Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Morgenstern: Csillagtalan Tenger

2020. augusztus 11. - BBerni86

Kalandos, másik világot felfedező, misztikus.

Zachary gyerekkorának meghatározó élménye volt, amikor látott egy falra festett ajtót, melyről kész volt elhinni, hogy igazi. Máig sajnálja, hogy nem volt bátrabb, és nem nyitotta ki. Egy napon egy regényre bukkan, melyben le van írva az ő története is. Különös kötet, kitépett oldalakkal és egy másik világ ígéretével. Zachary meg akarja fejteni a titkot, de egyes elemek a világban nem akarják, hogy rábukkanjon a Csillagtalan Tengerre, és a könyvet is el akarják venni tőle. De ő kitart, és hamarosan egy olyan kalandban találja magát, ahol egyesek óriási 8_11csillagtalan_tenger.jpgáldozatokkal őrzik és védik a történeteket, míg mások a másik világ végét akarják elhozni. Ellenségekkel és szövetségesekkel találkozik, régi történeteket és rejtélyeket ismer meg, miközben az élete céljára is rádöbben.

Erin Morgenstern ezen regénye hatalmas siker lett, és már itthon is gyülekeznek a rajongói. Annyira, hogy az előző kötetet (Éjszakai cirkusz, nincs semmilyen kapcsolatban e regény cselekményével) is újra ki fogják adni, csak másik kiadónál. Érdeklődve várom is, a borítóhoz hozzá fognak-e nyúlni…

A Csillagtalan Tenger egyszerre remek fantasy, de zavarba ejtő regény is. A cselekményben egyszer elmesélik, hogy a Sors szívét egy különleges dobozban rejtették el, melyet történetek szövedékéből, egy igazi, virtuális labirintusból hoztak létre. Nem egyszer volt olyan érzésem, hogy maga a regény, amit olvasok, a labirintus maga. Sok cselekményszál van, és történetek kavarognak benne. Valahol mesés is, ahogy a mesék és a valóságok keverednek benne. Hiszen nem egyszer kiderül, hogy amit meseként, mítoszként mondanak el, egyes szereplőknek nagyon is igazság, hiszen az a saját és a családjuk története.

Miközben szerettem fejtegetni ezt a hálót, egy-egy ponton el is vesztem benne. A mágikus realizmus jutott róla eszembe, ami csak kevés regényben tetszik nekem. Itt nem merném állítani, hogy tetszett. Sokkal inkább különösnek, már szinte zavarba ejtőnek mondanám. Részben azért is, mert elég sok homályos pont marad a cselekményben. Nem merem biztosan kijelenteni, hogy mi is a cselekmény vége, mi a teljes végkifejlett.

Arról már nem is beszélve, hogy az egyik szereplő sorsának alakulását még mindig nem dolgoztam fel. Pedig volt rá előre utalás: a szereplő anyja egy ponton azt mondja, tudja, hogy találkozni fog még a másik fiával is. Nekem nagyon-nagyon sokára esett le, mit akar ez igazából jelenteni. Most pedig azon töröm a fejem, hogy érdemes lenne az utólagos tudásommal visszaolvasni bizonyos fejezeteket, mert nekem olvasás közben nem tűnt fel, hogy a két szereplő között olyan viszony alakul, ami a végjátékban látható lett.

(Tudom, rejtélyes vagyok, de nem akarom legyilkolni a poént…)

Egy ponton arra is rájöttem, hogy ebben a könyvben el kellene engednem a cselekményt és a logikát. Csak hagyni kellene, hogy az egyes mítoszok áramoljanak, és vezessen a szöveg. Sajnos, nekem nehezemre esik így olvasni, így hiába tudom értékelni Morgenstern teljesítményét, élvezni nem igazán tudtam a világa összetettségét. Nekem túl sok darabból, és nem logikusan összerendezve állt össze valamilyen kép a fejemben, de nem tökéletesen, és ez zavar. Nagyon is.

Abszolút lehet posztmodern olvasattal is viszonyulni hozzá, csak ehhez megint el kellene engednem a cselekményt, amit nagyon nem akarok megtenni. Hiszen lehetne fejtegetni, hogy melyik jelkép mögött (kard, méh, kulcs) milyen olvasói attitűd van, és az egész történet hogyan szól írásról és olvasásról, a könyvek szeretetéről.

Frissen olvasva különben jobban magába tudott szippantani a világa, a varázsa – most azonban már számon kérnék egy logikusabb, érthetőbb cselekményt. Noha nem is kell hozzá.

 

Morgenstern: Csillagtalan Tenger - Mint fantasy: 75% jól kitalált világú, labirintusszerű, nagyon olvasóközpontú regény.

Szubjektíven: 65% kis távlattal szemlélve inkább különösnek érzem, mint lenyűgözőnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr416128984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása