Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Morgan: Valós halál

Takeshi Kovacs 1.

2019. június 04. - BBerni86

Nyomozós, testváltós, életcélt keresős.

A 23. században a halál már nem jön könnyen. Az emberek képesek a személyiségüket adattárolóként megőrizni az emlékeikkel egyetemben, és azt testekbe letölteni – legyen az más, élő emberé vagy klónozott műtest. A gazdagok akár több testben is létezhet, megölésük esetén csak átlépnek máshova a mentésekről. A világ egyik valos_halal.jpghatalmasa, Laurens Bancroft kevés híján elszenvedte a Valós Halált. A hivatalos álláspont szerint öngyilkosságot kísérelt meg, de ő nem így gondolja. Így testbe helyezteti a múlt egy harcosát, Takeshi Kovacsot, akinek rá kell jönnie, mi történt valójában. Cserében kap egy új életet és esélyt az életre. Kovacs beleveti magát a nyomozásba, miközben a nyomában járó rendőrnő indokait is megismeri, és elhelyezi magát a korban.

Nem is titkolom, nem a regény iránti érdeklődésem vezetett el a kötethez. Sokkal inkább a Netflix sorozat, amelyet eléggé élveztem ahhoz, hogy fejest ugorjak Takeshi Kovacs világába. Igyekeztem nem túl nagy elvárásokkal tenni ezt, hiszen már a sorozatban is voltak olyan elemek, amelyeket nehezen emésztettem meg.

Most, hogy kipipáltam a regényt, meg kell állapítanom, hogy a Netflix jó munkát végzett. Leképezte a regényt, jól egészítette ki, miközben megőrizte az eredeti szellemét és színeit.

Ami nem annyira nagy sci-fi fanként meg fog maradni a fejemben, a világának az összetettsége és a jövőképe. Merre halad a világ? Már Dan Brown is azt írta, hogy egy olyan emberiség kora jön el, aki a technikával olvad össze. Morgan e világában tulajdonképpen az emberiség elérte a halhatatlanságot a tudománnyal, sikerült adathordozóra áttenni magát a fizikai test helyett, ha azt jobban is szeretik a merevlemeznél. Brutális, ahogy itt személyiségek haladnak testről testre. Saját szlenget is kapott a folyamat. A burkolás egészen új jelentést kapott számomra.

Ez a világ, a megoldásai emlékezetesebbek, mint a krimi része. Annyira nem tudott érdekelni, hogy ki akarta megölni a halhatatlanná lett öreget fiatal testben. Kovacs számára se ez volt az elsődleges prioritás, bár annyira azért odatette magát, hogy a végére meglegyen a megoldás. Annak ellenére, hogy mennyire a modern korban járunk, a nyomozás fizikája nem változott. Indítékokat és nyomokat kell keresni. Nincs is ezzel semmi baj, csak a világ mellett mindez nem tűnik emlékezetesnek.

Kovacs érdekes figura. Nem tudnám megmondani, hogy jó vagy rossz. Aminek biztosan ahhoz is van köze, hogy ennek a világnak egészen más az etikája. Hogy maradhatott volna meg az emberiség a hagyományos jó – rossz felosztás mellett, ha ennyire kitágultak a létezés határai? Megint csak oda lyukadok ki, hogy Morgan világépítése érdekes és ütős, visz mindent a regényben. A karaktereket is ennek szellemében tudjuk megítélni.

Ami bizonyos, Kovacs a jobbak között van. Ő törekszik igazságra a hagyományosabb értékrend szerint is, az is rendes tőle, ahogy a testét visszaszolgáltatja, hogy a rendőrnő visszakaphassa a szerelmét. (Erről eszembe jutott a szexuális viszonyok változása is. Az vajon megcsalásnak számít, ha a barátoddal fekszel le, csak éppen más szelleme van benne?)

Akinek tetszett a sorozat, mindenképpen érdemes elolvasnia, de más sci-fi szeretőknek is OK.

 

Morgan: Valós halál – Mint sci-fi: 90% összetett világ, izgalmas jövőverzió, egy karakteres hős és sötét bűnök.

Szubjektíven: 65% a krimi vonala tetszett, a világa is, de nehezen találom magam benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr10014877244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the real fogash 2019.06.05. 21:55:49

Altered. Arbon néven a netflixen 10 részes sorozat, szerintem nagyon jó. A könyvet nem olvastam, nem tudom, mennyire tér el a sorozat a regénytől.

the real fogash 2019.06.05. 21:56:23

Altered Carbon, nem tudok gépelni...
süti beállítások módosítása