Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Pinborough: 13 perc

2020. március 14. - BBerni86

Rejtélyes, középiskolai, másokat manipuláló, kamaszos.

Natasha az iskola méhkirálynője. Ő és két legjobb barátnője alkotja a Barbie-kat, akik közé minden lány vágyik. Szépség, ész, szex. Ám Tasha egyik este szó szerint meghal: a patakban találnak rá. 13 percig nem volt életben. Mi történt vele? Valaki bántotta, öngyilkos akart lenni? A lánynak nincsenek 3_14_13_perc.jpgemlékei. Kiskorában Becca Tasha barátnője volt. Egy ideje külön utakon járnak, de most megint közeledni kezdenek egymás felé. Tasha holdudvarában a lány felfedezi, talán nem is annyira tökéletes Natasha világa, mint mutatja. Talán a barátnői nem annyira a barátai, mint mutatják. Nyomozni kezd, és egyre közelebb kerül a válaszokhoz. Közben a saját kapcsolatait is felül kell vizsgálnia. Hoz pár drasztikus döntést, elveszít szerelmet és barátokat, míg végül fel kell tennie a legfontosabb kérdést: ki az, aki a szálakat mozgatja a háttérből?

Nem éppen az ifjúsági az a zsáner, amivel a thriller keveredni szokott. A horror közelebb áll hozzá, de egy-egy szerző képes ezt a kettőt is pazarul keverni. Sarah Pinborough ilyen írónő, és a 3 perc akár ifjúsági regényként is megállná a helyét.

Egyrészt, egyszerre cselekmény- és karakterközpontú a történet. Folyamatosan történnek az események, a kisebbektől kezdve a nagyokig. Egyaránt belefér egy ajándékozás ünnepélyessége, az iskolai színi előadás válogatója, egy halálos kimenetelű merénylet és az ügyön dolgozó nyomozónő szerelmi élete is. Fontos azonban kiemelni, hogy ez egy olyan sztori, amiben még a kis dolgoknak is jelentősége van. Előre nem lehet tudni, mi az, ami jel az igazság felé, és mi az, ami majd leleplezi a végső igazságot. Így figyelni kell az eseményekre.

Közben a szereplők, elsősorban Becca lelki élete is kibomlik. Történnek a dolgok, és ezeket a lány belső világán keresztül is láthatjuk. Becca az a kamasz, akivel könnyű azonosulni. Kövér kislány volt, és máig tele van kisebbrendűségi érzéssel. Az iskolában, a barátokkal, de még a párkapcsolatában is folyamatosan attól tart, hogy nem elég jó. A belső félelmei, amit ezek miatt csinál, nagyon is érthetővé és átélhetővé tette őt. Ha valaha is érezted már úgy, hogy nem vagy elég, tudsz vele azonosulni.

De, hozzá tenném, Becca nem egy olyan hősnő, akit követni kellene vagy piedesztálra emelni. Elég necces döntései vannak, ami miatt kritikával kell kezelni, pláne a fiatalabb olvasóknak. A drog és a szex ilyen formában nem az, ami bárkinek is tanácsos lenne, ha Pinborough pszichésen alá is támasztja, miért él így Becca.

Tasha egy egészen más szint. Ő az, aki tökéletesnek tűnik. Szép, sikeres és okos. De neki van egy rejtélyes oldala, amit csak a végére ismerünk meg. Sokkal több rétegű figura, benne van bőven spiritusz. De ő sem az, akit példaként kellene magunk elé emelni.

A történet erős mellékszereplőket is felvonultat, de esélyük sincs e két lány jelenléte mellett. A hibáikkal, a gyengeségeikkel többek lesznek, mint ifjúsági regény szereplők. Hiszen ez a regény felnőtt thriller is, csak éppen két kamasz a főszereplő, és fontos események zajlanak a középiskolában is benne.

Arra már utaltam, mennyire jól összeállnak ebben a történetben a szállnak. Tipikusan olyan könyv, amit okosnak nevezek. Érdemes figyelni, ott vannak a nyomok mindenütt. Pinborough ugyan jól elrejti őket, meg tud lepni, de logikus tud maradni.

Talán csak a legvége a kivétel. A hang, amit Tasha a 13 perc halál óta hall. Az átvisz egy cseppet a misztika felé, ami most nem hiányzott nekem. Addig annyira hiteles, reális a sztori, hogy az kissé kilógott az egészből, ha jól is hangzik ott és akkor, amikor felmerül.

Jó a szerző stílusa. Olvasmányos, szórakoztató, gyorsan lehet olvasni.

Ez egy olyan könyv, ami újraolvasva is jó. Ez pedig a legjobb dicséret.

 

Pinborough: 13 perc - Mint thriller: 85% ifjúsági zsánerrel pazarul keveri a műfajt. Két erős hősnő, csavaros sztori.

Szubjektíven: 80% jól építkezik, a történetet bírom, de a végén a misztikus csavar – az sok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8815520888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása