Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bauer: A látó

2019. november 23. - BBerni86

Eltűnt gyerekes, nyomozós, látomásokat kapós, gyászolós.

James és Anna házassága haldoklik. 3 hónapja a kisfiuk kisétált a házból és nyoma veszett. Az asszony egészen beleőrült a kis Daniel elvesztésébe. Mániásan takarít, bezárkózik, a férjét is kizárja az életéből. Már nem is érnek egymáshoz. Ám egy hirdetés felkelti a figyelmét: egy látó, aki a holtakkal tud kapcsolatba lépni, itt fog fellépni. 11_23a_lato.jpgAnna biztos akar lenni benne, hogy Daniel még él, a látó nem érheti el, így titkon elmegy. Tanfolyam is van, az emberek hogy nyissák meg az elméjük a látomások felé. Anna egyre különösebb tüneteket produkál, és biztos benne, látomásokat kap. Marvel nyomozó eleinte szkeptikus, de aztán rádöbben, Anna lehet a kulcs egy kislány megtalálásához, akinek már egy éve nyoma veszett. Ám az asszony lassan megőrül – meddig mehet el a céljaiért a nyomozó és a gyászoló anya?

Különös és talán különleges regénnyel is folytatja Belinda Bauer köteteit a Lettero. Thriller, ismerős alaphelyzettel és karakterekkel, de van benne egy olyan plusz, ami miatt ez más, mint amit megszoktunk.

Ami legjobban megfogott benne, ahogy a természetfelettit kezeli a szerző. Használja folyamatosan, hiszen látomások alapján nyomoznak, és a logikát meghaladó elemek vannak a történetben végig. Ám úgy van megírva, hogy legyen mindenre logikus magyarázat is. Nem lehet eldönteni, hogy mi is történik igazából. A jeleket összerakta a tudatalatti? Vagy valóban, valami misztikus is közrejátszik az eseményekben? Maguk a szereplők is folyamatosan kételkednek, küzdenek a hittel. Annyira nyitva van ez hagyva, hogy minden olvasó maga döntheti el, melyik megoldás a neki tetsző. Lehet magyarázatot találni, lehet hinni is.

A második legerősebb pontja Anna személye. Bauer nagyon mélyen belemegy abba, hogy a gyász és a megszállottság mennyire képes egy embert kifordítani magából. Anna minden fájdalma és őrülete is ott van a lapokon. Nagyon átélhető és érezhető, még akkor is, ha egy-egy érzése nem is értelmes. (A férje okolása a történtekért, noha nyomorult James nem tehet semmiről.) Nehéz olvasni is attól, hogy ennyire erős a kínja, de hiteles is.

Végül, ami kivételesen tetszett: az elkövető motivációja. A Gyilkos elmék tévésorozatnak volt egy leágazása, mely egy olyan egységről szólt, akik külföldön bajba került amerikaiak esetein dolgoztak. Ott mindig valami helyi specifikum, kulturális szokás volt az indíték. Ugyanezt megkaptam itt is, a regényre szabottan. Nagyon tetszett, ahogy eljátszik azzal a szerző, hogy egy más normarendszert követve egy másik közösség mennyire bűnnek látja azt, amit a másik tesz. Meghatároz minket, hol és miben nevelkedtünk. Ha máshova kerülünk, nem vagyunk hajlandóak alkalmazkodni, azzal komoly tragédiák születhetnek. Valahol mindkét félt hibásnak éreztem: az idegent, aki nem képes a helyi normákat elsajátítani, és a befogadót is, akiben minimális késztetés sem volt arra, hogy a másikat megismerje és kiismerje, amíg látszólag minden rendben van. Nekem ez az üzenet jött le: nincs baj a más kultúrákkal, de ha együtt élünk, meg kell ismernünk a másikat!

Nincs ennek a történetnek pörgő cselekménye, de sok mással ki tudja váltani. Nem csak Anna, Marvel nyomozó portréja is jól sikerült. Érzelmileg erős. Érdekes a téma – természetfeletti megközelítése. Gyorsan és kellemesen megvoltam vele.

 

Bauer: A látó - Mint thriller: 80% beleélős, érzelmileg hatásos és jól felépített. A csavar is megkapó a végén.

Szubjektíven: 70% néhol haladhattak volna jobban az események, de a karakterek tetszettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7815317204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása