Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kaufman & Spooner: Lehullott csillagok

2020. április 25. - BBerni86

Szerelmes, idegen bolygót felfedezős, túlélésért küzdő, titokra bukkanó.

Tarver háborús hős, aki a fronton tűnt ki a tehetségével és bátorságával. Fiatal is, jóképű is, a propaganda be is indul, és egy hatalmas társadalmi összejövetelen találja magát az űrben, a luxus 4_25lehullott_csillagok.jpgIcarus hajón. Az egész hidegen hagyja, míg a szeme meg nem akad egy gyönyörű lányon. A szépség azonban rideg, a fiú lelkébe gázol. Nem sejtheti, hogy a lány maga Lilac LaRoux, a világ leggazdagabb örökösnője, akit az apja betegesen óv. Senkihez nem mer közeledni, mert gyilkosak a következmények. Így megbántotta a fiút, aki neki is tetszett, hogy biztonságban tartsa. Amikor a hajó lezuhan, együtt menekülnek és ugyanazzal a mentőhajóval landolnak egy ismeretlen bolygón egyedüli túlélőkként. Össze kell fogniuk, és miközben megismerik a másikat igazán, egymásba szeretnek, egy olyan összeesküvésre bukkannak, ami hatással lesz a jövőjükre is.

Ez a regény még az előtt jelent meg, hogy az Éhezők viadala színre lépett, így nem is az a képlet van mögötte, hogy az átlagosnak tűnő hősnő megváltja a világot. Ez egy sokkal játékosabb, kevesebb disztópia elemet tartalmazó, de szórakoztató ifjúsági regény.

A jövőben játszódik, de nem sokat tudunk meg a korról és arról, miért is disztópia. Itt is vannak szegények, gazdagok, nagyvállalatok. Dúl egy háború is. De ki ellen és miért? Annak ellenére, hogy Tarver háborús veterán, a testvérét is ebben a háborúban vesztette el, nem tudtam meg, ki ellen harcolnak. Ami biztos, hogy vagyoni alapon épül a társadalmi hierarchia, és a magason levők bármit büntetlenül elkövethetnek. Lilac apja ilyen ember. A bolygón kiderül az is, hogy vállalati szinten is tesz olyan dolgokat, amelyek tiltottak. Valahogy még sincs olyan erő a történetben.

Talán, mert Tarver és Lilac nem a rendszert akarják megváltoztatni. Az ő harcuk nem a társadalmi berendezkedés ellen irányul: ők életben akarnak maradnak, majd szeretnének együtt maradni. Így ez sokkal inkább sci-fi kalandregény, mint disztópia, ha annak némely elemét használta is az írópáros.

A tényleges cselekményben jól váltogatják egymást a romantikus elemek és a kalandos részek. Egy ismeretlen bolygón, ismeretlen veszélyek között haladnak előre a hőseink. Szembe kell nézniük ragadozókkal, időjárással, az ismeretlennek. Közben róluk is több minden kiderül, és a kezdeti vonzalom barátsággá, majd szerelemmé mélyül. Helyenként talán még nyálasabb is a kötet, mint szeretném, de igazából nem bántam. Éppen elég minden van mellette ellensúlyként, ez nem egy nyálregény.

Mindkét szereplőt meg tudtam kedvelni. Tarver sok szempontból YA regény tipikus álomfiúja. Tehetséges, hős, nagyon jól néz ki, nagyon szereti a hősnőt. Még az is csak építi ezt a képet, hogy a múltjában van egy fájdalmas veszteség. Ez különben közös a lánnyal: Lilac is elvesztett valakit, akit nagyon szeretett. Az a fájdalom formálta mindkettejük jellemét. Lilac is érzékeny, bátor, és a mérnöki ismereteinek is funkciója lesz a történetben. Aktív hősnő, akit lehetett kedvelni.

A regényben van egy egészen eredeti akadály is, amit a szereplőknek le kell győzni. Elsőre meredek is volt annyira, hogy időbe tellett elfogadni. De ha egy kulaccsal el tudom képzelni, akkor az emberi testtel is menni fog.

Tetszett az is, hogy a fejezeteket egy kihallgatás részei szakítják meg. Így folyamatosan feszültséget tartanak, hogy mi fog történni. Hiszen mi olvashatjuk, mi történt. Majd azt is, Tarver mit vall. De a kettő nem egyezik – miért? A végére minden szépen összeáll, és értelmet kapnak a történések.

Kellemes kikapcsolódás volt ez a regény, szerethető hősökkel. Nekem tetszett.

 

Kaufman & Spooner: Lehullott csillagok - Mint YA disztópia: 75% a romantikus vonal, a kalandok működnek, de a disztópia szegényes.

Szubjektíven: 80% mindkét szereplőt megszerettem, és valódi, meglepő fordulat is van benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7215640490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása