Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

2019. november 08. - BBerni86

Nyomozós, felnövős, szerelmes, lápvidéken túlélős.

Kya kisgyerek, amikor először az anyja, majd a testvérei hagyják el – kettesben marad részeges apjával, aki egy idő után szintén elmegy. A kislány egyedül kell, hogy életben maradjon a lápon. Kereskedik, rejtőzködik a 11_8ahol_a_folyami_rakok_enekelnek.jpggyámügy elől. 13 éves, amikor a biológiai szakra készülő Tate a barátja lesz. A fiú tanítja meg olvasni, és a fiatalok egymásba szeretnek. Tate azonban nem tudja abban a másik életben elképzelni a lányt, így elhagyja. Kya talpra áll, pár évvel később új szerelmet keres és gondoskodik magáról. Ám amikor Chase gyilkosság áldozata lesz, Kya az elsőszámú gyanúsított. Kevesen, de kiállnak a lány mellett, és igyekeznek bizonyítékot szerezni, hogy a Lápi Lány nem gyilkos.

Közben akad egy-egy könyv, amire nem hullott díjeső, de az olvasók körében annyira terjed a jó híre, hogy egy bizonyos körben szégyenletes, ha valaki nem ismeri a történetet. Erre az útra lépett az Ahol a folyami rákok énekelnek is – én is azért olvastam el, mert annyira ajánlották, hogy ez kihagyhatatlan, mély történet.

Amiben a sikere kulcsát felfedezni vélem, hogy remekül keveri a zsánereket. Miközben szépirodalomhoz méltó hangulatokat teremt és ábrázolja a lápot, egy nő érzelmi életútját nagyon alaposan bejárja, erőteljesen jelen van mellette a szerelmi szál és egy kis krimi is. Így az is tudja értékelni, aki a szórakoztató irodalmat szereti jobban, de az is, akinek a magas irodalom közelebb áll a szívéhez.

Nálam is a tetszik kategóriába esett, ha azért a kedvenc regényeim közé nem is került be. Ahhoz több kriminek, tényleges cselekménynek kellett volna lennie benne.

A címe még magyarul is egészen fülbemászó. Benne van annak a vidéknek a vad romantikája, aminek a hangulatát Owens meg is teremti a kötetben. Ezen felül kifejezi az egész helyszínt, ahol a történet játszódik. Nem akarom elmesélni a jelenetet, de van egy rész, ahol Tate elmagyarázza, mit jelent pontosan, hogy ahol a folyami rákok énekelnek.

Mivel a cím is ennyire a lápot idézi meg, nem meglepő, hogy ez a táj szinte szereplővé lép elő. Egyszerre indokolja az eseményeket, teret ad nekik, és döntően hatással van az itt élőkre. A lápkirály lányából is lehetett érezni, milyen mentalitása van a lápi embereknek. Itt is tapasztalhatjuk ezt, természet és ember szoros közösségét.

Owens természetbarát szerző, a kötet abszolút kiáll a környezet védelme mellett. Az jön le belőle, hogy az állat- és növényvilág egy békés csoda, amit az emberek rombolnak. Az ember az, aki borzalmakat követ el ebben a vidékben, soha nem a természet más létezői.

A fő karakter Kya, akinek minden érzelme megjelenik a lapokon. Owens megkapó természetességgel teremti meg a kislány, a kamasz és a felnőtt nő lelkivilágát is. Úgy, hogy érezzük a változásokat, ahogy fejlődik a karakter. Hozzá képest a férfiak egyszerűbbek. Szinte le tudom bontani a lényük addig, hogy a jó és a rossz férfi Kya életében.

A cselekmény kényelmesen halad, és végig fontosabbnak éreztem a belső történetet, mint a tényleges eseményeket. Pl. a tárgyaláson nem az lesz a lényeg, hogy mi történt a bizonyító eljáráson, hogyan védekeztek, hanem a tömeghangulat változása.

Leíró, érzelmes – jobban, mint ahogy nekem jól esett. De női olvasmánynak kiváló.

 

Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek - Mint női: 75% hangulatos atmoszférával. Mély jellemrajz, érzelmes, a cselekmény kevesebb.

Szubjektíven: 65% a krimi és tárgyalótermi rész kötött volna le jobban, de ez inkább érzelgős.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7815295986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása