Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

King: Állattemető

(Kedvencek temetője)

2019. augusztus 09. - BBerni86

Családos, vidéki, feltámadós, megváltozós.

Dr. Creed a nagyvárosi veszélyek és túlterheltség elől költözik a családjával vidékre. Egy bájos, erdei házba költöznek be feleségével és két gyermekükkel. Az emberek, szomszédok is barátságosak. De van valami a levegőben, Louis érzi, hogy a békés felszín alatt valami lappang. Amikor kislánya macskája elpusztul, a allattemeto8_9.jpgszomszéd Jud felajánlja, hogy segíti eltemetni az állatot. Ám távolabb viszi a férfit, egy erdei, rejtett temetőbe. Louis itt érzi igazán, hogy valami baj van, de a hely ősi varázsa őt is elragadja. Hiába érzi, hogy baj lesz, ha nem áll ellen. A macska visszatér, de a viselkedése megváltozik. Folyton bűzlik, vérszomjas lett, mintha a lelke odalenne. Louis legszívesebben elfelejtené a különös temetőt, de amikor kisfiát elütik, át kell gondolnia mindazt, amit a halálról és lélekről eddig hitt. Mit tegyen?

Egyike azon Stephen King történeteknek, melyek ma már klasszikusnak számítanak. Ezt mutatja az is, hogy filmen is többször feldolgozták – a legutóbbi verzióról nem is régen meséltem nektek a filmes blogon. De ez könyves, így itt azt emelem ki, mennyi kiadást megért már a történet. Még címe is több lett: nekem egy korábbi kiadás szerepel, ahol még Állattemető volt a címe. Ma már Kedvencek temetője néven fut, talán ez az, amely jobban visszaadja az eredeti, angol változatot is.

Mitől válhatott modern klasszikussá? Szerintem a titok abban van, hogy King a hétköznapi életben idézi meg a rettenetet és az ősi félelmekre játszik rá. Nézzük ezt a kettőt kicsit alaposabban meg az Állattemetőben!

Az ősi félelem, a toposz, a halál. Ami után nem tudjuk, mi jön. Amitől elidegenedett a korunk, a nagy többség fél tőle. A regény különösen kegyetlen helyzetben idézi meg – itt nem a kisállatra gondolok, de ennél jobban nem fejtem ki, hátha valaki még nem ismeri a történetet. Maradjunk annyiban, Louis a szülők rémálmával szembesül. És annyira fáj, hogy a beletörődés helyett szórakozni kezd a természet szabályaival. Aminek mindig rossz vége lesz. De maga a halál, a gyász, aminek a fájdalma behálózza a kötetet. Az orvosi praxis miatt, a macska miatt is, ami később jön. Vannak a környéken történetek, már egyfajta mitológiai háló is kiépült. Ha az élet örömeiről is ír éppen King, akkor is ott van a háttérben a megkerülhetetlen vég, ami az egész kötetet behálózza.

A hétköznapi élet, amit mindenki él, az adja az alapot. Nyugodt kisváros, barátságos emberek. Egy élhető idill, amit majd szörnyűségek dúlnak fel. King házhoz hozza a horrort, azt sugallja, hogy bárkivel megtörténhet. Az otthon biztonságát vesztik el a szereplők, amivel mi is szembesítve leszünk: sehol nem vagyunk védve. A regény tetőpontjáig építi a félelmetes elemek piramisát, és a végén sem enged ki. Ez tipikusan olyan regény, amitől görcsbe áll az olvasó gyomra, és King nem is akarja ezt feloldani.

Azért van bennem egy gonosz manó, aki legszívesebben megkérdezné Louis-t, miért pont ide költöztette a családját. Ahogy King leírja a környéket, regényei halálos helyszínei vannak a környéken. Az lakik a szomszéd városban! Nem éppen az a hely, ahol biztonságra lelhetnek.

A karaktereket szokás szerint jól kezeli a szerző, életszerűek és gyarlók.

Nem ez a kedvenc King történetem, de korrekt. Valamiért a téma nem kötött le annyira.

 

King: Állattemető (Kedvencek temetője) - Mint horror: 75% fokozatosan építi fel a rettenetet, még ma is vannak ijesztő elemei.

Szubjektíven: 70% King klasszikus, szeretem, ahogy a fenyegetettség benne van végig. De…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7115001528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benyák Zoltán · https://www.facebook.com/Beny%C3%A1k-Zolt%C3%A1n-%C3%ADr%C3%B3-oldala-392693124194710/ 2019.08.11. 09:13:20

Az egyik legerősebb könyve. Jó történetvezetés, átgondoltság. Lásd például azt a fogást, hogy egy orvost - aki ugye napi szinten találkozhat az elmúlással - használ arra, hogy halált elfogadni képtelen embert mutasson be. Ezzel már meg is van a belső feszültség.
süti beállítások módosítása