Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Duncan: Időbe zárva

2020. május 11. - BBerni86

Rejtélyes, családi titkos, életért küzdő, kamaszos.

Lore még nincs egy éve, hogy elvesztette az édesanyját. A sikeres író apja váratlanul nősült újra és költözött az asszonyhoz annak birtokára. A nyárra Lore is csatlakozik hozzájuk, hogy megismerje a mostoháját és annak két gyermekét a korábbi házasságából. Elsőre minden idillinek tűnik: a birtok 5_11idobe_zarva.jpgugyan félreeső, és ráfér egy alapos felújítás, de szép. A mostoha kedves és szép. Gabe helyes srác, aki akár a lány szívébe is beférkőzhetne, van köztük vonzalom. A kis Josie pedig a kiskamaszokhoz nem illő viselkedésével együtt is helyes kölyök, akit tudna kedvelni. Ám már az első éjszaka borzalmas rémálom tör a lányra, az anyja akarja figyelmeztetni, hogy menekülniük kell innen. A titokzatos események egyre szaporodnak, mintha itt valami nagyon nem lenne rendben. Lore a rejtély nyomába ered, és egy évtizedek óta rejtett titokra bukkan, ami egészen hihetetlen.

Lois Duncan legnagyobb sikerei idején nálunk nem jelent meg. Most azonban, igaz, évtizedes késéssel mi is olvashatjuk a felújított regényeket. Már azt jót jelez, hogy némi átírással ma is ugyanolyan jól működnek ezek a történetek, és érthető, miért filmesítik meg őket.

A legutóbb az Időbe zárva jelent meg magyarul, amely érdekes címet kapott. Nem is tudom, hogy jó vagy rossz. Van abban valami érthetetlen, amikor már a címben elárulja az író a története nagy meglepetését. Van, ahol ennek lesz később funkciója, mert pl. humort épít hozzá, de ez nem az a történet. Thriller elemekkel dolgozó ifjúsági regény, aminek a megoldása már ott van a címében. Találó, de thrillereknek inkább ne legyen a fordulata a címük. Elveszi a meglepetést olvasás közben.

Igaz, egy figyelmesebb olvasó már a cselekményből is gyorsan rájöhet, mi a helyzet Nore új családjával. Rengeteg utalás van az igazságra, és Josie akaratlanul is sokat mond. Az ő egész viselkedése egy jel arra, mi folyik itt.

A feszültséget nem is igazán a rejtély felfedése adja, hanem az a fenyegetettség, ami Nore személye körül kialakul. Az élete egy hajszálon múlik, és ezt a lány sokáig nem is fogja fel. Amikor megérti, már lehet, hogy késő bármit is tenni. Akkor kezd el nyomozni, derít ki dolgokat és próbál vigyázni magára. Ez az a helyzet, ami izgalmas.

Ha már a rejtélyek megoldása: a pontos történet, mi miért és hogyan történt, azért szerencsére nem található ki előre. Hagyományos krimiket idézett, amikor meglett a válasz és megismerhetjük a naplókból mi is az egész történetet. Az egy hatásos rész, és segít a karakterekre is másképpen nézni.

Ki itt az áldozat és a bűnös? Több féleképpen lehetne erre válaszolni. A regény hősnője egyértelműen Nore, aki egészséges példakép alkat. Helyes, értelmes, de nem kiemelkedő semmiben. Szimpatikus, könnyű vele azonosulni. Neki és az apjának kell drukkolni, hogy túléljék a birtokot – ők az áldozat kategória, egyértelműen. Gabe és Josie akaratuk ellenére kerültek ebbe a helyzetbe, és ők is az anyjuk őrületének a csapdájában vergődnek. Nem tudnak mást tenni, de így cinkosokká válnak. Fel lehet menteni őket azért, mert egyszerre állnak mindkét oldalon? A szerző felemás döntést hoz – lesz, aki megfizet és az áldozatával megadja a feloldozást a másiknak.

A romantika vonal ebben a történetben minimális, és nem is kellett bele több. Nore körül van ugyan két fiú, de még minimálisan sem az a konfliktus, hogy ki nyeri el a lány kegyeit.

Duncan stílus is olvastatja a könyvet. A kamasz hősnő élethelyzetét, érzéseit átélhetően átadja, miközben élvezetesen pörgeti tovább az eseményeket. Cselekmény- és karakterközpontú, hangulatos környezetben játszódó regény.

Duncan termékeny szerző volt, lehet drukkolni, hogy egyéb regényei is jelenjenek meg.

 

Duncan: Időbe zárva - Mint ifjúsági: 75% fordulatos, érzelmeket is lekövető, izgalmas kamaszregény misztikummal.

Szubjektíven: 70% túl sok hasonlót ismerek, így kiszámíthatónak találtam. De különben jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1915681148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása