermekbarát: egy-egy rövid fejezetet másik gyerekszereplő mesél el, mindenkinek megvan a maga hangja. Spangli az utca nyelvén, több szlenggel fejezi ki magát, de érdemes rá odafigyelni. Gyakran övé a legjobb beszólások és megállapítások. Anett egy plázacica szintjén kezd, de fejlődik. Hanne a német gyökereivel küszködik a nyelvvel, míg Szebasztián a dadogása miatt válik kissé különccé. De itt nem, hiszen csapat kovácsolódik.

Ami a kötet egyik nagyon szerethető része. A 6 gyerek teljesen más: elvont természetfeletti hívő és intellektuális színházi lélek, társadalmi rangra hajtó és azt megvető, itt mindenki barát tud lenni, és összetartanak. Együtt küszködnek, rejtvényt fejtenek, és érezni a történetből, hogy ez a baráti kapcsolat akkor sem fog megszakadni, ha már meglett a Tárgy, és nem köti össze őket az Árnytól való para.

A kalandjaik úgy vannak kialakítva, hogy pörögjenek az események. Talán ezért nem is nagy volumenű eseményekre kell gondolni: izgalmakat rejthet az is, hogy megfigyelnek egy házat. Emberek életét kutatják ki. Csupa olyasmi, amit el is lehet hinni, hogy ilyen 15-18 év közötti kamaszok meg tudnak csinálni. Az külön ad neki egy ízt, hogy nem napjaink elektronikai eszközeivel teli világában játszódik. Ők még nem drónt lőnek fel, hogy azzal kémkedjenek a háziúr után, hanem maguk gubbasztanak az utcában, egy kuka mögött lapulva. Ettől a mai gyerekeknek talán régimódinak tűnik, de sokkal kalandosabb, szerintem jobb is így, mintha a számítógép előtt ülve ügyködnének a szereplők.

A kötetek tele vannak humorral. Vicces helyzetek, beszólások – nyelvi humor is része a kínálatnak. Nem először olvastam, de még mindig jókat tudok mosolyogni a szövegezésen. Mivel a megjelenése óta már van és olvastam a Budapest Rádió köteteket, mondhatom, hogy annak halvány előképe van itt meg.

Végül, Kispál és a Borz. A végkifejletten nagyon jót mosolyogtam, de addig is nagyon tetszett, ahogy a dalaik köré szerveződik a cselekmény.

Tetszett első olvasásra is, most is, nem csak gyerekeknek lehet szórakoztató!

 

Böszörményi & Machó: EzoPara 1-3. - Mint gyerekkönyv: 90% humoros, tele szerethető karakterrel, tartalommal és olvasmányos is.

Szubjektíven: 85% az elejét imádtam, a végét annyira nem. De tele van ötlettel, nevettetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8714873686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása