Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Tong: Rizs

2020. szeptember 06. - BBerni86

Családi, vagyont kereső, bűnbe süllyedő, testvéres, kínai.

Ötsárkány egy falusi fiú volt, szegény és sötét élettel, de megvolt a helye a rizstermesztő közösségben. Amikor egy árvíz mindentől megfosztja, a sok éhezővel együtt a városba megy. Egy rizskereskedés előtt ver tanyát – vonzza a rizs, amely az életet jelenti számára. A tulaj, Feng végül megsajnálja, és kosztért befogadja munkásnak. 9_6rizs.jpgA fiatalember éhes szemekkel kezdi el követni a tulaj idősebb lányát, egy igazi szépséget, aki a város maffiafőnökének a szeretője. Gomolyfelhő azonban az élvhajhászásban messze megy, és amikor bajba kerül, az apja Ötsárkányban látja a megoldást. Nem sejti, hogy ezzel milyen útra tereli a családot: Ötsárkány a két lánya, a kereskedés életébe is mélyen beleássa magát, és idővel megtalálja az utat a gazdagsághoz, de egyben az erkölcsi mélységhez is.

Ázsiai regényt mindig más olvasni, mint nyugati irodalmat. Annyira az angolszász termékek vannak nálunk túlsúlyban, hogy nem is egyszerű olyan sztorit találni, ami nagy siker volt, és nem arról a területről jött. A Battle Royale az egyetlen, ami szembe jut, több kiadást is megélt, és máig van piaca, kultusza. Ami még esetleg ázsiai történetet olvastam, azt nem odavaló szerző jegyezte. Ok, azért az Agave nyit Ázsia felé is, ott még akadnak sikerkönyvek.

A Rizs kínai családregény, saját hazájában sikerregény. Annyira, hogy még film is készült belőle. Érzem én is, hogy van benne valami, de egy olyan gondolkodásrendszert kell hozzá felfogni, ami tőlünk elég távol áll.

Ha a cselekményt nézem, arról felemás a véleményem. Történnek benne események, de leginkább a sorok között, és az a fontos, amit ez a szereplők jellemében okoz. Pl. amikor Ötsárkány tengeri útra megy, megtámadják a kalózok – micsoda kaland, és nem követi a szerző, csak a hazatérő Ötsárkány mesél majd egy nagyon keveset. Viszont, az itt történtek majd döntően hatnak a család és a továbbiak dinamikájára.

Család, becsület, ezek olyan fogalmak, amelyek ebben a világban sokkal többet jelentenek, mint nálunk. Meg kell szokni, hogy mennyire fontos nekik, hogy a látszatokat fenntartsák, ha mindenki tudja is, mi van mögöttük. Nyílt titok, hogy Gomolyfelhő 15 éves kora óta a maffia főnök szeretője, de amikor terhes lesz, mégis kell egy férj, hogy a család jó hírén ne essen csorba – nem mintha bárki lenne, aki nem tudná, hogy milyen körökben mozgott, és hogy az a baba fattyú lesz.

Vagy, a szülőkkel való kapcsolat. Gomolyfelhő nagy lázadó, de vannak határok, amelyeket így sem lép át. Amikor majd Ötsárkány lesz a családfő, nagyon mocskos dolgokat visz végbe, de senki egy szót se szól, kiszolgálják és haladnak utána, mert ő a család feje. Nem is kicsit az ókori Róma családfői jutottak eszembe, csak ez még annál is kötöttebb rendszer.

A történet érdekesen alakul, és tele van beteg motívumokkal. Ezért nem is tudtam megszeretni, mert nincs egy szereplő, akire azt tudnám mondani, hogy neki drukkoltam, érdekelt a sorsa. Három generáció, és egyikben sem akadt olyan, aki ne lenne valamiképpen beteg vagy tönkretett ember.

Még olyan perverz motívum is van, amelynek a teljes felfogásán még jár az agyam. Ötsárkány és a rizs kapcsolata. Addig felfogom, hogy a rizs jelentette neki mindig is a túlélést, az vezette egyik helyről a másikra. Ahol a rizs, ott az élet. De hogy vált ez nála át szexuális perverzióba? Talán addig kell örülnöm, amíg ezt nem értem.

Az egész kötetnek van egy olyan hangulata, ami valósággal fertőz. Annyira mélyre süllyednek, olyan sorsok és őrületek bontakoznak ki a lapokon, hogy valósággal mocskosnak éreztem magam attól, hogy elolvasom.

Különös élmény volt – nem tudom azt mondani, hogy tetszett a könyv, de lekötött.

 

Tong: Rizs - Mint családregény: 70% helyenként megdöbbentő, hatásos regény, családi és emberi dráma.

Szubjektíven: 65% egy ponton már annyira betegnek éreztem, hogy az zavart, ha érdekes is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5016192380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása