Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Panov: A prófécia

Titkos Város 1.

2020. február 07. - BBerni86

Jóslat ellen küzdős, titkos világos, varázslatos.

A Ljud Házban él egy legenda: el fog jönni egy fiú, aki a fajtájában egyedülállóként képes lesz a varázslatra. A népe élére áll, és elsöpri a többi uralkodót, hogy a Ljud és vele a Hírnök uralja a világot. A fiú megszületik, és Vszeszlava királynő elrejti a világ és a népe elől is. A hatalom megtartása érdekében kockázatos játszmába kezd, nem sejtve, mit indít el ezzel. A merényletet túlélő fiú saját 2_7a_profecia.jpgsereget szervez, és minden lényt el akar már söpörni, az árulónak tartott Ljud Házat is. Már egy mágikus forrást megszerzett, most a következőre pályázik. A játszmába a másik udvarok is bekapcsolódnak, hiszen nekik is nyilvánvaló: most még legyőzhetik Hírnököt, ha összetartanak. Ha még egy Ház elbukik, nekik is végük. Pár ember is a forrás körüli hajszába keveredik, és feltárul előttük egy emberek elől rejtett, mágikus világ. A Titkos Város Moszkva mélyén.

Úgy tűnik, az oroszoknak hajlamuk van olyan fantasy világokat kitalálni, amelyekben a mi világunk mögött rejtőzik egy sötétebb, mágikusabb világ is. Lehet, nem kellene kettő után általánosítanom – bár, a legnépszerűbb orosz fantasy történetek között ott van az Éjszakai őrség és folytatásai, aminek nagyon emlékeztet a világa ahhoz, amit Panov könyvében olvastam. Igaz, mindkettő urban fantasy, de a zsáneren túl is érzek hasonlóságokat.

Van a hétköznapi világ és város, amit mindenki lát. Ám a színfalak mögött mágikus lények élnek, akik szervezik a maguk életét és az emberek előtt nem fedik fel maguk. A borító egész jól vissza is adja, hogy ott vannak a városban, jelen vannak, de annyira beolvadva, hogy csak az avatott szem ismeri fel őket.

Az még tetszett is, ahogy mitológiát épít köré Panov. Házak uralják a mágikus lényeket, mindegyiknek megvan a maga eredettörténete és sajátossága a küllemében és az erejében is. Kicsit sajnáltam is, hogy nem a szövegben van sok információ, hanem a végén egyfajta mellékletben vannak kigyűjtve a házak jellemzői. Lehet, hogy azzal kellett volna kezdenem az olvasást? Egyedi elnevezéseket vezetett be a szerző, sok mindenben újít, nem csak a zsánerben mozgó alakokat helyezi a maga világába. Itt pl. nem olyan egyszerű a világ, hogy vannak vámpírok, boszorkányok, stb. Maga az emberi faj is elmosódik, legfeljebb humanoid varázslényekről beszélhetünk.

Ami viszont kevésbé tetszett: azonnal fejest kell ugrani ebbe a világba, és menet közben kitalálni, hogyan működik, röviden minden. Pedig volt olyan szereplő, aki most keveredik bele a mágikus dolgokba, és jön rá, hogy létezik egy Titkos Város is. Nem is értettem, miért nem őt követjük legalább a történet elején kicsit többet, hogy vele együtt megértsük, ki kicsoda, mire képes, milyen a Házak közti dinamika.

De mindennél sokkal jobban fájt, hogy nincs olyan szereplő, akinek igazán tudnék drukkolni. Hajlamos vagyok azzal a szereplővel együtt érezni, akit a többiek kijátszottak, és aki elindul bosszút állni. Az elején színre is lép egy ilyen fiú, csak éppen hiába marad életben, a merénylet annyira megrontja, hogy belőle lesz a regény rossza. Mégsem drukkolhatok azért, hogy egy az emberek által is keresett sorozatgyilkossá lett egyén nyerjen… De azért azt díjaztam volna, ha legalább a számomra legellenszenvesebb lényen bosszút tudott volna állni. Van itt egy királynő, aki a saját hatalmát védelmezve tulajdonképpen elárulja a népe örökségét és a fiút is szinte szó szerint hátba döfi. Az ő halála lett volna, aminek örültem volna. De ebben a világban nincsen világos árnyalat, legfeljebb szürke, az is a fekete felé közelebbi skálán helyezkedik el.

Korrekten megírt, több szempontból is ötletes regény, de nagyon sok az ellenszenves szereplő, és a világépítésben is éreztem a kezdő író próbálkozásait.

 

Panov: A prófécia – Mint urban fantasy: 75% jól kitalált világ, változatos lények, egyedi mitológia korrupcióval.

Szubjektíven: 35% pont az lett a kedvencem, akit tönkretettek. Végig ezért morogtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5915459082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása