Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Steel: A helyzet magaslatán

2019. október 01. - BBerni86

Terroristás, nyomozós, gépet mentős, emberi drámás.

Két utasszállító egy időben indul San Francisco felé. A reptéren dolgozó Bernice az egyik gép anyagai között nyugtalanító képeslapra bukkan. A felirat alapján lehet, hogy valaki terrorcselekményre készül a fedélzeten: a Golden Gate megsemmisítését tűzte ki célul a géppel és az utasokkal együtt. A főnöke azonban másként értelmezi a lapot, és nem akar tenni semmit. Bernice lelkiismerete nem engedi, hogy annyiban hagyja az esetet. A főnököt megkerülve a biztonsági szolgálathoz fordul, akik megkezdik a nyomozást. A gépet beazonosítják, és 10_1a_helyzet_magaslatan.jpgigyekeznek a merénylő személyére is rálelni, de megoszlanak a vélemények. Közben a gépen emberi sorsok érnek fordulóponthoz: Joel házasodni készül, ideje lenne a szüleit is beavatnia, hogy homoszexuális. Nancy a férjének készül elmesélni, hogy babát vár. Hétköznapi emberek, akik a nap végére hősök, vagy holtak lesznek.

A terrorizmus sajnos már annyira a mindennapok része, hogy egyre másra születnek róla a regények és filmek. Már nem csak a távolabbi múltban vannak híres túszejtős, merénylős esetek, hanem a jelenben is. Már ott tartunk, hogy női romantikus bestseller szerzők is ilyen események köré építik a történetüket.

Danielle Steel abszolút nem thrillerszerző. Távol áll tőle a krimi, az erőszak világa. Most mégis írt egy ilyen könyvet. Ha már egy ennyire a szerelmes regényeiről ismert szerző is szükségét érzi, hogy a terrorizmusról beszéljen, bele se akarok gondolni, mi vár ránk az elkövetkező évtizedekben.

Igaz, Steel nem hazudtolja meg önmagát. Ugyan nem egy hagyományos értelemben Steel regény A helyzet magaslatán, megvannak azok a stílusjegyek, amelyek az írónőre jellemzőek. Most sem cselekményközpontú regényt írt, amiben az izgalomé lenne a főszerep. Számára a karakterek fontosak a történetben, őket hozza közel.

Megismerhetjük a gép személyzetét, a földi személyzetet és az utasokat is. Köztük sok olyan történet van, ami tipikusan Steel történet. Az utaskísérő Nancy, aki jó 10 éve próbálkozik a férjével a családalapítással, és most végre összejött. Amikor már folyamatban van az örökbefogadás is. Joel, a másik utaskísérő, aki rálelt élete szerelmére, akivel összekötné az életét, de konzervatív szüleinek képtelen elmondani, hogy férfit szeret. A pilóta, Helen, akinek háborús hős férje szolgálat közben esett el, és most egyedül neveli három gyermekük. Az Amerikába költöző fiatal arab házaspár, akik egyetemre akarnak itt járni, de még küzdenek a kulturális különbségekkel és az előítéletekkel. Sok szereplő van, mindenkire nem is jut sok ideje a szerzőnek, de ez adja a regény dinamikáját. Ha a jelenben, a reptéri merénylettel nem is nagyon haladnak, az mozgásban tartja a történetet, hogy melyik szereplőnek mi történt az életében.

Jellemző különben, hogy mindenkinek az életében vannak nagy tragédiák. Steel imádja özveggyé tenni a regénye hősnőit, ezt a sorsot adta Helennek is, aki a regény abszolút hőse.

Steel szárazabb, realistább stílusa ehhez a zsánerhez még illik is. Nincsenek nagy szenvedélyek, de a nyomozásnak jól áll a tárgyilagosság.

Egyszer érdekes volt ilyen könyvet is olvasni tőle. Más is, de Steel is.

 

Steel: A helyzet magaslatán - Mint thriller: 60% karakterközpontú, romantikus szálakkal, Steel stílusa jól megy a zsánerhez.

Szubjektíven: 65% megszerettem a hősnőt, a téma is aktuális. Ha romantikusabb is a körítés.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6215184488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása