Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sár, vér, levendula

2020. február 10. - BBerni86

Történelmi, ármányos, romantikus, mindennapos.

Két fiatal lány ugyanabba a portyára induló fiatalemberbe szerelmes – míg imádottjukért reszketnek, rádöbbennek, hogy ugyanaz a fiú tetszik nekik. A barátnők harcának a hazatérő fiú és a valóság vet véget. (Tavaszból a télbe) Annus okos fiatal lány, de testi fogyatékossága miatt pontosan tudja, hogy nincsenek jó kilátásai a házasságra. Mikor egy beteg, terhes asszonynak kell segítség, rádöbben, 2_10sar_ver_levendula.jpgmilyen útra kell lépnie. (Fűben, fában) Jelena még csak kislány, amikor végig kell néznie, ahogy a fiatal herceget, Bélát megvakítják. Évekkel később ő az a hajadon, akinek hozzá kell mennie a trónért küzdő Bélához. A kezdeti nehézségek után a férje felismeri, mit nyert a nejével, és együtt küzdenek már a trónért. (Hatvannyolc) Egy fiatalember búsong, hogy hozományért kellett nősülnie – nem szereti a nejét, akit még teherbe sem sikerül ejtenie. Egy estén kétségbeesett tettre szánja el magát. (A szekér)

Sokat írom, de most is úgy gondolom, hogy a novellás kötetek remek kiadványok, és szívesen olvasom őket. Pláne, az olyan igényes és szórakoztató darabokat, mint a jelen kötet. Két nagy piros pontot is kap tőlem már a kezdeteknél: egyrészt, kezdő magyar íróknak adott megjelenési lehetőséget. Másrészt, történelmi a téma. Nagyon szeretem a történelmi regényeket, és most kifejezetten élveztem, hogy ilyen novellákat olvashattam.

A szervező elv a középkor volt, röviden. Ha ennél kicsit többet mondok, akkor azt írom, hogy minden megengedett volt, ami a középkori tematikába illik. Ugyanúgy el lehetett mesélni egy király harcát a hatalom megtartásáért, mint két parasztfiú esetét az igazságszolgáltatással vagy a falusi és városi mindennapokat a középkori Magyarországon. Árpád-házi királyok vagy egyszerű parasztok? Itt mindenkinek jutott hely.

Így egy nagyon színes és változatos kötet jött létre, amely után úgy éreztem, hogy jobban ismerem a középkort. Nem csak a nagy történelmi tényeket, hanem a mindennapokat is. Hogyan éltek, milyenek voltak akkoriban az emberek és a szokások. Mivel ennyire tágak a lehetőségek, azt sem lehetett tudni, a következő történetben mi fog várni rám. A trónt sorsát meghatározó hatalmas csata vagy királyi cselvetés? Netán egy fiatal jobbágy gyötrődése egy jobb életért? Fiatalok harca a szerelemért, vagy polgárok bosszútörténete? Mindenre van esély, és sok mindenféle esemény elő is került.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szerkesztve, méghozzá gondosan a kötet. Az alapvető elv az időbeliség volt. Ahogy haladunk a történetekben, úgy érünk bele az érett középkor világába. Így még arról is véleményt formálhatunk, hogyan változott a társadalom és az emberek mindennapjai. Jobb, rosszabb, másabb lett.

Sok szerző, sok stílus. A változatosság gyönyörködtet. Ez szerencsére olyan válogatás, amikor a történetek döntő többsége tetszett. Ez köszönhető annak is, hogy sok-sok jól mesélő szerző történetei vannak itt összeválogatva. Azért azt nem állítom, hogy minden novella a fogamra való volt, de egy olyan sem akadt volna, ami kifejezetten irritált volna.

Megvannak természetesen a magam kedvencei a történetekből. Ezeket leginkább a cselekmény miatt választottam. Némelyik annyira jó sorsokat és képeket vetett fel, hogy szívesen tartottam volna tovább is a szereplőkkel. A favorit a Hatvannyolc, amely Vak Béla udvarába vezet el minket, de a férfi felesége szemszögéből. Ahogy sikerült egyszerre Trónok harcába illő hatalmi ármányokat beletenni, és egy nő hiteles lélekrajzát, le a kalappal. De a Göröngyös utak testvérpárja, vagy A gyám fiatal feleségének a további sorsát is szívesen megismerném. Jó sztorik, jó karakterek.

Most már csak annyi a dolgom, hogy utánanézzek, milyen hasonló kiadványa van még a kiadónak, mert ilyesmit szívesen olvasnék többet is. Tanultam is, szórakoztató is, remek.

 

Sár, vér, levendula - Mint történelmi: 85% hiteles, változatos, nagy korszakot átfog, hétköznapokat is mutatva.

Szubjektíven: 90% a legtöbb történetét szerettem, kalandosak és informatívak is voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8215465606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása