Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ők is boldogan éltek?

A férfi változat

2019. december 26. - BBerni86

Meséket átdolgozott, mai viszonyokat bemutató, komor.

Aprajafalva nagy bajban van – korábban ment a gazdaság, özönlöttek a turisták, népszerűek voltak. Az utóbbi időszakban azonban minden kezd tönkremenni. Törpapa rájön, mióta békét kötöttek Hókuszpókkal, közös ellenség nélkül a törpök elkanászodtak. Hogy lehetne megint összeveszni? (A Lloydon-féle ranglista) Az egykori Matyi rokkantnyugdíjasként alkoholizál. A regében lehet, hogy visszaadta háromszor a verést, a valóságban csak12_26ok_is_boldogan_eltek.jpg tönkrement, míg Döbrögi tovább gazdagodott. Most becsületsértésért az unoka is elveri rajta a port. (Lúdas Mátyás, magyar regehős) Különös vendég érkezik egy fogorvosi rendelőbe, akinek rossz a közérzete. Olyan tanácsot kap, kérjen bocsánatot és menjen haza, amivel megváltozik az egész vallás. (A fenevad)

A mesék általában boldog véget érnek. Ezekkel tanítjuk a gyerekeknek az alapvető normákat, és olyan értékeket, mint a becsület, kedvesség, jóság. Ha ilyen leszel, neked is jön a happy end. Persze, nem minden mese ér boldog véget: Andersen jobban szerette a tragédiákat, de azokban is van lírai szépség és nevelő-nemesítő szándék bőven.

Egy kötete volt már a Cser Kiadónak, amelyben ismertebb és kevésbé ismert mai szerzők azon gondolkodtak el, milyenek lennének a mesék ma, vagy hogyan folytatódik a mesehősök kalandja. Abban hősnők voltak, most megérkezett a férfiak kötete.

Nem tudom azt mondani, hogy tetszett. Nem tudom azt írni, hogy jól szórakoztam. Meséről mesére esett az életkedvem, és mélyen meg is bántam, hogy karácsonykor nem a Grimm meséket vagy az Italo Calvino mesegyűjteményt vettem le a polcról. Nem készültem arra, hogy ez a kötet ennyire… modern.

Egyrészt, mindegyik mese olyan környezetben játszódik, amit nem lehet meseinek nevezni. Ha nem is teljesen napjainkba lett helyezve, de majdnem. Nem is igazán mesefolytatások ezek, hanem átiratok. Milyen lett volna igaziból egy Lúdas Matyi? Már azzal lecsap Gerlóczy Márton, hogy hősünk belerokkan, hihetően, abba a nagy verésbe. A paraszt Matyi szív, Döbrögi gazdagodik tovább.

Lehangoló, hogy majdnem 100%-ban a maivá tett történetekben esély sincs a boldog végre. Minden komor, minden rosszul végződik: kész depressziófolyam, ami itt van. Hogy még Kukából is óvodai zsarnok váljon…

De van ennél rosszabb is. Jancsi és Juliska, ebben vértfertőzéstől kezdve brutális gyilkosságig volt minden. Még most sem akarom elhinni, hogy valaki azt a mesét így gondolta tovább. Vannak nekem is beteg ötleteim, de ezt ment a top3-ba.

Modern a forma is. Némelyik mesének olyan a szövegezése, hogy valósággal lefordultam a székről. A durva nyelvezetet nagyon nem csípem, egy meseféleségben pláne nem. De formátumban is sokféle a kötet, még színdarab formátumú is akad benne.

Mire is számítottam, amikor láttam a szerzők névsorát? Modern, mai szerzők, akikről nagyon nem a gyerekirodalom és a könnyed, boldog történetek jutnak eszembe. Van irodalmi értéke, tükrözi a jelent, de akkor is. Ezek mesék!

Keresek is gyorsan valami boldogabbat, mert ettől elszállt a karácsonyi hangulatom, teljesen.

 

Ők is boldogan éltek? - Mint mesekönyv: 60% abban van ötlet, hogy modernizálva vannak. Változatos, mai, komor.

Szubjektíven: 25% számomra túl modern nyelvezetben és tartalomban is. Letörő mesék ezek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8815366098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása