Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Allen: Az első fagy

Waverley család 2.

2020. június 21. - BBerni86

Családi, szerelmes, problémákkal szembenéző.

Téli időszak van, a Waverley-kert almafája lepihenve készül virágozni. A feszültség a család nőtagjaiban is gyülekezik, amelyet a párjaik igyekeznek átvészelni. Sydney nagyon szeretne gyermeket szülni a férjének, akin látja, nagyapja halála óta boldogtalan, és sokat segíteni neki egy saját fiú, akinek átadhatná a tudását. Ám hiába 6_21az_elso_fagy.jpgpróbálkozik, nem akar sikerülni a teherbe esés, és a be nem avatott férj nem is érti, mi a baja a feleségének. Közben a lányával is nehezen találja a szót. Bay 15 éves és szerelmes – csak éppen egy olyan fiúba, akinek a családja nincs jóban velük. A képessége révén a lány érezheti, hogy összetartoznak, ha túl sok minden áll közéjük. Claire pedig a saját lánya és származása miatt aggódik: őt meghatározza, hogy Waverley-lány, aki az ételekkel művel csodákat. Egy zsaroló azonban felveti, hogy nem is ebbe a családba született. Lehet, hogy Mariah ezért nem rendelkezik semmilyen képességgel, noha itt született és nevelkedett?

Sarah Addison Allen különleges hangulatot és világot teremtett meg a Waverley testvérek előző kötetében. Egy kisvárost, amely teljesen normálisnak tűnik, de a felszín alatt mágia áramlik, mely mindenkire hatással van. Bascom olyan hely, ahol családi örökségként adja át egyik generáció a másiknak, hogy mindig megtartják a szavukat. Hogy erősebbek, mint a környezetükben bárki. A Waverley-lányok még ezen felül is különlegesek, hiszen minden sarj más képességet birtokol.

Annyira egyedi és különleges volt ez a világ, és annyira le is zárta a szerző hősei életét, hogy nem tudtam elképzelni, hogyan lehet ennek második részt írni. Az egyik titok, az idő. Évekkel járunk előrébb, és így úgy kezdhet új szálakat a szerző, hogy a régiek már lezárultak, nem kell őket feleslegesen visszafejteni. Így bekapcsolódni is könnyebb, hiszen tulajdonképpen új problémákkal és történettel haladunk tovább.

A másik titok, hogy a kiemelt szereplő megváltozik. Ebben a kötetben már nem Sidney és Claire a főszereplők – ugyan fontos szerepük van, és komoly női témák merülnek fel általuk (önazonosság tudat, családhoz tartozás, anyaság) – de színre lép a kamasz Bay. Aki színes egyéniség, nagyon szerethető lány, és aki kamaszregényes színezetet hoz a történetbe. Az ő problémái között van specifikus: mivel mágikus Waverley ő is, mindenről és mindenkiről tudja, hol van a helye, a kortársai tartják tőle a távolságot. Egy kényszerű magány veszi körül, és az anyja nem érti meg. Bay szereti az erejét, míg az anyja legszívesebben normális lenne. Ezzel már áttérünk a normalitásba, hiszen anyának és lányának kell megtalálnia a módot, ahogy beszélni tudnak egymással és segíteni egymást.

Valamint, van egy nagyon halvány szerelmi szál is. Bay tudja, ki az, akinek mellette lenne a helye. De a családjaiknak története van: az anyja első és nagy szerelme ennek a fiúnak az apja volt, és ez a két család rég nem keveredik egymással. Azért nem modern Rómeó és Júlia lesz ez, mert Josh is kamasz, aki keresi a helyét a világban, és nem boldog azzal, amit az apja rá akar kényszeríteni. Bay és a családja neki segít abban, hogy ki merje mondani, milyen ő és mit akar kezdeni az életével. Itt is inkább az önazonosság kérdése a hangsúlyos, nem pedig az a finoman megírt, halovány vonzalom, ami a fiatalok között kialakul.

Szívesen időzöm a szereplőknél, hiszen ez a kötet tele van valóban szerethető figurákkal, akik mégsem mesehősök, a mágikus realizmus ellenére sem. De érdemes azt is megnézni, hogy milyen konfliktusok mozgatják a cselekményt. Ez kicsit vázolja azt is, hogy ki milyen női élethelyzettel kell, hogy szembenézzen. Kicsit mindenki viaskodik saját magával. Sidney teherbe akar esni, de a teste valamiért nem engedi ezt neki. Ettől egyre kétségbeesettebb, és ez elkezdi a feszültséget növelni a családjában. Aztán, ott van a fiatal alkalmazottja, aki teljesen alkalmatlan a munkára, de Sidney segíti, mert a nő kisfiát sajnálja, és maga is gyerekre vágyik. Ez nekem, olvasóként inkább volt konfliktus, mert a nő nem bánta, hogy kihasználják, annyira segíteni akart. Engem viszont dühített, ahogy a jó szándékát viszonozták. Végül, Sidney és Bay. Ez inkább kommunikációs probléma: mindketten másként élik meg a képességüket, és képtelenek őszintén beszélni egymással. Anya és lánya tipikus élethelyzet, csak itt mágiával bonyolódik. Az különösen szép, ahogy ezt a szerző a végére fel tudja oldani.

Claire egyrérszt szintén magával viaskodik. Tudja, mit szeret csinálni, és mit jelentenek neki a gyökerei. De egy feltűnő alak ezt a gyökeret kérdőjelezi meg, és okoz feszültséget Claire világában és kettejük között is. A másik, itt is kommunikációs és generációs probléma. Az ő lánya is más, mint ő. Így szenved attól, hogy nem találja vele a hangot, és nem tudják megbeszélni, mi bántja az asszony. Ennek a feloldása már kevésbé parádés, de hát ebben a sztoriban Bay a főhősnő.

Akinél szintén megvan a belső konfliktus - ő elfogadja magát, de a környezete őt nem. Így van egy konfliktus közte és a világ között, amit a lány meglepően jól kezel. Kicsit ehhez kapcsolódik a Bay - Josh konfliktus, hiszen Bay szerelmes, Josh azonban tartja a távolságot, és ő is küszködik magával. Az anya-lánya kapcsot pedig fentebb már említettem.

Visszatérő probléma tehát az anya-lánya kapcsolat és az önmagunk elfogadása. Mindez annyira nőies látásmóddal megírva, hogy korosztálytól függetlenül érdemes elolvasni.

A regény különleges hangulatához nem csak az kell, hogy a mágia hogyan van rejtve a mindennapokban. Az is, ahogy ezt a szerző megírta. Sejtelmes, csendes és meleg hangulata van az egész könyvnek, amibe szerettem elmerülni. A hétköznapi és a csoda itt egy halmazba kerülnek, és annyira különleges légkört alkotnak meg, annyira át tudja ezt adni a szerző, hogy ez az egyik kedvenc mágikus realizmust megvalósító regényem.

Bár nem szokásom hosszan elidőzni a könyv külalakján - abban hiszek inkább, hogy a belbecs fontosabb a küllemnél - de tény, hogy egy szép borító is kedvet tud csinálni az olvasáshoz. A Könyvmolyképző jó ebben, de most tényleg kitettek magukért. A borítóképben is benne van az a hangulat, ami a regényben. Ezen felül annak kis részletek is feltűnhetnek, aki már ismeri ezt a világot, vagy olvasás után döbben rá az ember: a téli tematika nyilvánvaló, de érdemes megnézni az almákat! Azok a kis különös almák, amelyeket a regény misztikus fája növeszt. És hány van belőle? 3! Ahány fontos női karakter van a könyvben. Az ilyen kis részletek miatt még a borító is emlékezetes, nem csak a regény tartalma.

A szerző tehát megcsinálta: remek folytatást írt egy remek regényhez. Olvasnám tovább is!

 

Allen: Az első fagy – Mint családregény: 90% több generációhoz illő női regény, különleges mágikus színezettel.

Szubjektíven: 95% szerettem a szereplőit, és imádom, ahogy a mágia megszínezi a napokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9715905272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása