Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ashton: Mickey7

2024. január 16. - BBerni86

mickey7.jpgFülszöveg: 

Mickey7 ​egy Eldobható. Egy bolygókat gyarmatosító expedíció pótolható tagjaként rendre őt bízzák meg a túl veszélyes vagy várhatóan végzetes kimenetelű küldetésekkel. Ha meghal, új testet növesztenek neki, és még az emlékeit is visszakapja.

A hatodik megsemmisülése után már teljesen tisztában van a munkaköri leírásával, és hogy miért ez volt az egyetlen betöltetlen pozíció, amikor beadta a jelentkezését.

Egy rutinfeladat során Mickey7 eltűnik, és mindenki halottnak hiszi. Mire visszatér a bázisra, már az új klón, Mickey8 vette át a helyét. De, mivel a többszörözést sehol nem nézik jó szemmel, ezért titkolnia kell kettős létezését, különösen egy olyan kolónián, ahol nehézkesen megy a terraformálás, fogytán az élelem, és rossz a termés.

Ráadásul Mickey7 gyanítani kezdi, hogy a kúszómászóknak becézett őshonos állatok nem annyira primitívek, mint amilyennek látszanak.

Szerintem: 

Kellemes meglepetés volt a regény. 'Komolyabb' sci-fire számítottam, de ez meglepően

humoros és kalandos darab volt. Nem pont olyan, mint a Vörösingesek, de eszembe jutott Scalzi ama remeklése.

Főszereplőnk, Mickey egy eldobható. (Ebben hasonlít a vörösingesek űrhajósokra Scalzi esetében.) Ez annyit tesz, hogy mivel a tudata fel van töltve, a teste újranyomható, egy gyarmatosítás során ő az, akinek minden életveszélyes feladatot el kell látnia. Mert, ha meghal, sincs semmi, majd jön egy újabb verzió, és újra lesz egy Mickey.
A központi alak a 7. verzió, akit éppen haldoklás közben ismerünk meg. Felderítés közben beesett egy lyukba, és kockázatos lenne kimenteni. Otthagyják, és a bázison majd ébredhet Mickey8. Mickey7 viszont túléli, hazajut – és már ott alszik Mickey8 is. A különös helyzetben titkolózniuk kell, ugyanakkor Mickey7 kénytelen sok mindenre rájönni magával, a feletteseivel, a küldetéssel és a barátaival kapcsolatosan is. Pl. mi van, ha nem is úgy halt meg, ahogy mondják neki? Mi van, ha a legjobb barátja simán a képébe hazudik? Vajon mit nem mondtak el neki korábban?

Nagyon jó húzása van annak, hogy mit tud Mickey és mit titkoltak el előle. Rejtélyes, és nyomozós a hangulata annak ellenére, hogy nem krimi. Viszi előre a cselekményt, hogy mit tud meg, és mi lesz a lehetetlen helyzetének megoldása.
Közben állandóan kiküldetésre kell mennie, valahogy fenn kell tartania a baráti és szerelmi kapcsolatát, és veszekedhet saját újabb verziójával is, akinek nagyon nem tetszik, hogy egy fejadagon kettejüknek kell osztozni, amikor ő olyan éhes. A cselekmény nem ül le, jó tempóban halad előre – gyorsan is lehet olvasni.

Még két trükkel fel is lett dobva a cselekmény, ha érdekes mód most ezt a kettőt találtam kevésbé érdekesnek, annyira lekötött a jelen kolonizációs kalandja. Az egyik, hogy Mickey visszaemlékezéseit is megkapjuk, még az anyabolygóról. Miért vállalta el ezt a feladatot? Milyen élete volt korábban? Valamint, mivel Mickey eredetileg történész, rengeteg mindent tud az emberiség múltjáról. Így a korábbi bolygó meghódítási esetekről is, amelyek rendszeresen eszébe jutnak arról függően, hogy éppen milyen vészhelyzetet kell elhárítania. Főleg ez utóbbi nem tudott nagyon lekötni – igazán nem adott a cselekményhez.

Viszont, szerettem a történet humorát. Kicsit fekete, hiszen Mickey7 egy 'keljfeljancsi', és a felettese úgy is kezeli, hogy nem számít mi lesz vele, legfeljebb újraélesztik a tartályból. Mickey viszont szeretne életben maradni, és ez szül érdekes, gyakran vicces beszólásokat és helyzeteket is.
De a humor része az is, ahogy a két Mickey majd próbál dűlőre jutni egymással. Itt mondjuk van olyan elem is, ami már azért sok volt nekem. Azt nem díjaztam, amikor Mickey barátnője is képbe kerül a duplázódással, és rendeznek édeshármast is.

Jól el lettek kapva a szereplők. Mickey7 egy tettre kész, kreatív figura, akinek a helyzete magához illő humort szült. Talán annyi zavart benne, hogy több esetben is hagyja kihasználni magát. Van egy olyan elmélete, hogy felméri, mennyi bosszúságot okoz neki egy barát, és ha úgy dönt, ennek ellenére az életében akarja tudni az illetőt, onnantól kezdve mindent elnéz neki. Egy katasztrófa, hogy Berto mit meg nem csinál vele, Mickey meg csak tűri. Vagy korábban a gazdag barátja, aki a szegény barátján elősködött. Én nem tudtam átérezni, miért akarja ezeket az embereket ilyen áron az életében tudni.
A mellékszereplők már kevésbé kidolgozottak, de egy-egy jellemző vonása mindenkinek van. A bátor, elfogadó barátnője. A nagyszájú, merész, de hazug barát. Az életét semmibe vevő, kvázi idegbeteg főnöke. A folyton éhes nyolcas.

A szórakoztató felszín alatt meg elég komoly témákat feszeget, ha sci-fi köntösbe is.
Benne van az emberi mentalitás, hogy inkább rombolunk, minthogy építeni próbálnánk. Amikor a bolygón kiderül, hogy értelmes faj él, eszük ágában sincs kapcsolatot felvenni, megpróbálni együtt élni. A parancsnok azonnal fajirtásba fog. Mickey ez ellen helyezkedik el, és felteteti velünk is a kérdést, hogy valóban csak a gyilkolás a járható út?
Benne van az önazonosság játéka is. Mitől önmaga az ember? Mickey nagyon rég rágódhat ezen a kérdésen, mert a feltöltések, újjászületések miatt ő már sokadszor kezdi egy másik, ha a magáé alapján létrehozott testben. Ráadásul az emlékei is sérültek, mert attól függően, mikor töltötték őket utoljára fel, napokat, heteket vagy még többet veszthet folyamatosan az újjászületésekkel. A jelen cselekményben azzal is szembesül, hogy bár Mickey8 saját maga 6 héttel kevesebb emlékeivel bíró egyede, mégis teljesen külön személy és akad, amiben mások. Akkor mégsem áll, hogy a verziói ugyanazok lennének?

Nem is lep meg, hogy a szerző is sorozattá fejlesztik, meg azt hiszem, filmes/sorozatos feldolgozása is lesz. Van benne tartam is, kaland is, humor is, ötlet is.
Várjuk a folytatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7418299947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása