Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Robb: Halhatatlan a halálban

Eve Dallas 3.

2020. június 30. - BBerni86

Nyomozós, esküvőre készülő, divatvilágos, drogügyletes.

Eve igent mondott Roarke lánykérésére, és most azon kapja magát, hogy bele kell vetnie magát az esküvői előkészületekbe. Nem elég, hogy egy barátnője feltörekvő divattervező barátja tervezi a ruháját, de a külsején is dolgoznak, miközben csokrot kell választania, és valahogy kijönnie Roarke mindenesével. Ha minden nem lenne elég, a divattervező Leonardo és Mavis idilljét a férfi szupermodell exe igyekszik összezúzni, és Eve előtt rendez 6_30halhatatlan_a_halalban.jpgjelenetet. Pandora másnapra halott – Eve kötelességének érzi, hogy kiderítse az igazat, és tisztázza barátnőjét és annak barátját. Ahogy beleássa magát az ügybe, az egyértelmű indíték mellett talál valami sötétebbet: Pandora egy új drog függője volt, aki kereskedett is a szerrel. Egy dílerrel nagyon hasonló módon végeznek, és Eve meggyőződése, ezen a vonalon kell haladniuk. A drogosztályt is bevonva folytatja a nyomozást, miközben egyre közeledik a nagy nap is.

Amit érdemes tudni, mielőtt alaposan belekezdünk. A regény nem először jelent meg magyarul sem. A kiadó már kiadta jó pár évvel korábban. De most elkezdték az első részek újrakiadását, az új részeknek megfelelő formátumban. Magasabbak, könnyebben lapozhatóak és egészen más a design is.

Korábban egy-egy női alak, rajzolva, dominált. Az új style inkább New York városára teszi a hangsúlyt. Tetszik, hogy egységes borítóképeket alakítanak ki, és tematikában rendezik át a sorozat külalakját. Ez jobban is tetszik, mint azok a furcsán szexi, számomra a nyolcvanas éveket felidéző régi borítók. (Azért az kikívánkozik belőlem, hogy az egyetlen problémám ezzel az újabb koncepcióval a kor. Ez egy jövőben játszódó krimis, csajos sztori. Ezt erről a városképről nem mondanám meg.)

De - az már a kezdeteknél is bejött, hogy érezhető a fejlődés a regények között. Mintha Robb/Roberts egyre inkább megtalálta volna a stílusát, és kellően szórakoztató, csajos krimi felé megy el, ami kriminek se rossz, de inkább szórakoztató regény marad.

Értékeltem, hogy most nem is próbál sci-fi lenni a történet. Hiszen továbbra sem ismerjük meg a világ viszonyait, néha egy-egy találmányról olvashatunk, ami ma még nincs. Pl. ebben a részben fontos szerepet kap egy idegen bolygóról származó növény. Roarke rendszeresen felmegy az űrbe tárgyalásokra. Eve nyomozás közben támaszkodik a számítógépes apparátusra, ami sokkal gyorsabban kutat és elemez a számára, mint tenné az emberi munkaerő egy korábbi korban.

De nincs kihangsúlyozva, hogy mikor járunk. Most szórakoztató krimit kapunk, ami véltelenül a nem túl távoli jövőben játszódik.

E kötetben a munka és a magánélet keveredik, ezzel sajátos hangulat jön létre. Eve mindig is magára vette az ügyeit, de mivel most egy barátnője sorsa múlik a munkáján, a szokottnál is fontosabb, hogy jól teljesítsen. A keveredésből pedig jópofa jelenetek adódnak – különben is nagyon bírtam, amikor egy csapattal készültek a lagzira.

Mivel a divatvilág kulisszái mögé lesünk be kicsit, sok-sok bohém alakot ismerhetünk meg, akik könnyedebbé és humorosabbá teszik a regényt. Leonardo és Mavis nagy kedvenceim lettek, őket szívesen látnám még viszont az Eve Dallas kötetekben.

Roarke maradt ugyanaz a karakter, aki eddig is volt. Eve viszont a múltja egy darabjával kell, hogy szembenézzen, és bizalmába kell fogadnia a férfit és a terapeutáját is. Ő sokat halad afelé, hogy ne csak a munkája legyen a mindene, és felépítse azokat a kapcsolatokat, amelyeket a múltja miatt eddig nem engedett meg magának.

Talán a regény leginkább sokkoló fejezete az volt, amikor Eve emlékei visszatértek arról, mit tett vele a saját apja, és amikor elszakadt a cérna a kislánynál.

Nem véletlenül hanyagolom, hogy mint krimit elemezzem a regényt. Az is jó, korrekt is, csak éppen nem azt éreztem most maradandónak a kötetben. Eve fejlődése, a baráti társasága sokkal nagyobb élményt nyújtott. Maga a nyomozás különben korrekt, a végjáték nem tetszett. Megint szinte a semmiből bukkan fel egy tettes, aki ugyan szerepelt korábban is, de nyoma sem volt annak, hogy ő lehet a regény rosszfiúja. Nem szeretem, amikor nincs előzménye a megfejtésnek.

A regény konfliktus rendszere nem mondható bonyolultnak. Nagyon gyorsan jó és rossz szereplőkre lehet osztani a gárdát. Eve és barátai a jók - olyan egyszerű oknál fogva, hogy ők nem gyilkosok és nem bűnöznek. Az a céljuk itt, hogy megtalálják a személyes boldogságuk, miközben részt vesznek Eve szociális fejlődésében és vele ünnepelnek a nagy napján. Aki jót akar a hősnőnek, az már a pozitív oldalra került. A kevésbé napos oldalon bűnöző elemek állnak - ahogy most belegondolok, a regény összes sötét alakja keményen benne volt a drogkereskedelemben is.

Annyira nem zavar ez az egyszerűség. Ismétlem, ezt most nem annyira kriminek, inkább csajos szórakoztató regénynek olvastam.

Vagyis, ez a könnyebbsége miatt tetszett, és ahhoz képest még értékeltem azt is, hogy egész normális krimi is. Sci-fi szinte nincs is benne, kapcsolati és magánéleti dráma viszont akadt.

Még bőven van a sorozatnak kötete, vagyis majd olvasom tovább is.

 

Robb: Halhatatlan a halálban – Mint krimi: 75% szórakoztató, csajos krimi, amiben jól eltalált karakterek szerepelnek.

Szubjektíven: 80% hangulatos, jól sikerült része a sorozatnak, bírtam a divatvilágot.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2415973824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása