Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Leiner: Maradj velem

Iskolák versenye 2.

2019. szeptember 05. - BBerni86

Versenyes, szerelmes, tragédia után magára találós, barátos.

Az Iskolák Országos Versenye folytatódik, és a piros csapatnak egy belső konfliktust kell megoldani, mielőtt teljes erővel koncentrálhatnak a feladatokra. Zsombor nem akarja elhinni, hogy Máté csak kihasználja, ezzel folyamatos feszültséget generálva a Mátéra mérges Hannával. A lány különben is sok mindennek kell, hogy szembenézzen. Még szenved az anyja hiányától, és nagyon aggódik az apja miatt, de Kornél megszépíti a napjait, és bár más 9_5maradj_velem.jpgcsapatba tartoznak, lassan ki is mondják, hogy járnak egymással. A verseny azonban nem áll meg: vár rájuk akadálypályától kezdve a kitartásukat próbára tevő feladat, míg máshol az eszükre lesz szükségük. Hanna pedig nem csak magukért, de a feketékért is szorít már.

Az Iskolák versenyének második kötete ez, mely az előző részhez hasonlít nem csak külalakjában – tetszetős a borító, megint. A homokórás jelölés különösen tetszett. – de belbecsében is. Újabb tanulságos, de nagyon szórakoztató kötet, amellyel a szerző megörvendeztette olvasóit.

Nehezemre is esik kicsit is objektívnek lenni, ki akar belőlem bújni a rajongó.

A cselekmény továbbra is ötletes, és jól ötvözi benne Leiner Laura a tipikus kamasztémákat, a kalandokat, egy kis románcot és fájdalmasabb kérdésköröket is. Nagyon szeretem magát az Iskolák versenyét, tele van egy csomó jó feladattal és ötlettel a kötet. Jár is az agyam, miért ne lehetne valami ilyesmit megcsinálni élőben? Persze, sejtem. Ugyanaz kell hozzá, ami a háborúkhoz is: pénz, pénz és pénz. A feladatok változatosak, az egésznek a megszervezése is remek. Ahogy nyaralás is, verseny is, ahogy értelmesen töltik a diákok az időt.

Ezek mellett mindenkinek megvannak a maguk korosztályára jellemző problémái. Talán, a kiemelkedő hely miatt itt több az eminens gyerek, de attól még nekik is megvan a maguk baja. A magabiztos sportolólány, akinek a széteséshez elég, hogy a barátjával piszkálják. Pedig, amennyit láttunk Bernadett és Dani kettőséből, egyiknek sincs esze ágában sem mással kezdeni, stabil páros. Zsombor, aki a maga területén kiemelkedő, ugyanakkor egy magányos kiskamasz, akinek az sem tesz jót, hogy az anyja annyira a szoknyája mellett tartja.

Hanna karakterével pedig a gyász témaköre is a regénybe kerül. Egy folyamatos, fájdalmas réteg a cselekményen. Mert feldolgozni nem könnyű, és jól látjuk itt a pótcselekvéseket is. Talán humor eleme is van annak, ahogy Hanna az apjára vigyázni próbál, de én a fájdalmas voltát éreztem ennek is. Mennyire kell rettegnie egy kamasznak ahhoz, hogy diétás ételeket kezdjen főzni, hogy vigyázzon az apja koleszterin szintjére?

De ezek mellett ez egy játékos, humoros könyv is, amiben egy idilli szerelmes szál is szerepet kapott. Szerettem, ahogy ezt a kapcsolatot is felépíti az írónő. Talán kicsit mesés, de akkor is j volt olvasni. Ahogy figyelnek egymásra, ahogy tényleg megismerni igyekeznek egymást, és a test helyett a lelket veszik el.

A szereplők többek egyszerű fekete-fehér alakoknál, mindenkinek vannak erősségei és gyengéi. Ok, talán Kornél tökéletesebb a többieknél, de mint regénybeli álompasinak, neki ez elnézhető. A többiek ellensúlyozzák az ő mesebeli kiválóságát.

Jól megírt, humoros és kalandos, abszolút olvasóbarát regény. A folytatás pont aktuális…

 

Leiner: Maradj velem – Mint ifjúsági: 90% szórakoztató, de komolyabb témákat érint. Olvasmányos, jó karakterekkel.

Szubjektíven: 95% szeretem a stílusát és humorát, jó a történet és a szereplők is. Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2915023578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása