Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Collins: Az éhezők viadala

2020. április 05. - BBerni86

Viadalos, harcos, jövőbeli, diktatúrát bemutató.

Az USA romjaiból Panem épült fel. Az ország körzetekre oszlik, melyek között a Kapitólium az uralkodó. Minden már körzet nekik termel, a kiosztott feladatok szerint. Katniss 16 éves kamasz a Tizenkettedik Körzetben. Itt bányászok élnek, a legszegényebb tagjai a körzeteknek. A félárva lány illegális vadászattal egészíti ki a család jövedelmét, és kész mindenre, hogy szeretett kishúga ne 4_5az_ehezok_viadala.jpgtapasztalja meg személyesen Panem gyilkos játékát. Az Éhezők Viadalát minden évben megrendezik, és minden körzetnek küldeni kell ré egy lányt és egy fiút. Ők halálig mérkőznek a többi körzet fiataljaival, csak egy maradhat. Büntetés ez, egy lázadásért. Idén Prim nevét húzzák ki, és Katniss gondolkodás nélkül a húga helyére áll. A társa Peeta lesz, a pék fia, aki egy reménytelen helyzetben már segített egyszer a lánynak. Katniss élni akar, és kész harcolni. Olyan segítőkre sikerül találnia, akik értik, hogyan működik a rendszer. A viadal harcai közben pedig az is kiderül, Peeta számára mit jelent Katniss igazán.

Egyike azoknak a könyveknek, melyek elindítottak egy divathullámot. Az éhezők viadala a YA disztópiákba lehelt új életet, és nem is született olyan sorozat, amely felért volna hozzá a zsánerben. Mivel Collins megírta az előzmény kötetet, és érdekel is, sikerül-e megint friss vért pumpálni a zsánerbe, időszerűnek tűnt újra elolvasni a trilógiát.

A nyitány kétféleképpen olvasható. Először ifjúsági regénynek olvastam, és közben most is sikerült ilyen téren magával sodornia. Egy lány a főszereplő, aki az életéért küzd. Életben akarja tartani a szeretteit és saját magát. Kemény, amikor kell bátor, egy túlélő. Annyira nem érzi még a helyét a világban, hogy az fel sem tűnik neki, milyen hatást vált ki az emberekből.

Kalandos, izgalmas cselekményt kapott, melyben egyik próbatétel követi a másikat.

Ugyanannyira érdekesek a felkészítő feladatokat és pontozás, mint később maga a viadal. Nem véletlenül rendezik tévében és nagy felhajtással a játékokat, a szerző nagyon sokat kölcsönzött a tehetségkutató műsorokból. Ahogy bevonulnak, interjúzzák őket, pontozza őket a zsűri, de a közönséget kell megnyerniük. A viadalon pedig meg kell oldani az élelmezést, a pihenést, és harcolnak egymással, változatos fegyverekkel.

Ehhez jön hozzá a szerelmi szál, ami már most háromszög. Katniss mellett ott van két fiú is: Peeta, aki a történet egyik legártatlanabb figurája. Szelíd, jólelkű, amit még akkor is sikerül megtartania, amikor a viadalon gyilkolnia kell. Ő az a jófiú, aki már szinte túl jó is, hogy igaz legyen. (Katniss nagyon vakon nem is hiszi el neki, még a végén is azt hiszi, Peeta ugyanúgy színészkedett a viadalon, mint ahogy ő is tette.) Gale, akiben megvan az a tűz, ami a lányban. Ki van hangsúlyozva, mennyire egyként gondolkodnak ők ketten. Ha Peeta épít, Gale rombol.

De ez az egyik olyan része a történetnek, amelyből látszik, mi a bajom a hősnővel. Nem egyszer ki van hangsúlyozva, hogy mennyire csak az érdekli, hogy a húga jól legyen. Katniss mindig önzően viselkedik, kivétel, ha a húgáról van szó. Ruta is azért lehet a barátja a viadalon, mert emlékezteti a testvérére. Peeta megmentésére azért siet, mert tudja, ha ő mehet haza, és meg sem próbált segíteni a fiúnak, otthon megvetik érte. Túl könnyen eljátssza a szerelmest is, mert az érdekei úgy kívánják. Van benne valami szociopata vonás, ami egy YA regény hősnőjében azért zavaró.

De Az éhezők viadala disztópia is, és így is érdekes. Most rengeteg olyan részt találtam a sorok közt, ami már itt arról szól, hogyan uralkodik a körzeteken a Kapitólium. Elválasztja őket, szítja az ellentéteket és a Viadalon még az egy körzetből jövők is ellenfelek. Katniss azt ismeri fel, hogy a viadal mennyire cirkusz a vezető rétegnek, és a PR-t tudja kihasználni. Hol van itt még, hogy a rendszer rossz és meg kell dönteni… sehol.

Erős kezdés volt, most is annak éreztem. Ha Katniss már nem is hős a számomra.

 

Collins: Az éhezők viadala - Mint YA disztópia: 90% mindenből van benne egy kicsit: társadalom, akció, szerelem.

Szubjektíven: 90% a világát, a történetet szeretem, Katniss viszont egyelőre megosztó.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1715593450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása