Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kling: QualityLand

2020. június 05. - BBerni86

Jövőbeli, választásos, vállalattal szembeszálló, robotos.

QualityLand az álmok földje, ahol az embereknek kényelmes élet jut. Még a vásárláson se kell gondolkozniuk, hiszen a cégek pontosan tudják, mire van szükségük és már házhoz is szállítják egy drónnal. Csak elégedettnek kell lenni, és megfelelő szinten tartani a pontjaikat. Peter azonban nem boldog az életében. A barátnőjével 6_5qualityland.jpgmegvan, de nem szereti – amikor a nő szakít vele, azonnal új párt akarnak találni neki, de nem erre vágyik. A munkáját is szabadon értelmezi: a bezúzásra váró robotokat és eszközöket elrejti a pincéjében, ahol sajátos társaság alakul ki belőlük. Amikor egy vibrátort szállít ki neki a drón, betelik a pohár. Vissza akarja küldeni a terméket, de szembesülnie kell vele, hogy ezért valóságos háborút kell vívnia. Hiszen az a cég mottója, hogy tudják, mit akarnak az emberek! Közben zajlanak a választások, és az egyik párt nem mindennapi jelöltet állít. Egy androidot, aki mindig mindent jobban tud és hazudni sem képes. Ő a legkompetensebb, de ennyi elég a győzelemhez?

Ez a könyv… olyan ötletek vannak benne, hogy a hajam égnek állt. Egyszerre sikerült elborzasztania és szórakoztatnia. A borító ugyan nem is kicsit feszélyezett – ez egy olyan könyv, amivel a kezembe pl. nem ülnék fel a vonatra -, de nagyon tudok örülni, hogy ennek ellenére elolvastam. Nagy élmény volt, jópofa és gondolkoztató is.

A festett világ jövőbeli, de szól a ma világáról is. Hiszen minden folyamata, jellemzője, valami olyanból indul ki, aminek a mi korunk rakta le az alapjait. Vegyük csak a drónokat, melyek szállítják az embernek a termékeket, amiket tulajdonképpen látatlanban megvesznek, és csak fizetés után bontják ki a csomagot, mi érkezett! Mi még rendelünk, de már a mai rendszerek is monitorozzák az érdeklődésünk, a rendeléseink és a kattintásainkat. Olyan reklámokat dob elénk, melyek a korábbi fogyasztásunk alapján érdekelhetnek minket. Ennek a továbbfejlesztése a regénybeli forma.

De folytathatnám nagyon sok példával, minden tőlünk indul. A túlzott mértéke pedig erőteljesen rámutat arra, ami már nálunk sem egészséges.

Roppant kreatív a szerző, néha szinte a földről szedtem össze az állam, hogy ez vagy az, honnan juthatott az eszébe. Kisebb és nagyobb volumenű dolgok, cselekményszálak vagy csak a kort bemutató egy-egy jellemző, itt gondosan fel van építve és jó ki van találva. Példákkal talán jobb lenne erről írni, de nem akarom senki felfedezését elrontani. Pl. amikor a jövőbeli jogrendszerről kapunk helyzetjelentést. Kész.

Kling eléri, hogy nevessek olyan dolgokon, amelyekbe ha belegondolok, és levetítem a mai világra, akkor sírni kellene. A hibákat és a gondokat láttatja, de nagyon rafináltan. Egy olyan történetbe ágyazza, ami kalandos és humoros, több szálon bemutatott. Olvastatta magát, hiszen a tartalma is rendben volt, gördülékenyen és változatosan haladtak az események sok humorral, miközben nem is kicsi görbe tükröt tart már a mi korunk elé is.

Könnyen megszerettem a szereplőit, pedig egyik sem egy tipikus hős. A durva, hogy még a robotok között is akadtak nagy kedvenceim. Mert itt bizony olyan mesterséges intelligenciák vannak, mint a drón, aki fél a repüléstől. A jogi robot, aki belecsömörlött az igazságtalanságokba, amiket a tárgyalóteremben látott.

A vége is érdekes. Éppen annyira nyitott, hogy mindenki a maga verzióját képzelhesse bele. Kling még rá is tesz egy lapáttal: az életben levő szereplők véleményét is megtudjuk, mi történt és hogyan tovább. Mi pedig eldönthetjük, kinek a verziója szimpatikus nekünk.

A regény különben azért is érdekes, mert kétféle verzióban létezik. Az e-book és a nyomtatott kiadás nem egyezik meg. Érdekel is, miben más a kettő. Én a könyvet olvastam, de most komolyan fontolgatom, hogy a másik verziót is beszerzem.

 

Kling: QualityLand - Mint sci-fi: 100% szórakoztató, miközben brutális képet fest napjaink trendjéből kiindulva.

Szubjektíven: 95% hol nevettem, hol kiakadtam, de végig jól szórakoztam. Meglepően jó!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8815743086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása