Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hall Kelly: Orgonalányok

2020. június 29. - BBerni86

Háborús, orvosi kísérletes, segítséget nyújtó, romantikus.

A náci Németország megindul, és három különböző nő sorsa elválaszthatatlanul összefonódik. Caroline ünnepelt színésznő volt, aki most jótékonyságba fekteti az energiáit és szerelembe esik egy sikeres, bár nős színésszel. 6_29orgonalanyok.jpgAmikor a férfinek nyoma veszik a lerohant Franciaországban, a háború személyes üggyé válik. Kasia gondtalan kamasz volt, aki az ellenállásnak próbált segíteni. A jutalma munkatábor lett, a testvérével és anyjával együtt. Miközben orvosi kísérletekre használják a testük, ők küzdenek az életükért. Herta nő létére sebész akart lenni, és amikor kapott egy orvosi állást, elvállalta. Elsőre ugyan elszörnyedt azon, mit kell tennie ártatlan foglyokkal, de a szakmai elhivatottság legyőzte az erkölcseit. Évekkel később jön el a számonkérés ideje, amikor Kasia és Caroline összefognak, hogy megfizessenek a bűnösök a tetteikért.

Igaz történet az alapja, de annyira regényesen és női olvasóknak van megírva, hogy akár történelmi női regényként is lehet olvasni. Akár filmként is el tudnám képzelni, bár azt még nem hallottam, hogy készülne ilyesmi belőle.

A regény azonban megjelent, olvasható magyarul is, és kár is lett volna kihagyni.

Már maga a cím felkeltette a figyelmem. Mit jelent az, hogy Orgonalányok? Arra hamar rájöttem, hogy a három kiemelt női karaktert takarja: Caroline, Kasia és Herta. De miért orgona? A regény legvégén derül ki, elmesélni nem fogom, de nagyon találó. Valóban, jól kifejezi azt, amiről ez a történet szólt.

Izgalmas, ahogy ugyanazt a poklot három különböző szemszögből mutatja be a szerző. Attól más, mint a nagyon sok holokauszt regény, hogy itt teljesen más oldalról láthatjuk ugyanazokat az eseményeket. Kasia mindennek az elszenvedője, akivel brutálisan bánnak. Még fel sem fogja, mit tesznek vele, csak elszenvedi a kísérleteket, és folyamatosan szembesül azzal, hogy a gyengébb barátnői elhullanak, és még halottként is megfosztják őket minden méltóságuktól. Ez az a nézőpont, amit legtöbbször megírtak. A túlélő rémmeséi, melyekben benne van a túlélésért folytatott harc, és egyes esetekben az is, milyen nehéz volt utána visszazökkenni, és normális életet élni. A regény második felében arról is kapunk egy kis ismertetőt, hogy az itt elszenvedett borzalmak hogyan tették tönkre a boldogságát már a szeretett férfi feleségeként és anyaként is.

Caroline a külsős, aki nem éli ezt át, csak hall ezekről a dolgokról, segíteni próbál. Talán ő az, akivel az átlag olvasó azonosulni tud. Az ő történetében a szerelem fontos még, ezzel kicsit kedvezve a romantikus regények kedvelőinek is. Visszafogott, nem szenvedélyes és vad szerelem az övé, de mély és szerepe van abban, milyen útra lép az asszony.

Herta, Kasia ellenpontja, aki azokat a szörnyű kísérleteket lefolytatja. Nem megy el horror felé a szerző, és nem részletezi, milyen tetteket visz végbe a nő. De a folyamatot vázolja, ahogy a szakmai becsvágytól hajtva Herta folyamatosan feladja az elveit, és a vágyott szakmáért eladja a lelkét is.

A regény második fele az, ami nehezen illeszkedik. A háborús évek részletességéhez képest furcsa, hogy nagyon a megtorlás felé vezeti az olvasót. Pedig ott is vannak komoly történetek, Kasia ekkor szovjet uralom alatt él, és csak éppen utalva van arra, ez mit is jelentett. Itt nem jelentős – mert csak az a fontos, hogy a háborúban történtekért ki és hogyan fizet meg.

Hangulatában nagyon erős regény, ami három erős nőt tesz a középpontba. Ahogy nagyon női szemmel veszi át a történelem puszta tényeit, érzelmileg hozza közelebb a megtörtént poklot, és érezteti át többféleképpen.

Rám nagy hatással volt, a vége az, amiért sajnálkozom. Szinte összecsapottnak éreztem.

 

Hall Kelly: Orgonalányok - Mint történelmi: 90% női regényként is remek, több szempontból és érzéssel mutatja a kort.

Szubjektíven: 75% nem mindenkinek tetszett az életútja, a végén nagy az ugrás, különben ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3015972844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása