Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Barnóczky: Természetes intelligencia

2020. február 15. - BBerni86

Robotos, kapcsolatos, átverős, lázadós.

Nico házi android: egy egykori sztár testét másolták le neki, és a világot megváltoztató férfi háztartásában dolgozik. Mark volt az, aki megalkotta a mesterséges intelligenciát, és értelmes, emberszerű szolgákkal látta el az emberiséget. Nico az ő feleségének a házi mindenese. Egy napon azonban Anne a volt férjétől kap egy üzenetet – elindítja, és a hallottak végtelenül felkavarják. A férfi szerint Mark gyilkolta meg, hogy ellophassa a kutatásait. Mark, aki hazudott az egész világnak, és 2_15termeszetes_intelligencia.jpgnagyon nem találta fel a mesterséges intelligenciát. Nico robottestében feléled a férj szelleme, és döbbenten tapasztalja, hogy egy hiba csúszott a tervébe. Anne ugyan megkapta az utolsó üzenetét, aktiválta és ezzel a szelleme visszatérhetett egy android testben, de 10 év elteltével. Mark már megváltoztatta a világot, ellopta a feleségét is – hogyan lehetne esélye felvenni vele a harcot?

Legyen a történet novella, kisregény vagy regény, ugyanazoktól a dolgoktól lesz emlékezetes. Egy jó cselekmény, emlékezetes szereplők és a szerző stílusa olvastathatja, attól függetlenül, milyen hosszú a történet. Mert a lényegi különbség a hossz lesz. Egy novellában és egy kisregényben a rövidebb terjedelem miatt egyszerűbb a cselekmény, kevesebb a szereplő és nincs lehetőség olyan mély bemutatásukra, mint egy regényben.

A Természetes intelligencia kisregény, amivel kicsit eljátszottak a formátumban. Maga a kötet kifejezetten kicsit, alig nagyobb egy tenyérnél. Viszont, így 200 oldal körüli lett a tartalom. Ha úgymond hagyományos méretet kap, nem tudom, a 100 oldal meglenne-e. De nem is ez a lényeg, a beltartalom izgalmasabb, mint a küllem.

A szerzőnek van egy története és egy jó ötlete hozzá. A mesterséges intelligenciák a tudományos fejlődéssel együtt a szórakoztató műfajokban is megjelentek. Az egyik ok, ami véget vethet az emberiség uralmának a Földön, nem egy történetben a MI megjelenése és hatalomátvétele. A legismertebb példa talán a SkyNet, ami a Terminátor filmekben hozta el az apokalipszist, de bőven lehet találni más példákat is. (Mátrix, Robokalipszis, stb.)

Barnóczky ezeken a történeteken csavar egyet azzal, hogy a mesterséges intelligenciák igazából nem is mesterségesek a történetében, hanem a cím szerint: természetesek. Ezt ennél jobban nem akarom elmagyarázni, azzal a regény egy fontos fordulatát leplezném le. De az ötlet jó, és érdekes, amit ki lehet ebből hozni.

A kedvenc részeim a regényben azok is voltak, amikor ezek a mesterséges intelligenciák elkezdenek rájönni, hogy igazából nem is azok és elindulnak a különféle kis szabotázsok Mark ellenében. Szintén sokszor megjelenő horror elem, hogy az ember ellen fellázad a környezete és a használati tárgyai akarnak végezni vele. Mark ebből kap egy kis ízelítőt, amit szívesen olvastam, még kis humort is felfedeztem benne.

Amiket viszont nem szerettem: amikor Nico igazi személyisége feléled, és még egy fura szerelmi szálat is kapunk vele. Kifejezetten irritálónak találtam, ahogy Anne majd gyötrődik és ami ebből az egész helyzetből kijön.

Nem tetszett az sem, hogy Mark egy James Bond mozi gonoszának szintjét éri csak el. Miért csinálja, amit? Mi volt az a pont, ami ilyenné tette? Nincsenek indokok, nincsen érzelmi és értelmi logika, ő egyszerűen csak ilyen narcisztikus és hataloméhes gonosz – ami viszont annyira nem szórakoztató, csak egyszerű.

Sok mindenre fel tudom hozni mentségként, hogy rövid kisregény, a terjedelem miatt kellett itt-ott egyszerűsíteni. De nem egy szerző van, aki ilyen terjedelemben is tud maradandót alkotni egyszerűsítések nélkül. Így annyira ez nem is mentség.

Olvasmányos, van benne ötlet is, így sok mindent elnéztem neki. Inkább pozitív élmény.

 

Barnóczky: Természetes intelligencia - Mint sci-fi: 50% mozgalmas, van érdekes alapja is, de a terjedelemhez képest sok.

Szubjektíven: 60% szerettem az alapötletét, egy-egy jelenete kifejezetten eltalált lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5615475668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása