Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Liu: Ébredés

Fenevad 1.

2019. november 30. - BBerni86

Múlt után kutatós, háborús, misztikus lényes, titkos.

A világban egykor békesség uralkodott. Az emberek között éltek ugyan természetfeletti lények is, de békében. Még közös utódaik is lettek, az arkánok. Ám a hatalomra éhes boszorkányok rájöttek, hogy az isteni lényekből varázserőt nyerhetnek maguknak, és a világot háborúba sodorták. Az arkánokat rabszolgákká tették, és 11_30monstress.jpgvadásztak a más lényekre, hatalomért. A még szinte gyermek Maika testén különös jegy található, a boszorkányok meg is veszik rabszolgának a kísérleteikhez. Nem sejtik, hogy Maika maga akart Zamora boszorkányainak fogságába esni. Nem sejtik, hogy milyen erőt rejt a lány törékeny teste. Nem sejtik, hogy bosszú és megválaszolatlan kérdések hajtják a lányt, aki mindent megváltoztat.

A díjnyertes regények azért előbb-utóbb hozzánk is eljutnak. Hugo, Nebula, Locus, British és World Fantasy. Jól el is lehet adni ezekkel a történeteket. A Monstress – angolul jobban hangzik a címe, mint a magyar Fenevad – a képregények között akkora siker, hogy már-már megkerülhetetlennek is nevezhetném. Angolul az 5. kötetnél jár, és hatalmas díjeső szakadt már rá. Ez, az első kötet, többet is begyűjtött a felsorolt díjak közül.

Mi a siker titka? Mesés és izgalmas univerzum. Fordulatos és akciódús cselekmény. Árnyalt szereplők. Rejtélyek. A grafika. De nézzük kicsit részletesebben is!

A történet az események közepében csöppenve veszi kezdetét, és fokozatosan, szilánkokból tudjuk kirakni a múltat. Most pörögnek az események, van itt nagy mészárlástól kezdve tragédiákon át menekülésig és kutatásig minden. Ráadásul, közben nézőpontváltás is feldobja a történetet, kicsit több oldalról is látjuk az eseményeket.

Folyamatosan újabb kérdéseket hoznak a kiderülő események. Liu mestere annak, hogy mondjon egy fontos információt, de ezzel újabb kérdéseket vessen fel. Halad előre a cselekmény, amit szívesen gyorsítana az olvasó a további válaszokért. Történetben tart.

Nagyon ki van találva az univerzum, amiben a cselekmény játszódik. A különféle lényeknek, a társadalomnak, a szereplőknek is szövevényes múltja van. Érezni belőle az átgondoltságot, a még benne levő sok lehetőséget és ötletet. (Nem véletlenül van már több folytatása is.)

A karakterek között lehet ugyan jó – rossz oppozíciót felállítani, de mindkét oldalt árnyalja is a szerző. Vannak rejtett indítékok, megszállottságok, sötét titkok. Talán csak a kis róka ártatlan, különben mindenkiben megbújik valami sötét is. Maika esetében szó szerint is.

Maika – a hősnő. Tudom, miért lehetne kedvelni. Céltudatos, pokoli szenvedésen van túl és erkölcsileg is rendben van. Mégis, még nem tudok vele teljesen szimpatizálni. Talán, a fájdalma intenzitása miatt. A szenvedő hősök nem az én világom, ha itt jogos is a gyötrődés.

Végül, a külcsín. Ez a kötet festményszerűen szép képekkel van tele. Csak lapozgatni is élmény, a történet elolvasása nélkül is. A lények, az emberi karakterek, a hátterek és a mozgás is szép. A képregényeknél, pláne sok mai ismert sikernél, nem feltétel az esztétikai szépség, de itt megvan és valóban lenyűgöző a végeredmény.

Nem szeretem az olyan reklámokat, hogy ha idén csak egy XY könyvet olvasol, ez legyen az. De a Monstress kedvéért teszek egy kivételt: ha idén csak egy képregényt olvasol el, a Monstress legyen az! Észre sem veszed, és már a 2. kötetet is beszerzed hozzá…

 

Liu: Ébredés – Mint képregény: 100% gyönyörű a formátuma, izgalmas a cselekménye, jó karakterekkel.

Szubjektíven: 85% a rajzait imádtam, a cselekmény is ok, Maika a gyenge láncszem nálam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1815317246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása