Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Róbert: Szívből, színből igazán

Válassz engem!

2019. július 12. - BBerni86

Kamaszos, önmagát felvállalós, szerelmes, útkeresős.

Alex és Lilla testvérek. Alex a különc, aki még a családjában is keresi a helyét. Lilla az elkényeztetett kedvenc, aki mindent megkap, amit csak szeretne. Az iskola legjobb partija, Patrik elvesztette az anyját, az apja számára a fia szivbol_szinbol_igazan.jpgcsak teher. Patrik Alexben találja meg azt a támaszt, aki miatt mégis él tovább. Látszólag jól elvan, tele van pénzzel, tapadnak rá a lányok, de mindig Alex az, akihez visszatér. Lilla pedig kiszemeli magának a fiút, noha pontosan érzi, hogy testvére és barátja között ez a viszony több barátságnál. Ám nem vállalják fel az érzéseik, és Lilla így kap egy esélyt. A felnőtté válás első lépéseit, egyetemválasztást, a szülőkkel és magukkal való szembenézést a szerelmi háromszögük teszi még nehezebbé.

Még azon is gondolkodom, hova kellene besorolnom. Vannak ifjúsági elemei és sok olyan témát feszeget, ami a felnövő generáció sajátja. Ugyanakkor a szerelmi témája komplexebb, mint amit egy ilyen regényben megszokhattunk. A New Adult irányba is majdnem elmegy, de szerencsére annyira nem erotikus, hogy tökéletesen illeszkedjen abba a vonalba. Maradunk az ifjúságinál, az a sablon talán jobban passzol.

A történet nem kalandregényesen pörög, de azért vannak benne tényleges események is. Az ifjúsági zsánernek megfelelően a történések tekintetében is azoknak a belső átélése a lényeg. Egy példát mesélek is konkrétan: Patrik külföldre megy továbbtanulni. Nem azt fogjuk nagyítóval megkapni, hogy konkrétan mit csinál az egyetemen, milyen kapcsolatai és viszonyai lesznek. Ezeket minimálisan említi csak a szerző. De azt alaposan körbejárja, hogyan érzi ott magát. Hogy épít valami saját életet magának, miközben folyamatosan benne van a hiány is, azért, akit otthon hagyott.

Három kiemelt szereplő van, és Róbert Katalin mindhármat alaposan felépíti, mélyíti folyamatosan. Nagyon valassz.jpgmások, és eltérő konfliktusokkal kell megküzdeniük. Egyértelműen nem szimpatizáltan senkivel sem, nem lett kedvencem. Lilla nagyon elkényeztetett, makacs és neki rá kell ébrednie, hogy nem minden úgy alakul, ahogy ő szeretné. A szülei kis hercegnője cipőből kell kinőnie – plusz ráébrednie, hogy a rajongás/birtoklási vágy nem egyenlő a szerelemmel. Alex magát kell, hogy felvállalja. Egyértelmű, hogy homoszexuális, de ezt magának sem ismeri be. Végig kell járnia az utat egy párkapcsolattal, Patrikkal szembenézéssel, hogy felvállalja, mit és kit akar igazán. Patrik az apja miatt hasonlik meg magával is. Ő az, akinek a személyével a legtöbb szubjektív bajom volt. Az, amit Alex jelent neki, mélyebb a szerelemnél. De akkor miért él olyan életet, mint egy playboy? Lehet, hogy ez a saját naivitásom, de ha valaki olyan szinten van oda egy másik emberért, mint ő, akkor nem a hűség lenne az alap?

Konfliktusok a szülőkkel, az önazonosság megtalálása és megerősödése, ez mind a regény témája. Szerelmi konfliktusba helyezve, az ifjúsági korosztálynak is olvashatóan.

Nyelvében is érezni, hogy nekik készült. Minden szereplő saját hangot kap, könnyen olvasható, szórakoztató szöveg, amiben a komolyabb hangnem is beleilleszkedik.

Nem tetszett minden szerelmi szál, a karaktereknek is vannak számomra idegesítő vonásaik, de a zsánerében tartalmas könyv ez. Több, mint egy ifjúsági szerelmi háromszög.

 

Róbert: Szívből, színből igazán – Válassz engem! - Mint ifjúsági: 85% szerelemközpontú, de fejlődésregény is. Olvasmányos, érzelmes.

Szubjektíven: 70% még emésztem kicsit. Intelligens, de több minden nem tetszett benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7514937352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása