Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Quinn: A vikomt, aki engem szeretett

Bridgerton család 2.

2020. április 19. - BBerni86

Nősülős, szerelmes, kosztümös.

Anthony Bridgerton elsőszülött gyermeke volt egy olyan párnak, akik rajongásig szerették egymást és gyermekeiket, ha ez a korban nem is megszokott az ő rangjukban. Anthony rajongott is az apjáért, aki túl fiatalon veszett oda egy méhcsípés miatt, aki a legkisebb gyermekét már megszületni sem láthatta. 4_19a_vikomt_aki_engem_szeretett.jpgAnthony vette át a családfő szerepét, és hordozta magában a tudatot, hogy ő sem él majd tovább, mint az apja, akihez soha nem érhet fel. Nőcsábász hírében áll 29 éves korára, és tudatosul benne, hogy már csak pár éve van, meg kellene nősülnie és örököst nemzenie még a vég előtt. A kiszemeltje a gyönyörű elsőbálozó, Edwina. Ahhoz azonban, hogy a lány ne utasítsa vissza, meg kell nyernie magának a szintén elsőbálozó, pár évvel idősebb és kevésbé szép nővér, Kate beleegyezését is. Anthony azt veszi észre magán, hogy felvillanyozza a pimasz és okos Kate, aki vonzani is kezdi. Elég egy félreértés, hogy vele találja magát jegyességben. Mi lesz ebből?

Nincs azzal semmi baj, ha egy regény pontosan azt nyújtja, amit a zsánerétől vár egy olvasó. A szerző biztos lehet benne, ha kosztümös romantikával szerezte a rajongóit, az lenne a meglepetés, ha a következő munkájában a nagy bálok helyett mondjuk egy Hasfelmetsző Jack megszállott nemes kezdene le vadászni az elsőbálozók között, véres jelenetekben olvashatnánk a zsigerelésekről és kínzásokról, közben a jegyesét így elvesztett herceg a nyomába ered a halott menyasszony szépséges húgával, aki mindig is jobban tetszett neki, mint a nővére, akit érdekből kellett eljegyeznie… ok, leállítom magam. A helyzet az, hogy nekem a sorozatgyilkosos, véres vonal jobban bejön. De a kosztümös romantikában az a korrekt, amit Quinn is képvisel.

A szereplői előkelőek, a viktoriánus kor körül élnek, és a történetben ennek meg is jelennek a külsőségei. A bálok, a ruhák, a háztartások vezetése, az etikett. Quinn rutinosan használja ezeket, valószínűleg azon kevesek közé tartozom, akiket azért irritál, hogy a történelem ennyire csak díszlet. Az nagyon az agyamra ment, hogy a regény alatt nem derült ki számomra, mikor is járunk. Ki a király/királynő? Viktoriánus regény, vagy időben valamivel később vagyunk? A történetben nincs jelentősége, de akkor is.

A cselekmény kellemesen halad előre, és a kor stílusának megfelelően vannak benne kis kalandok, flörtök, események. Akinek ez bejön, nagyon élvezhette. Engem kevésbé dobott fel a piknikezés, a kerti beszélgetések, a családi sportesemény, meg az ilyesmik. A nagy könyv szerint a szereplők megismerkednek, egyszerre vonzódnak és taszítják egymást, majd mélyülni kezd a szerelem és szenvedély. Annyira szerettem volna valami fordulatot, valami meglepetést… ehhez képest annyit kaptam, hogy egy méh hogyan tud hatékony házasság közvetítő lenni. Amúgy az a jelenet valahol röhejes…

A szereplők azon a vékony határon lépkednek, ami a nyálregényes tökély és az emberibb között feszül. Van egy-egy tulajdonságuk, ami miatt nem teljesen tökéletesek, de különben azok. Kate nem annyira szép, mint Edwina. De különben okos, rátermett, előkelő hölgy. Anthony rossz hírrel bír, de jóképű, gazdag, nagylelkű, remek ember. Még az is csak ad hozzá, hogy az apja elvesztése óta van egy kényszerképzete a korai haláláról. Annyira nem tökély, hogy utáljam őket érte, de nekem a szívemhez se nőttek. (Ez fakad a romantikus regény kiszámíthatóságából is, nem a karakterek hibája.)

Bár egy jókora családregény nem első része, tökéletesen lehetett érteni így is. Gondolom, minden rész más családtag boldog házasságáig tart, és egymás regényeiben feltűnnek majd, mint boldog házasok.

Zsánerében teljesen korrekt. Az én agybajom, hogy az a sorozatgyilkosos ötlet jobban bejön.

 

Quinn: A vikomt, aki engem szeretett – Mint történelmi romantikus: 70% zsáner elemeit variálja, szimpatikus hősöket teremt.

Szubjektíven: 45% kissé untatott, vártam valami fordulatot, de az nem érkezett meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7115623870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása