Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Róbert: Kezdjetek el élni!

2020. április 07. - BBerni86

Életet megváltoztatós, döntéses, családos.

Marci egy éjjel kisétált a lakásából, és vele az életéből is. Minden családtagnak, az életében fontos embereknek küldött egy üzenetet: ne keressék! El kell mennie, rendbe kell tennie magában a dolgokat és meg kell hoznia egy fontos döntést. A legjobb barát, az anya, a felesége és a lány, aki titkon rég szereti, egyszerre lepődnek meg, és értik is meg, mi lehet a háttérben. Másfél éve a felesége kérésére4_7kezdjetek_el_elni.jpg nem úgy vállalta el álmai állását, ahogy szerette volna. Ott van most, azzal kapcsolatban kell döntenie. Így ők maguk is átgondolják, mi az életükben az a lépés, amit félnek megtenni. Amit belül tudnak, hogy szükségük lenne rá, de könnyebb beleragadni a megszokott hétköznapokba. Mire Marci visszatér, már nekik is tudniuk kell, hogyan legyen tovább. Változni, merni, vagy maradjon minden ugyanaz?

Már a cím felkeltette a figyelmet. A felkiáltás alapból kiemel egy címet, de ennek az üzenete is olyasmi, amit felnőve magunkénak tudunk érezni. Jó annak, akinek nincs szüksége arra, hogy a regény üzenetét magáévá tegye…

Nem hangzik így ez el a történetben. Igazából szóba sem kerül, de magában mindenkinek ezt a döntést kellene meghoznia. Van kényelmes, megszokott és unalmas kapcsolatuk vagy munkájuk, amibe nem a szívük köti őket. Az egyik szereti a könyvesboltot, ahol eladó. De ennél többre lenne képes, szeretne is feljebb lépni. Ám a hiányzó diploma miatt erre esélyt sem kap. Tulajdonképpen évek óta küszködik, de nem mer lépni semerre. Nem jelenti ki, hogy fáj, hogy mást neveznek ki az állásba, ami neki kellene, amit szeretne és meg is csinálna. Nem megy el tanulni. Csak húzza az igát, mérgezi magát. Az asszony, aki egy kiüresedett házasságban maradt, és elengedte a szerelmét, mert fontosabbnak tartotta a gyermekeinek egyben tartani a családot, mint boldognak lenni. Nem vette észre, hogy pl. a fia levonta magának a tanulságot, hogy nem érdemes megnyomorítania magát, még a gyerekért sem. Mert az a gyerek akkor is sérül, ha ezt látja a szüleitől. A férfi, akit hajt az ambíció, egy más és izgalmasabb élet, de a felesége, akivel nem is boldogok már, visszahúzza. Mindenki lemond, mindig csak lemond és beletörődik. Nem is jó olvasni a könyvet, mert nyomorult élethelyzetek és szenvedések történetek, amiben túl könnyű ráismerni az embernek kényelemből hozott döntéseibe. Utálom az állásom, de elég jól fizet és biztonságos. Keressek mást, vagy csak nyeljek? Ismerős? Szerintem napjaink egyik legjellemzőbb dilemmája.

A regény pedig hozza ezeket a konfliktusokat, megmutatja a benne élők szenvedését, és azt meri mondani, kezdjetek el élni! Nem életmód kötet, szórakoztató irodalom, de az üzenet benne van. Boldog akarsz lenni? Tenni kell érte.

A szerkezete is jól bontja ki ezt a témát. Egyetlen helyzet van, Marci elmegy, visszajön és költözni akar. Tulajdonképpen ennyi az összes mozgás a regényben, de a szereplők lelki világában hatalmas csaták dúlnak. Folyamatosan tudunk meg egyre többet, a múltjukról és a jelenükről, hogyan néz ki pontosan az a csapda, amit építettek maguknak.

Az nem derül ki, milyen hatása lesz később a mostani döntéseiknek. Nem is kellett, mert itt az a lényeg, hogy legalább megpróbálják. Lesz, ami működik. Van, ami már elkésett. De ha nem is próbálják meg, honnan tudnák?

Sajnos, a szereplők nem fogtak meg igazán. Marci érdekelt volna jobban, amikor visszajön, már a regény is jobban tetszett, de sokan irritáltak. Barka nagyon irritált, és Margó is fárasztott. Talán ők hozták azokat a döntéseket, amelyek leginkább ellenemre voltak, és hátráltató személyeknek éreztem őket.

Gyorsan végig lehet olvasni, nem fáj, de nem is egy szórakoztató könyv. Ebbe el kell mélyedni, és tenni pár felismerést az életről. Bár lenne több cselekménye…

 

Róbert: Kezdjetek el élni! - Mint női: 70% több szálon vezetett, karakterközpontú sztori. Az üzenetét érzékletesen átadja.

Szubjektíven: 50% a mondanivalóját értékeltem, lelkileg jó is a könyv, de hol a cselekmény?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9815596944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása