Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

2019. július 01. - BBerni86

coco_chanel_es_a_szerelem_illata.jpgSzerelmes, üzletvezetős, PR trükkös, parfümös, női.

Coco Chanel már fogalom. Párizsban, aki divatos akar lenni, tőle veszi a ruháit. Ám az asszonynak most komoly fájdalmai vannak: élete szerelme, Boy elhunyt egy autóbalesetben. Még csak a temetésére sem mehet el, mert a férfi felesége Angliában temetteti a férjét, ahol nem szívesen látják a szeretőjét. Coco így egyedi, rá jellemző módon készül emléket állítani a férfinak. Piacra akar dobni egy parfümöt, valami különlegeset, amely a szerelmük örök emléke lenne. Miközben keresi az illatot, tanulja a parfümkészítés trükkjeit, készíti az új modelleket is, még jelmezeket is készít a színháznak. Az életébe lépő fess orosz arisztokrata a szívét is elkezdi gyógyítani. Mikor pedig kész az illat, egy orosz parfüm nyomdokain haladva, Coco elkezdi sikeressé tenni és új márkát teremteni.

Vannak könyvek, amelyekbe egyszerűen beleveszik az ember. Számomra Marly kötete ilyen volt – már az elején megfogott, és amint a végére értem, már hiányérzetem is volt, hogy nem olvashatom tovább. A történet, a karakterek, az egész miliő megfogott magának.

Egyrészt, imádtam a helyszínt. Párizs a kedvenc városom, és ahogy a francia tájakat bejárják nyaralás vagy az illat kedvéért, valósággal levittek engem is a Riviérára. Ahogy leírja a helyszíneket a szerző, ott éreztem magam. Ahol már jártam is, mert szerencsére ilyen is van, szépen rásimultak az emlékképeim az itteni leírásokra. Az a varázs, amit megtaláltam a francia vidékben, itt van a könyv lapjain is.

Megfogott Coco Chanel karaktere is. Ő egy olyan nő volt, akit ma is simán lehet példaképnek választani. Annyira tudott élni, szeretni, alkotni! Rengeteg energiája volt, mindig pörgött, és magával ragadta az embereket, most a róla olvasókat. Voltak nehézségei, szenvedett is, de mindig egy életvidám, erős nő volt, akiben egyesült egy nőies nő és az a karrier-álom, amiről oly sokan álmodnak. Rengeteg mindent elért, sokan szerették és sokakat szerettek, ő tényleg élt. Hogy is van az a dal? Igazán éltünk, barátom? Ezt ő elmondhatta magáról.

 A parfüm története is vitt magával. A kedvenc illatom Chanel – igaz, nekem nem a No5, a Gabrielle és a Coco Mademoiselle az illatom –, lenyűgöznek a parfümök úgy általánosságban is. Itt pedig a készítéstől kezdve a PR-on át sok mindenről megtudunk dolgokat. Hogyan jött létre az illat, milyen trükkökkel lett népszerű, hogy találták ki a dobozt, a Chanel emblémát… A parfümőr és A parfüm óta nem olvastam ilyen jó illatos könyvet.

A cselekmény mozgalmas, de nem rohan. A fentiekből is látszik, hogy sokféle. Szerelmi szál, üzleti élet, baráti társaság…

Erről eszembe jutott, mennyire jól megragadja a korabeli párizsi művészeti világot is. Annyira pezsgő, színes volt a világ akkor, élvezet volt róla olvasni is. Pláne, hogy a művészettörténet is nagy gyengém, imádok ilyesmiről is olvasni.

Nagyon olvasmányos is, valósággal faltam a fejezeteket. Jó hangulatai vannak, nem csak leírja a tárgyakat, tájakat, illatokat, érezteti is őket. A karakterei is valósággal élnek a lapokon, nagyon emberiek és nem mesebeli hősök.

Sok kutatást is végzett az írónő, érezni a köteten is mennyire ismeri a kort, embereket.

Nagy élmény volt ez a kötet! Még a borítója is rabul ejtő, ahogy a tartalma is.

 

Marly: Coco Chanel és a szerelem illata - Mint kosztümös női: 90% jó a korszak ábrázolása, erőteljesek a szereplők, érdekes a sztori.

Szubjektíven: 100% szórakoztat, tanít erre-arra, és teljesen le is kötött. Jól sikerült regény.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6114918620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása