Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

des Cars: Ferenc József és Sisi

2020. június 15. - BBerni86

Történelmi, házasság kulisszatitkait felfedő, családos.

Az osztrák császárnak meg kell nősülnie, és az anyja alaposan szétnéz a rokonságban. Nem elsőre, de végül húga lányára esik a választása. Ilona megfelelő korban, csinos, kielégítő nevelést kapott. Bad Ischl lesz a találka helyszíne. A húga azonban egy kisebb lányát is magával viszi. Sisi szinte még gyerek, egy igazi vadóc, aki inkább 6_15ferenc_jozsef_es_sisi.jpgszabadszellemű apjára hasonlít, mint édesanyjára. Ferenc József szeme azonban ezen a lányon akad meg, és életében először szembeszáll az anyja akaratával: a kisebb lány kezét kéri meg. Különös házasság lesz az övék – se együtt, se külön nem találják a helyüket. Az asszonyt fojtogatja a bécsi közeg és az anyósa szigora. Ferenc József pedig nem lép közbe, csak békét szeretne az otthonában. Sisi így menekülni kezd, és soha nem lehet tudni, mikor indul utazni. Szép pillanatokon és tragédiákon osztoznak, egymással és egymástól távol.

Sisi története már modern legendává, szinte mesévé nőtt. Tündérmesébe illik, ahogy a nagy hatalmú, fiatal és jóképű császár nem a kiszemelt lányba, hanem annak testvérébe szeret bele és szerelmi házasságot köt. Mesébe illik, ahogy a vidéki hercegnőből kora legszebb asszonya lesz, akinek az emlékéért 100 évvel később is túrákat szerveznek, és a híres havasi gyopáros gyémánt ékszerei alapján készített kristály szettek máig népszerűek.

Ugyanakkor a császárnéban azok is hősi alakot kapnak, akik az egyenjogúság egyik harcosát látják benne. Ahogy képes volt maga mögött hagyni Bécset és a családját, és magáért utazni kezdett. Ahogy a kedvéért kisebb-nagyobb reformok mentek végre az udvarban. Aki verselni szeretett és lovagolni, és nem bálokat adni.

Rengeteg regényt, esszét, könyvet írtak már róla. Sorra adják ki az olyan személyek naplóit, akik köthetők hozzá. Sisi kultusza máig tart. Lehet egyáltalán még újat mondani róla?

A francia des Cars nem is új tényeket próbál közzé adni, hanem a nézőponton változtat egy nagyot. Az ő könyvében nem maga Sisi vagy Ferenc József a főszereplő, hanem a kapcsolatuk. Ő azt igyekszik megfejteni, milyen érzéseik voltak, hogyan éltek együtt, mi tartotta össze vagy éppen lökte el őket egymástól. Egy házasság kulisszatitkai, helyenként az intim részekre is kitérve. (Elég sok teret ad annak, a pár legkisebb lánya miért annyival kisebb, mint a testvérei.)

Emberként hozza közel a császári párost. Egyiküket sem igyekszik idealizálni, hanem megmutatja, milyen lehetőségeik voltak és abból mit tudtak kihozni. Legtöbbször azzal a feldolgozással találkozom, hogy a kezdeti nagy szerelmet a nő részéről közömbösség, a férje szempontjából reménytelen rajongás váltotta fel. Itt viszont egy intim kapcsolatot mutat be a szerző, és meg tudja mutatni, hogyan lehet az, hogy két ember szereti egymást, de mellette szabadságot hagynak egymásnak, és alkalmazkodnak a másik igényeihez.

Közben des Cars kitér arra is, hogy mint uralkodói pár, mit tettek és milyen lehetőségeik voltak. Talán a magánélet az eggyel fontosabb témája, de kitér politikára, háborúra, Európa sorsának alakulására. Számomra teljesen az jött le, hogy egy békés korban, amikor nincs szükség egy karizmatikus vezetőre, Ferenc József akár szeretett király is lehetett volna. Lelkiismeretes, aki érezte a korona súlyát. Csak éppen nem olyan birodalmat és porosz szomszédokat örökölt meg, akik ezt hagyták. A háborús helyzetek, a politikai játszmák nem tartoztak az erősségei közé.

Sok forrást használt a szerző. Leveleket, visszaemlékezéseket, történelmi háttéranyagokat. A kötetbe rengeteg festmény és fotó képe is bekerült, nagyon élvezetessé és látványossá téve a kötetet. Az sem hátrány, hogy ismeretterjesztő, de szinte regényesen megírva.

Látványos és tartalmas kötet, amit érdemes volt elolvasni. Tetszett.

 

des Cars: Ferenc József és Sisi - Mint ismeretterjesztő: 95% regényszerű, de sok forrásból táplálkozó kötet. Bő képanyaggal.

Szubjektíven: 85% adott egy új szempontot Sisi életének megismeréséhez, emberivé tette.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8915809332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása