Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Kalandok Óperencián innen és túl 1.

2019. december 24. - BBerni86

Mesés, kifordított, humoros, kalandos, pártalálós.

Óperencián már egészen átláthatatlan a királyságok sora: egyesülnek, újak jönnek létre, mikor éppen hogyan házasodnak a királyi családok. Van azonban egy város, ahol a tudásra törekednek és ahol szabad emberekként élhetnek az emberek. Itt árva a történet elején 13 éves Vízfüttyő Loson, aki el akarja nyerni a szépséges Csilláncs szerelmét. Ehhez csak vagyon kellene, így vállalkozik egy királylány kiszabadítására a hétfejű sárkánytól. 12_24sarkanyok_farkasok_es_almak.jpgÖsszebarátkozik a környék boszorkányával, szerez egy örök társat egy fifikás patkány (Muszti) személyében és rálel a hivatására is: a királyok segédje lesz, hogy minél jobb kérőt találjanak a lányaiknak próbák segítségével. Így bonyolódik majd bele Piroska és a farkasok történetébe, és segít Hórózsa királylánynak is a boszorkány mostohája ellenében.

Erre a kötetre könnyen találtam és találok analógiát. Egyrészt, meg tudom idézni Shrek szellemét. Ugyanúgy klasszikus meséket forgat ki a történet, család- és gyerekbarát módon, humorosan. Most pedig beindult a Vaják őrület is, így azzal is példálózhatok: mint egy mesés Vaják. Ebben is a klasszikus mesék mögé nézünk, csak nem horroros tündérmesét találunk mögötte, hanem vidám szélhámoskodást és mókás kalandokat.

A regény nagy ötlete, hogy a mesék mögött van egy megoldóember. Király vagy, a lányod férjhez kellene adni a fele királysággal – igen ám, de nem lehet mindenkiből király! Megfelelő vő kell, ezért kell a próba. Ezért kell Loson, aki megvalósítja az őrült ötleteket és tesz róla, hogy a megfelelő lovag érkezzen elsőként célba és házasodjon.

E kötet három mese kiforgatott változata: Loson eredettörténete a királylány megmentése a sárkánytól népmese egyedi verziója. Már ebben látszik, hogy ebben a világban senki sem az, aminek látszik. Igen, mesevilág, amiben van sárkány is, király is, csak éppen a sárkányok nem olyan lányrabló szörnyek, mint egy átlagos mesében. A boszorkányokat sem szükséges mézeskalács-házikó kemencéjébe vetni, vannak köztük segítőkész banyák is.

Loson itt még nagyon kamasz, aki gyerekesen akarja elérni a vágyait: Csilláncs szerelmét. A következő részekben egyre érettebbé válik, és felismer olyan igazságokat, mint a mágiával kicsikart szerelem nem az igazi. Bár évek telnek el a részek között, érezhető Loson fejlődéstörténete, amit tudtam is értékelni.

Piroska története áll legközelebb egy horrorhoz. Ha már felhoztam a Vaják történetét, ez már majdnem az a stílus. Csak Winney benne hagyja a mese vonalát és humort is visz bele. Egy Vaják novellában ez véresebb és tragikusabb lett volna.

Végül, Ludovika királyné és Hórózsa hercegnő története, amiben nem nehéz felfedezni Hófehérkét. Ebben vannak a legviccesebb mellékszereplők, a szőke hercegen végig jókat derültem. De ebben fejlődik legtöbbet Loson is, aki megtanulja, nem minden mese ér véget happy enddel, és a saját boldogságáért neki is tennie kell.

Szituációs és nyelvi humorral van tele az egész kötet, korosztálytó függetlenül humoros. A meséket nem árt ismerni hozzá, akkor rengeteg jópofa utalást felfedezhetünk benne. De ezek nélkül is kellemes olvasmány.

Folytatása már a polcon, majd mesélek is róla, amint olvastam! J

 

Winney: Sárkányok, farkasok és almák – Mint meseregény: 80% ötletes, humoros fantasy, mely másként értelmez klasszikus meséket.

Szubjektíven: 85% bírtam a főhőst, tetszett a szakmája, és a kiforgatott mesék. Vidám Vaják?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6515364816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása